King’s Quest Episode 1: A Knight to Remember

Na vele pogingen is het dan eindelijk gelukt. King’s Quest is opnieuw gemaakt. Ditmaal als een episodisch verhaal met vijf delen. Eigenlijk is opnieuw gemaakt niet de juiste omschrijving. Het is meer alsof de King’s Quest opnieuw is uitgevonden. De afleveringen zijn wel in canon met de rest van de serie en spelen zich dan ook af tussen de voorgaande delen. King’s Quest belooft over de komende vijf afleveringen een hilarisch, spannend en avontuurlijk verhaal te vertellen. Ik mocht aan de slag met de eerste aflevering: A Knight to Remember.

Nostalgie met nieuwe smaken

Als oude bekende van de serie was het een genot om weer eens terug te komen in de rijke fantasiewereld van Daventry. Het eerste wat opvalt aan de game is dat het zo uit de verhalende vingers van Telltale Games had kunnen komen. Na wat onderzoek bleek dan ook dat Telltale Games in 2011 met Sierra de serie al nieuw leven in zou blazen. In 2013 werd echter bekendgemaakt dat deze samenwerking niet meer verder ging. Toen Activision Sierra weer een opkikker wilde geven, werd ook duidelijk dat King’s Quest remake toch ging gebeuren, maar dan in samenwerking met The Odd Gentlemen. Het is goed te merken dat The Odd Gentlemen naar Telltale Games heeft gekeken. King’s Quest heeft namelijk een mooie art-style en de verhaalvertelling is uitstekend gedaan.

Aflevering 1 van King’s Quest wordt verteld vanuit het perspectief van een oude koning Graham. Hij vertelt zijn kleindochter over zijn avonturen die hij vroeger meemaakte op zijn weg naar het koningschap. Hoewel mijn eerste King’s Quest-ervaring pas kwam met King’s Quest VI, voelt alles zeer vertrouwd. De grappige dialogen, de sfeer en de karakters. Het geeft voor bekende spelers een gevoel van nostalgie. Natuurlijk is de besturing een hele verbetering. The Odd Gentlemen wilde namelijk een one-button gameplay hebben. Dat houdt in dat je dus geen ingewikkelde besturing hebt, maar je echt kunt concentreren op het verhaal. Een leuke toevoeging is dat je ditmaal ook keuzes voorgeschoteld krijgt. In tegenstelling tot The Walking Dead, kun je in King’s Quest geen foute keuzes maken. Je kunt vaak kiezen uit drie mogelijkheden: moed, wijsheid en medeleven. Dit geeft wel een extra dimensie, omdat karakters anders reageren op je naar aanleiding van welk pad je kiest. Of de keuzes nog gevolgen hebben op toekomstige afleveringen, zal nog moeten blijken.

And that’s what would happen if I entered the left door

Zoals eerder genoemd staat de verhaalvertelling in deze game centraal. Dit heeft ook een sterke betrekking tot de gameplay. Als Graham bijvoorbeeld over een boomstam moet lopen om een rivier over te steken, zal de tweede keer je kleindochter zeggen dat ze dat niet nóg een keer hoeft te horen. De volgende keer als je de boomstam weer over moet, zal dit automatisch overgeslagen worden. Dit maakt de game veel minder traag. Ook als je als speler een fout maakt en Graham gaat dood, volgt er een korte dialoog dat het zo had kunnen lopen. Dit is vaak grappig gedaan en het spoort je haast aan om de keus te maken dood te gaan.

Tegenwoordig kunnen games niet zonder stemacteurs, zo ook King’s Quest. Hierin blinkt deze game in uit. De verzameling stemacteurs is namelijk van hoog niveau, die de dialogen met overtuiging en goede timing kunnen leveren. Zo lenen onder andere Christopher Lloyd (bekend van Back to the Future), Kevin Michael Richardson en ook Wallace Shawn hun stem aan de bijzondere karakters.

Open world… Bijna

De wereld van Daventry is, naast dat het gevuld is met bijzondere karakters en mooi geanimeerd is, ook nog eens behoorlijk groot. Na de lineaire inleiding krijg je de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Je zult soms hier en daar een puzzel moeten op lossen om een brug te maken, maar veelal kun je goed op ontdekkingsreis gaan. Over puzzels gesproken, King’s Quest is natuurlijk een adventure-game en daar zijn puzzels een essentieel deel van. Zo zul je verschillende voorwerpen moeten zoeken en combineren om zo de puzzels op te lossen. De game geeft je niet echt hints en sommige oplossingen lijken in het begin onlogisch. Vaak heb je na het oplossen van een puzzel een duidelijk “oh ja”-moment.

De puzzels kunnen hierdoor soms uitdagend zijn, maar als je de manier van oplossen een beetje doorhebt, zul je ze steeds sneller uitvogelen. Dit is dan ook het enige minpunt van het spel. Het mag allemaal wel iets uitdagender. De gemiddelde speeltijd ligt zo rond de vijf uur, wat voor een eerste aflevering een prima speeltijd is.

Conclusie

King’s Quest episode 1: A Knight to Remember biedt een flinke dosis humor, leuke puzzels en een heel scala aan bijzondere karakters. Dit allemaal omhuld met een goede verhaalvertelling maakt dit tot een game die je laat verlangen naar de volgende aflevering. Doordat de stemacteurs goed werk leveren komt de verhaallijn mooi tot zijn recht en komen de grote hoeveelheden puns goed uit de verf. De puzzels mogen wel iets moeilijker, maar ze zijn zeker niet te makkelijk en je zult even in de goede onorthodoxe mindset moeten komen van deze adventure-game. Het is nog niet bekend wanneer episode 2 verschijnt, maar ik ga die zeker weer spelen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Hilarisch
  • Uitdagende puzzels
  • Goede stemmencast

Wat is NOT

  • Soms niet uitdagend genoeg

8.5

  1.   
    sliderguy's avatar

    Heb m zelf ook wat een nostalgie 🙂

  2.   
    LeroyJenkins's avatar

    Dat is een mooi cijfer, ben alleen geen Adventure fanaat.