De Sims 4: Beleef Het Samen

“Oh! Kijk nou hoe laat het is, tijd voor een booty call” Wanneer je al vijf uur met je hoofd in een Sims-game zit, klinken dit soort zinnen niet zo gek meer. Voor de buitenwereld, echter, is het toch apart om aan te moeten horen. Mijn omgeving kreeg het langzaam aan door; er is weer een nieuwe uitbreiding voor De Sims 4 en dus kreeg mijn levenssimulatorverslaving weer een boost.

It’s a Dead Mans Party!

Het hele idee achter Beleef het Samen is dat je meer sociale activiteiten hebt. Je kan lid worden van een club of er zelf een oprichten, om vervolgens met de andere leden eropuit te gaan. Regelmatig krijg je een sms’je of een telefoontje met de vraag of je mee uitgaat naar een evenement. De feestjes lijken steeds redelijk hetzelfde te zijn. Een avond voor vrijgezellen, een dansfeest of een proeverij bij iemand thuis. Het ligt natuurlijk ook aan de soort groep waar je lid van wordt. Gelukkig zit De Sims 4 vol verrassingen, want tijdens de vervangende stream voor Peter kreeg ik een uitnodiging voor een spookfeest. Het café waar ik heen ging zal vól geesten waar je gezellig mee kon kletsen en de barman besloot om deze groep uit te breiden door achter de bar dood neer te vallen.

Ben je nu helemaal van de pot gerukt?

Okay, hebben jullie daar ook wel eens last van? Sta je rustig te douchen, moet nog even eten voordat je naar je werk gaat en prompt gaat je telefoon. Of je even komt chillen bij de klippen waar later die dag ook een tof dansfeest gegeven wordt. Dat kan best, ’s avonds heb je wel tijd! Je bevestigt dat je wilt komen en voor je het weet sta je al op het feest. Ging de dag zo snel? Nee, als je een uitnodiging krijgt voor een feest is men er niet van gediend dat jij eerst nog je eigen zaken gaat afronden. Dat is mijn enige minpunt van de game. Als je op een uitnodiging ingaat, verdwijn je meteen naar die meet up terwijl jij eigenlijk nog even rustig op de wc zat.

Het monster… van Loch Ness?

De nieuwe wereld heeft een Europese stijl meegekregen en ik kan het wel waarderen. De omgeving oogt wat rustieker en mijn huisje naast de rivier doet me ook daadwerkelijk denken aan een kleine stad in Frankrijk of een gezellig plattelandsdorpje in Engeland. De cafétjes zorgen voor het Franse gevoel, de Klippen, waar je over het water kan turen om het monster (welk monster zouden ze toch in gedachte hebben?) te spotten, doen natuurlijk meer denken aan de UK.

Conclusie

Al met al is het een hele leuke uitbreiding met een hele leuke nieuwe wereld. Er zijn een hoop toffe toevoegingen zoals dance battles en “Oh Jaa!” in een struik of kast. Is de game zijn forse prijskaartje van veertig euro waard? Ik vind van niet. Er is een boel nieuws te beleven, maar niet genoeg voor zo’n groot bedrag. Daarbij heeft niemand gevraagd om een uitbreiding met meer sociale mogelijkheden. Ik had graag gezien dat Maxis en EA zich eerst zouden richten op huisdieren, vakanties, het studentenleven of het terugbrengen van magie. Toch is De Sims 4 een naar mijn mening zeer ondergewaardeerde game, dus krijgt de uitbreiding een dikke zeven!

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Oh Jaa! in een struik
 • Makkelijker meer vrienden maken
 • Windenburg

Wat is NOT

 • Non-stop uitnodigingen wanneer het niet uitkomt

7

 1.   
  yannick_TXL's avatar

  4 is een flop, 2 en 3 blijven beter

 2.   
  Tom's avatar

  Persoonlijk vond ik de basisgame van De Sims 4 sterker dan die van deeltje drie. De emoties en andere nieuwe gameplay-mechanieken werken lekker en het spel is in zijn geheel wat minder stressvol te spelen. Niet elke Sim hoeft zich dood te zwoegen op kantoor om uiteindelijk rond te komen, wat wel meer speelvrijheid levert. 🙂

 3.   
  Thomsnov's avatar

  Nooit echt Sims gespeeld wel wat gekeken enzo maar dit lijkt me toch echt de beste Sims van 2,3,4.

 4.   
  Musicman88's avatar

  Alleen die 33 uitbreidingen van pak-m-beet 30 euro het stuk die je er dan ook gewoon bij wil hebben, daar erger ik me aan bij de Sims. Verder heb ik me kostelijk geamuseerd aan deel 2 en deel 3. De eerste Sims heb ik nooit gespeeld.

 5.   
  QTxJess's avatar

  Ik speel de sims al sinds het begin, heb zelfs De Sims De Complete Collectie nog in mn kast staan. De Sims 4 is gewoon de beste basisgame tot nu toe, omdat alles veel meer in balans is. Je kan de game makkelijk spelen zonder nonstop te cheaten.

  Neem bijvoorbeeld de Runaway Teen van Yavannah, waar ze tijdens haar laatste stream mee speelde. Gisteren vertelde ze dat die meid intussen loaded is, en een dik huis heeft met een zwembad en alles. Dat terwijl ze geen enkele cheat heeft gebruikt, behalve aan het begin om haar geld op 0 te zetten.

  En dat van de uitbreidingen begrijp ik wel. Ik zou ze ook alleen kopen in de aanbieding als ik eerlijk ben, ze zijn vaak veel te duur voor wat je ervoor krijgt. Aan de andere kant, je bent niet verplicht de uitbreidingen te kopen. Het is je eigen hebberigheid die ervoor zorgt dat je ze toch telkens koopt 😛 (Wel een van de redenen dat ik bij de Sims 3 ben afgehaakt. Maar 3 vond ik ook gewoon best wel ruk. Bijna niks extra’s voor gekocht, terwijl ik van 1 en 2 echt elke uitbreiding had haha)