Yoshi’s Woolly World

Heb je wel eens een game gespeeld waarbij je het liefst naar je tv zou lopen om het scherm te aaien? Nee? Vraag je je nu af of ik psychisch wel helemaal in orde ben? Ja? Dan wil ik je graag voorstellen aan een nieuwe liefde in mijn leven! Yoshi’s Woolly World is namelijk misschien wel één van de aandoenlijkste platformgames ooit gemaakt en nog een goede ook.

Yoshi’s Yarn Island?

Wie al langer fan is van Nintendo zal ongetwijfeld zijn opgevallen dat dit brei-avontuur niet het eerste avontuur is uit het atelier van ontwikkelaar Good-Feel. Enkele jaren geleden wist de studio ons al te verrassen met het wollige Kirby’s Epic Yarn, dat prima ontvangen werd. Genoeg reden dus voor een nieuw project met ditmaal een hoofdrol voor de pluizige versie van Yoshi. Het Wii U-avontuur bouwt voornamelijk voort op eerdere Yoshi’s Island-games en laat je in de wollen reptielenhuid van de dino kruipen. Ook hier is het de taak om te platformen, met ‘eieren’ te gooien en je tong te gebruiken. Al blijft het daar niet bij.

Uitge-brei-d avontuur

Yoshi’s Woolly World maakt namelijk optimaal gebruik van de pluizige wereld. Zie je bijvoorbeeld een strikje ergens loszitten? Gebruik dan gewoon je tong om het breiwerkje los te trekken. Zie je verderop zo’n irritante Piranha Plant? Snoer hem dan gewoon de mond met een bolletje wol op z’n bakkes. De hele game zit vol met dit soort kleine puzzeltjes en slimme manieren om je uit te dagen. Zo moet je flink opletten als je in elk level alle verzamelobjecten wil verzamelen. Enkele van die toffe verzamelobjecten zijn bijvoorbeeld de klosjes garen die je kunt vinden. Als je daarvan vijf weet te scoren in een level, dan speel je een nieuwe wollen kameraad van Yoshi vrij die je vervolgens zelf kunt gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld als Moo Moo Yoshi (een Yoshi met een koeienpatroontje) losgaan. Verwacht dus een hoop outfits.

Wel is het een flinke uitdaging om per level al die verzamelobjecten te vinden. Er waren maar weinig levels waarbij ik het voor elkaar wist te krijgen om ze allemaal in één run te scoren. Nee, als je alles uit de platformer wil halen dan zul je elk steekje moeten uitpluizen en daar moet je maar bereid toe zijn. Veel van de collectibles zijn namelijk gewoon bijna onzichtbaar. Mocht je er echt niet uitkomen, dan kun je gelukkig altijd nog hulp kopen met behulp van diamanten die je scoort in de game. Al scoor je deze power-up pas laat in de game. Wat verder heel tof is, is hoe elk level weer nieuwe inventieve level-designs weet te bieden. Of je nou door een sneeuwveld van watjes loopt of jezelf via waslijnen mag vervoeren.

Dino Duo’s

Hoe tof en aandoenlijk de platformer al is in je eentje, ontstaat het echte plezier pas als je samenspeelt. Door een Wii-controller op te pakken kan bijvoorbeeld je vriendin makkelijk meedoen en je bijstaan. Zo kun je met een van de Yoshi’s de ander inslikken en vervolgens diegene naar een platform of een vijand gooien. Hoe intens en kinky kan het worden? Maak je wollen borst maar nat voor een hoop geouwehoer en lol als je elkaar telkens loopt te stangen. Tevens kan het ook best handig zijn om elkaar te handen bij de lastigere stukken van de game.

Want in je eentje kan de game nog best pittig worden. Ja? Hoor je dat nou goed? Een Yoshi’s Island-game die niet nog door je breiende oma is uit te spelen? Ja, dat hoor je goed. Voor het eerst durft de franchise namelijk zijn gamers uit te dagen en een niveau te bieden dat meer in de buurt komt van een platformtitel als Donkey Kong Country: Tropical Freeze. Voor de gamer die het allemaal teveel wordt (de ‘watjes’ onder ons) bestaat er daarom gelukkig een Mellow Mode. Daarin krijgt je dino een setje van vleugels op zijn rug waarna hij simpelweg door het level heen kan vliegen. Op deze wijze weet de platformer zowel de hardcore als de onervaren platformgamer op zijn wenken te bedienen.

Conclusie

Ontwikkelaar Good-Feel maakt met Yoshi’s Woolly World zijn naam méér dan waard. Alles ziet er prachtig en ontzettend aandoenlijk uit. Ik heb de game dan ook van begin tot eind met een flinke grijns op mijn smoel zitten spelen. De game zit bolletje wol, eh bommetje vol, met allerlei collectibles en weet je met meer dan vijftig levels wel even bezig te houden. Wel moet je voor lief nemen dat het soms frustrerend is om een level voor de tiende keer te spelen om toch ook dat laatste voorwerp te verzamelen, al kun je altijd hulp inschakelen. Verwacht alleen geen revolutionaire vernieuwingen in het platformgenre. Nee, de game valt het best samen te vatten als een warme Kerstmis-trui. Zacht, pluizig en toch heerlijk vertrouwd.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Ontzettend aaibaar!
  • Prima platformgame
  • Durft uit te dagen
  • Veel collectibles

Wat is NOT

  • Collectibles soms té goed verstopt

8.5

  1.   
    petiertje's avatar

    het is dat ik geen wii heb, anders was ik wel b reid deze game te proberen. klinkt alsof je er veel tijd In moet Steken en flink moet Doorhalen om het in een keer uit te spelen.