Just Cause 3

Ik herinner me mijn basisschool nog goed en dat komt vooral door de zuinige instelling ervan. We moesten printpapier altijd twee keer gebruiken (“het heeft niet voor niets een voor- en achterkant!”) en wanneer we de laatste pagina van ons schriftje bereikten, moesten we terugbladeren om lege stukjes op eerdere pagina’s vol te schrijven. Toen de juffrouw advies ging geven over hoeveel velletjes wc-papier we het beste konden gebruiken voor een plasbeurt, kwamen de ouders in opstand en paste men het beleid aan. De moraal van dit verhaal? Just Cause-protagonist Rico Rodriguez is duidelijk niet naar mijn basisschool gegaan.

Alles in overvloed

In Just Cause 3 ben je namelijk allesbehalve zuinig. Vlieg je in een helikopter en arriveer je op jouw bestemming? Spring er dan uit en kijk hoe het ding neerstort; je steelt de volgende keer weer een nieuwe. Rijd je met een tank op een basis af? Wees dan vooral niet zuinig met je machinegeweer; het ding heeft toch een onbeperkt aantal kogels. In Just Cause 3 is alles in overvloed en dat is na mijn lessen over wc-papier (twee velletjes trouwens, om de prangende vraag te beantwoorden) even wennen, maar al snel wilde ik niet meer anders.

In feite biedt Just Cause 3 niet veel vernieuwingen ten opzichte van zijn voorganger. Ik schreef daar al over in mijn E3 preview en was destijds sceptisch. Nu ik het spel op de Gamescom heb mogen ervaren, moet ik (enigszins beschaamd) bekennen dat die scepsis verdwenen is. De game doet nog steeds weinig nieuws, maar eigenlijk is dat helemaal niet erg. Just Cause 3 is namelijk simpelweg ontzettend leuk!

Kopje

De Just Cause-games draaiden altijd al om chaos scheppen en in dit deel is dat niet anders. Rico beschikt over enkele handige nieuwe tools en vaardigheden die hem daarmee helpen, waaronder het wingsuit en de vernieuwde grijphaak, die ik al besprak in mijn E3 preview. Veel elementen die we reeds kennen uit vorige games zijn bovendien getweakt. Zo daalt de parachute voortaan trager (waardoor je vijanden makkelijker vanuit de lucht kunt aanvallen) en is het mogelijk om onder helikopters te hangen. Al die kleine veranderingen zorgen ervoor dat de game net wat lekkerder speelt.


Tijdens je vernielingstochten over het eiland Medici zul je regelmatig op dorpjes stuiten. Deze worden beheerst door de dictatoriale generaal Di Ravello, die de plaatselijke bevolking hard onderdrukt. Gelukkig kun jij daar een stokje voor steken en wanneer je een dorp bevrijdt, zal de plaatselijke bevolking een stuk vrolijker worden. Ze worden bijvoorbeeld gestimuleerd om winkeltjes op te zetten, waar jij vervolgens (voor een vriendenprijsje natuurlijk) weer toffe spullen kunt kopen. Ook krijg je de toegang tot een garage. Het voertuig dat je hierin plaatst, kun je later in de game op elk gewenst moment laten afleveren door de rebellen. Dit geldt ook voor je favoriete wapens en gadgets, zodat je nooit onvoorbereid de strijd hoeft aan te gaan.

Ben je de strijd tegen Di Ravello even zat, dan kun je ook aan de slag met de vele zijmissies die in Medici verstopt zitten. Door deze te voltooien verdien je punten, die je vervolgens weer kunt gebruiken om upgrades vrij te spelen. Ook dit concept kennen we al uit duizenden andere games en de typen zijmissies zijn eveneens weinig revolutionair, maar ook hier geldt weer dat ik dat stiekem helemaal niet erg vind. Het is simpelweg ontzettend leuk om met een tank binnen 2 minuten zoveel mogelijk schade aan te moeten richten en doordat Just Cause 3 een groot aantal upgrades bevat, word je constant beloond en blijft de game afwisselend.

Voorlopige conclusie

Just Cause 3 gaat later dit jaar absoluut geen originaliteitsprijzen winnen en mensen die het tweede deel al hebben gespeeld, zullen regelmatig déjà vu’s krijgen. Deze zelfde mensen weten echter ook precies wat ze kunnen verwachten: heerlijke actie en puur vermaak, zoals slechts weinig andere games dat kunnen bieden. Mijn tickets naar Medici zijn al geboekt.

  1.   
    mitchel1988's avatar

    Klinkt erg goed! 🙂 kan niet wachten!

  2.   
    Ralph P Scene's avatar

    Day one editon besteld dus kan niet wachten!

  3.   
    Corneliuscan's avatar

    Ben bang dat het snel gaat vervelen. Voor de rest ziet het er goed uit en hebben ze alle minderheden van 2 geupgrade. Denk dat het meer een Just Cause 2,5 gaat worden. Maar we gaan het zien

  4.   
    Musicman88's avatar

    Ondanks de mogelijkheid op een Just Cause 2.5 versie, deze game maakt gewoon de doelloze destructie zo geweldig. Wat mij betreft mag er meer kapot te knallen zijn (gebouwen).

    Dus deze gaat zeker in de collectie komen. 😉

  5.   
    STRAIGHT FLUSH's avatar

    Weinig vernieuwing weerhoudt mij er niet van hem te halen. (lees trofeeën)
    Beter dat ze geen multiplayer erin doen werkt meestal matig en voegt maar weinig toe. + er zijn ook nooit mensen online.

  6.   
    sebastiaanwwe/Misterwwe's avatar

    Ga de game voor het eerst spelen, ik ben zeer benieuwt 🙂

  7.   
    Sjouke Hoogland's avatar

    las hierboven mij dat niemand online speelt….. Nou toen ik de multiplayer speelde (net iets voor gta voor de pc uitkwam) zag ik al gauw 3 servers met 100 mensen voorbij komen. Nou heb ik liever ook dat het single player word.