Guitar Hero Live

Er was een tijd dat ieder goed feestje gepaard ging met drank, borrelhapjes en Guitar Hero. Toen Activision op een gegeven moment echter zoveel Guitar Hero-games uitbracht dat zelfs de meest nuchtere feestgangers ze niet meer uit elkaar konden houden, moest het genre sterk aan populariteit inboeten en uiteindelijk besloot Activision de serie zelfs in de ijskast te zetten. Dat is misschien wel de beste keuze die de uitgever had kunnen maken, want in de Guitar Hero-loze jaren heeft ontwikkelaar FreeStyle Games goed de tijd gehad om een stapje terug te nemen en nog eens goed na te denken over de serie. Het resultaat is Guitar Hero Live, een spel dat misschien wel de renaissance van het muziekgame-genre wordt.

I’m a Rockstar!

Guitar Hero Live doet in de basis nog steeds hetzelfde als zijn voorganger: op het scherm verschijnen noten, die jij vervolgens op je plastic gitaartje moet indrukken om een fatsoenlijk nummer ten gehore te brengen. FreeStyle Games heeft echter flink wat veranderingen doorgevoerd die de spelervaring compleet veranderen. Zo bevat de gitaar niet langer vijf knoppen naast elkaar, maar twee rijen van drie knoppen. Dit maakt de game tegelijkertijd toegankelijker en moeilijker. Beginners kunnen Guitar Hero namelijk met drie knoppen spelen en hoeven dus minder onmogelijke acties uit te voeren met hun vingers, terwijl de doorgewinterde experts dit keer maar liefst zes knoppen tot hun beschikking hebben.


Ook is het tof dat Activision de cartooneske graphics met Guitar Hero Live volledig over de boeg gooit. In plaats daarvan zie je op de achtergrond opgenomen beelden van een “echt” concert, gefilmd vanuit het perspectief van de gitarist. Het toffe daarbij is dat Activision van elk concert twee versies heeft opgenomen: een positieve en een negatieve. Speel je de sterren van de hemel, dan zullen je bandgenoten je trots aankijken en gaat het publiek volledig uit zijn dak. Mis je de ene noot na de andere, dan slaat de stemming om en kun je rekenen op geïrriteerde reacties van zowel je bandleden als het publiek. Het is een toffe toevoeging die je net iets meer het idee geeft een echte rockster te zijn.

Free-to-play?

Hoewel de game Guitar Hero Live heet, is Guitar Hero Live eigenlijk slechts de helft van het spel. Op de disc vind je namelijk tevens Guitar Hero TV. Waar GHL meer een verhaalmodus is die zich puur focust op de singleplayer, biedt GHTV juist de multiplayer-ervaring waar de serie om bekendstaat. Guitar Hero TV geeft ons twee verschillende kanalen, waarop de hele dag liedjes uitgezonden worden. Met één druk op de knop schakel je in op zo’n kanaal en kun je, middenin het liedje, direct beginnen te rocken. Dit kost je geen cent en dus kun je op deze manier zelfs de liedjes die niet op de disc staan gratis spelen.

Wil je rocken met een nummer dat momenteel niet op GHTV wordt uitgezonden, dan kun je deze spelen voor één ‘Play’. Deze Plays zijn een soort punten die je kunt verdienen in de game, maar ook kunt aanschaffen met echt geld. Het is ook nog steeds mogelijk om de nummers te kopen; je kunt ze dan voor altijd spelen, zonder er Plays voor te betalen. Ik weet dat dit verdienmodel riekt naar free-to-play en veel mensen er boos over zijn, maar ik vind het een fantastisch systeem. Net als vroeger heb je de mogelijkheid om extra DLC-nummers te kopen, maar dit keer kun je een nummer voor een klein bedrag (of zelfs voor niets, als je de Plays in-game verdient) ook eerst uitproberen voordat je het koopt. Bovendien is dit ook een mooie oplossing voor situaties waarin je vriend of vriendin graag een nummer wil spelen dat jou eigenlijk helemaal niet aanstaat. Voor één Play kun je zo’n nummer één keer spelen, zonder dat je het direct voor de volle pond dient aan te schaffen.


Het enige waar ik wel mijn vraagtekens bij zet, is GHTV Premium. In deze modus worden regelmatig nieuwe evenementen geplaatst, die slechts voor bepaalde tijd beschikbaar zijn. Activision gaf als voorbeeld een opgenomen liveconcert van een bepaalde artiest, dat slechts gedurende enkele dagen van zijn tour te spelen is in Guitar Hero. Dat is niet alleen een unieke ervaring, je krijgt ook nog eens een toffe, exclusieve beloning voor het voltooien van zo’n Premium-evenement (denk bijvoorbeeld aan een speciale Highway). Op zich een leuk concept, ware het niet dat je de Premium-evenementen moet vrijspelen door scores in bepaalde liedjes te halen. Wanneer je deze liedjes niet hebt, moet je ze dus kopen of net zo lang blijven ‘huren’ met Plays totdat je de score behaald hebt. Een nogal duidelijke manier om je aan te sporen extra geld uit te geven.

Voorlopige conclusie

Guitar Hero heeft duidelijk baat gehad bij zijn sabbatical. Niet alleen zijn we na al die jaren van afwezigheid wel weer toe aan een nieuwe muziekgame, de pauze heeft ontwikkelaar FreeStyle Games ook de mogelijkheid gegeven om de serie eens echt grondig te vernieuwen. De vernieuwde lay-out van de gitaar werkt lekker en de live concertbeelden maken de ervaring een stuk vetter. Ook ben ik zeer te spreken over het systeem met Plays, al is GHTV Premium vooralsnog een dubieuze wijze om gamers extra geld uit de zakken te kloppen. Bovendien moeten we de prijzen nog afwachten; wanneer je straks voor een Play zoveel geld moet betalen dat het bijna altijd goedkoper is om de liedjes gewoon aan te schaffen, schiet het concept zijn doel een beetje voorbij. Er is dus nog veel onduidelijk over Guitar Hero Live, maar één ding kunnen we wel met zekerheid zeggen: het muziekgenre is eindelijk terug!

 1.   
  gamefreak1992's avatar

  Ben benieuwd, en nu is het de vraag wanneer komt de Hans Otjes dlc 😛

 2.   
  TinusGN's avatar

  Ik vind dat nummers kopen maar niks

 3.   
  gamepower's avatar

  ik vind net nummers kopen heel interessant… je kies zelf wat je wil spelen….
  ik twijfel of ik het nog eens ga kopen, ik heb alles verkocht van mijn 360 versie…
  eerst even kijken naar de prijs voor de hele set 😉