Tearaway Unfolded

Tearaway, de PlayStation Vita-game die ik in 2013 een beetje links liet liggen, krijgt een herkansing met Tearaway Unfolded voor de PlayStation 4. Ik hoor je al denken: hoe kan een game die de functies van de Vita volledig benutte ook goed gaan werken op de console? Die gedachte was bij mij ook al naar binnen geslopen en ik hard er dus een hard hoofd in. Veeg het met de het touchpad van de controller weg, want de PlayStation 4-versie is net zo fantastisch geworden als zijn oudere broer op de handheld.

Papier, hier!

Tearaway en nu dus Tearaway Unfolded is een game die zich in een papieren wereld afspeelt. Jij krijgt een boodschapper aan de knoppen, Iota of Atoi, afhankelijk van of je een jongen of een meisje kiest. Deze boodschapper moet een boodschap aan de ‘Jij’ afleveren, er zit immers een gat in de lucht en jij bekijkt de papieren wereld vanaf de andere kant van het gat. Jouw boodschapper moet door de gevaarlijke wereld geleid worden, richting het gat, om de boodschap af te leveren. Dit avontuur ga je dus samen aan en je zult het personage dan ook regelmatig helpen door puzzels op te lossen, voorwerpen te verschuiven en vijanden te slim af te zijn.

Deze interactie zorgt ervoor dat je niet zomaar een game speelt, maar dat je het gevoel krijgt dat je er onderdeel van uitmaakt. Dit komt door de mogelijkheden die de DualShock 4-controller biedt, namelijk de lichtbalk, het touchpad en meer knoppen dan op de PlayStation Vita. En omdat jij als leider meer overzicht hebt op de papieren wereld van Tearaway Unfolded, zijn jullie een perfect team om de gebieden te doorkruisen met de middelen die je letterlijk in handen hebt. De Vita-versie van Tearaway was natuurlijk al behoorlijk intuïtief en de oplossing op de PlayStation 4 heeft ontwikkelaar Media Molecule goed uitgewerkt.

Bestuur de wind, schijn het licht

Zoals eerder aangegeven heeft de DualShock 4-controller een lichtbalk die je in vele situaties kunt gebruiken. De wereld van Tearaway Unfolded is in veel opzichten grauw en boosaardig. De vijandelijke Flenters veranderen de kleurrijke wereld in grijs krantenpapier en met de lichtbalk kun je deze grauwe stukken landschap weer terug veranderen. Ook in donkere gebieden helpt de lichtbalk bloemen tot leven te wekken of vijanden te manipuleren. Daarnaast is het mogelijk voorwerpen of Flenters ‘in’ je controller te gooien. Als Iota/Atoi ergens niet bij kan, kan de boodschapper iets naar het beeldscherm gooien waarna het in je controller zit. Zodoende kun je vijanden bekogelen of platformen naar beneden halen door over het touchpad te vegen, zodat de boodschapper verder kan. Ook kun je windvlagen veroorzaken door te vegen en zo verpulver je vijanden, laat je flappen papier van positie veranderen of zorg je ervoor dat je met de boodschapper kunt blijven vliegen op een papieren vliegtuigje.

Heel erg veel is herkenbaar in Tearaway Unfolded, zo ook het tekenen van voorwerpen. Voortdurend krijg je de vraag van vriendelijke wezens om iets te tekenen. Waar je dat op de Vita middels het touchscreen deed, doe je ook dit met het touchpad. Helaas werkt dit niet volledig naar behoren, omdat het touchpad klein is en je niet met precisie kunt tekenen. Gelukkig maakt perfectie niet uit en is het lachwekkend als er scheve hoeden, misvormde wolken of een tergend lelijk logo uit je vinger komt, al is het voor de potentiële kunstenaars onder ons een doorn in het oog. Verder gebruik je nog de bewegingssensor van de controller om jouw fotocamera te bewegen en kleurloze voorwerpen kleur te geven door een foto te maken, het touchpad om trampolines te activeren en noem het maar op.

Confetti tijd

De basis van de game is hetzelfde, er is net zoveel te doen in deze versie buiten het hoofdverhaal. Het verhaal is in acht uur uit te spelen, maar dan ben je nog lang niet klaar. Zo kun je overal in de wereld confetti verzamelen, dat zowel in het zicht ligt of dat je moet verzamelen door opdrachten uit te voeren voor de papieren wezens. Met deze confetti kun je de boodschapper volledig naar eigen wens aanpassen, want je kunt nieuwe ogen, monden, hoeden en andere vormen kopen met je verdiende confetti. Er is daarnaast ongelooflijk veel te verzamelen, te zoeken en te fotograferen. Zo is het mogelijk bouwplaten vrij te spelen die je daadwerkelijk kunt printen en vouwen. Tot slot heeft Media Molecule een Companion App ontwikkeld waarmee je onder andere foto’s kunt maken, die terugkomen in het spel zelf. Een kleine extra om weer op een andere manier met Tearaway bezig te zijn.

Opgepoetst papier

Het is te merken dat de ontwikkelaar veel aandacht heeft besteed aan deze port. De besturing is omgegooid, er zitten andere functies in en de game is uiteraard grafisch verbeterd en heeft een hogere resolutie gekregen. Maar dat is niet alles, want sommige gebieden en levels zijn behoorlijk aangepast, dus zelfs voor mensen die Tearaway op de Vita hebben gespeeld zal het vernieuwend aanvoelen. Unfolded is echt een plaatje in dat opzicht, samen met de folkmuziek die door de hele game gemonteerd zit. De muziek wordt soms wel op rare momenten afgekapt, waardoor het een tijdje behoorlijk stil is in het spel. Bovendien is de camera niet perfect, aangezien deze zich op sommige momenten zo positioneert dat het beeld door voorwerpen overschaduwd wordt en je niets ziet. Deze smetjes zijn echter vrij verwaarloosbaar door de ervaring die je krijgt.

Conclusie

Tearaway Unfolded is geen uitgepoepte port, want Media Molecule laat zien dat het bedrijf een game volledig kan aanpassen op het platform. De PlayStation 4-versie maakt perfect gebruik van de DualShock 4-controller, waardoor de controls van de Vita-versie een heel andere ervaring was. Door het grappige verhaal, de interactie tussen boodschapper en jij, hoeveelheid content, de grafische upgrade, de totaal vernieuwde, intuïtieve besturing en mogelijkheden met de controller en zelfs gebieden die er compleet anders uitzien, kan ik stellen dat Tearaway Unfolded nog altijd een pareltje is. Het speelt heerlijk, op een paar smetjes van de camera, sommige opdrachten met het touchpad en de vreemde afkapping van muziek na. Wil je niet alleen keihard geweld dit najaar, dan is Tearaway Unfolded de perfecte ervaring om (nogmaals) een kans te geven. Zo horen ports te zijn.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Intuïtief gebruik van de DualShock 4-controller
  • Heerlijk opgepoetst en vernieuwend avontuur
  • Veel content naast verhaal
  • Interactief
  • Fantastische soundtrack

Wat is NOT

  • Touchpad-opdrachten niet altijd vlekkeloos
  • Camera doet soms zijn eigen ding

9

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren