Roccat Ryos TKL Pro gaming toetsenbord

Tegenwoordig stapt een beetje pc-gamer over op een mooi mechanisch toetsenbord. Preciezere aanslagen, een langere levensduur en bovendien vaak zelf te tweaken met specifieke switches of mooie lichtjes. De tijd van rubberen toetsenbordjes lijkt voor ons te vervagen, vooral nu vrijwel elke hardware-boer smijt met betere en goedkopere modellen. Het Duitse concern van Roccat richt zich al langer op de accessoire-behoefte van de gamer en breidt nu dus ook gestaag het aanbod aan mechanische gaming toetsenborden uit. Nieuw in Roccats portfolio is de Roccat Ryos TKL Pro, een tenkeyless keyboard dat zonder al te veel onnodige fratsen een robuust gaming-product neer poogt te zetten. Maar in hoeverre slaagt dit kleine beestje erin?

Klein, maar fijn

Dat de Roccat Ryos TKL Pro tenkeyless is, betekent dat het toetsenbord niet beschikt over een numpad aan de rechterzijde: de zogenaamde ‘ten keys’ voor het snel invoeren van cijfertjes. Daardoor wordt het toetsenbord niet alleen een slag kleiner, het spitst zich ook meer toe op de gamer. In het gros van de games is de numpad immers overbodig en door het besparen van deze ruimte is de Ryos TKL Pro net wat makkelijker te plaatsen voor de perfecte houding om in te gamen. Bovendien levert het weer meer muisruimte op, wat op een wat kleiner bureau zeker geen overbodige luxe zal zijn voor de gamer. Iets kleiner dus, maar de TKL Pro blijft in het middensegment qua richtprijs: circa 149 euro.

Het toetsenbordje is dus aardig compact, maar dat wil niet zeggen dat het een fragiel stukje plastic is. Het tegendeel blijkt waarheid: de Ryos TKL Pro is een bijzonder robuust apparaat. De stevige polssteun is bevestigd aan de gehele behuizing van het keyboard, die sowieso al vrij dik van formaat is. En dat alles voelt ruig en degelijk aan, met een mooi spel tussen matte en glanzende accenten. Een deuk zal je er niet snel in ragen en ook vettige vlekken worden netjes afgeweerd met een speciale topcoat rondom de toetsen. De TKL Pro per ongeluk verschuiven is ook geen mogelijkheid, aangezien het forse gewicht en de stevige rubbers aan de onderzijde ervoor zorgen dat deze machine nergens naartoe gaat zonder een beetje beleid. Daar komt nog een degelijke 1,8 meter gewoven USB-kabel bij, die ook nog eens functioneel en stevig genoeg kan zijn voor een potje ruige bondage.

Popping Cherry’s

Maar waar het bij dit soort toetsenborden natuurlijk om draait, is hoe lekker het beestje aanslaat met je game-grage vingers. De Ryos TKL Pro van Roccat is een mechanisch toetsenbord dat voorzien is van de populaire Cherry MX Switches, waarin de keuze dan bestaat uit de rode, zwarte, blauwe en bruine varianten. In Nederland zijn de Ryos-toetsenborden met Cherry MX Brown op de meeste plekken te verkrijgen en dus kregen wij van Roccat ook dit exemplaar toegestuurd. De bruine switches zijn voor veel gamers een mooie middenweg tussen een mechanisch toetsenbord dat lekker aanslaat, maar tegelijkertijd niet overdreven luid is of zwaar aanvoelt. Ook in het geval van de Ryos TKL Pro slaan de toetsen lekker aan, zonder echt vermoeiend of oorverdovend te worden tijdens de langere sessies.


Wel is het wat lastiger om de toetsen te verwijderen, wanneer je ze bijvoorbeeld een keer schoon wilt maken of Roccats eigen toetsendempertjes eronder wilt leggen. De knoppen aan de zijkant zijn relatief gemakkelijk nog los te wrikken, maar voor het gros van de letters zal je toch een specifiek toetsen-grijpertje aan moeten schaffen. Mogelijk een frustratiefactor voor de een, voor de ander juist weer een potentieel pluspunt. De toetsen vallen immers niet zo maar van hun switches af en blijven stevig zitten bij lang gebruik, misschien wel een valpartij. Ik wil het niet empirisch bewijzen en ons contact met Roccat abrupt verbreken, maar volgens mij is dit toetsenbord de Nokia 3310 onder de gaming keyboards.

Een beetje blues

Pal boven de Cherry switches vinden we ook een krachtig blauw LED-lichtje per toets. Alle toetsen kunnen onafhankelijk een mooie blauw goed uitstralen, die jij als gamer uiteraard naar eigen wens aan kunt passen. Middels de driver-software van Roccat kun je zelf lichtprofielen aanmaken, macro’s instellen en standaardwaarde voor bepaalde games instellen. Weliswaar blijft de kleur eentonig ‘Roccat-blauw’, er valt nog genoeg te tweaken. Waterdruppel-effecten rondom de aanslagen, je eigen sneltoetsen die afzonderlijk oplichten, slaapprofielen die ogen als een blauwe sterrenhemel: er is genoeg mogelijk om de Ryos TKL Pro toch nog een beetje ‘eigen’ te maken.

Ten opzichte van de oudere Ryos-modellen heeft de TKL Pro ook nog eens de mogelijkheid om de toetsenverlichting te laten vervagen. Een mooie fade die bijvoorbeeld de eerder behandelde Roccat Ryos MK Pro dan weer niet ondersteunde. Een kleine verbetering, die uiteindelijk toch erg sexy oogt op deze net iets schattigere versie van dat grote broertje.

Basic bitch

Uiteindelijk brengt de Roccat Ryos TKL Pro weinig nieuws onder de zon. Weliswaar is het een zeer degelijk en compact stukje gaming gear, maar het geheel blijft toch vrij basic. Er zijn geen extra USB-poorten of mini-jacks voor audio aanwezig en verder hoef je ook geen tig extra knoppen te verwachten. De drie duimtoetsen onder de spatiebalk zijn vooral handig om te rouleren tussen je verschillende profielen voor de Ryos en daarna moet je het toch echt hebben van je zelfgemaakte macro’s of sneltoetsen onder de Easy Shift-functie. Op zich is dat ook prima, mits je niet meer zoekt. Het simplistische en strakke design maakt duidelijk dat Roccat hier niet voor een overdreven uitgebreid model gaat, maar juist voor iets subtiels. Geen psychedelische lichtshow, maar juist een wat hogere prijs voor simpel doch gedegen vakmanschap.

Conclusie

Hoewel de Roccat Ryos TKL Pro misschien wat simplistisch en weinig uitgebreid is, heb ik weinig aan te merken op het product. De prijs van bijna 150 euro maakt het zeker geen goedkoop beestje en voor iets meer inleg heb je wél alle kleuren van de regenboog en extra bureau-aansluitingen voor je headset, maar toch weet de Ryos TKL Pro zichzelf staande te houden. Vooral de sublieme bouwkwaliteit en het strakke maar ruige design doen dit toetsenbordje zeer degelijk aanvoelen. Kapot of onherroepelijk vies zal je dit zwarte monster niet snel krijgen en gedurende die lange levensduur blijft dat mooie blauwe accent vast tijdloos om naar te kijken. Zoek je als gamer nog een levenspartner om de ruimte tussen je monitor en je gezicht te vullen, dan doe je er zeker goed aan om de Ryos TKL Pro te overwegen – mits je kunt leven zonder een numpad voor al je belangrijke berekeningen en Excel-sheets.

  1.   
    bjorntukkertje's avatar

    (null)

  2.   
    Ralph P Scene's avatar

    ook echt die banaan voor groten haha.

  3.   
    KeesMommaiseenbaas's avatar

    150 euro is voor een Tenkeyless toetsenbord echt veel te veel geld.
    Voor een Ozone Strike Battle (ook met backlight, Cherry MX Browns en ‘TKL’) betaal je rond de 80 euro.
    Enige nadeel daarvan is dat deze moeilijk verkrijgbaar is in Nederland (bij Duitse webshops wel verkrijgbaar).
    Maar ook bij fabrikanten als CM Storm heb je mechanische toetsenborden met backlight voor onder de 100.

    Kortom kijk zeker even verder dan dit toetsenbord en je doet je portemonnee enorm veel plezier.

  4.   
    Tom's avatar

    Toevallig krijgen we binnenkort waarschijnlijk ook een aantal mechanische toetsenborden van CM Storm opgestuurd. En ja, weliswaar is deze Roccat voor de prijs nog wat simpeltjes, maar ik ben er vrij zeker van dat dit toch wel een van de meest robuuste en stevige toetsenborden op de markt is.

    Binnenkort dan maar eens kijken of de Cooler Master keyboardjes ook een beetje ruig in elkaar gezet zijn. Ben benieuwd. 🙂

  5.   
    railgun's avatar

    Ik heb zelf de CMStorm Trigger Z (bruine switches), deze heeft ook backlight én een numpad. Is voor mij een prima toetsenbord!

    Edit: de Trigger Z is wel degelijk zéér robuust!