Pro Evolution Soccer 2016

Elk jaar gaan de footies van EA en Konami weer de strijd met elkaar aan en sinds de vorige consolegeneratie is het elk jaar weer FIFA dat als winnaar uit de bus komt. Het lijkt er echter op dat daar dit jaar verandering in komt, want met Pro Evolution Soccer 2016 maakt Konami een ontzettend sterke comeback.

Doeltreffend verbeteren

Vorig jaar legde Konami al de basis door terug te gaan naar de roots van de franchise, maar tegelijkertijd een voetbalgame te af te leveren die anno 2015 zijn mannetje staat. Dit jaar wil de ontwikkelaar die sterke basis verbeteren en dat doet het onder andere door ruim duizend nieuwe animaties toe te voegen. Het resultaat mag er zeker zijn, want de spelers bewegen ongelooflijk realistisch en dit zorgt ervoor dat het voetbalspektakel op het veld echt tot leven komt.

Ook de A.I. van doelmannen is verbeterd. Niet alleen reageren ze accurater dan in PES 2015, ook heeft voortaan elke goalkeeper zijn eigen persoonlijkheid. Weet je ondanks deze slimmere A.I. toch een goal te maken, dan kun je door het indrukken van knoppen zelf kiezen hoe je jouw euforie tot uiting brengt. Het zijn kleine details, maar wel het type gameplay-functies dat typisch is voor PES en de serie een eigen gezicht geeft.

Het kan vriezen…

Eén van de belangrijkste nieuwe toevoegingen in PES 2016 is het dynamische weersysteem. Niet langer zijn weersveranderingen vooraf vastgelegd: onweer of stortregen kan nu op elk moment uitbarsten en dat zorgt voor een constante spanning. Hiermee heeft PES plotseling een grote voorsprong op FIFA, waar een dergelijk systeem nog altijd schittert door afwezigheid.

De laatste opvallende vernieuwing is de dynamische camera. Deze past zich automatisch aan op basis van de balpositie, waardoor je nog meer het idee krijgt te kijken naar een voetbalwedstrijd op tv. Hoewel ik PES 2016 niet ontzettend uitgebreid heb mogen spelen, leek de camera tot dusver goed te werken en te zorgen voor een toffere spelervaring.

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. De PES-games worden al jaren geteisterd door een gebrek aan licenties en dat is in deze game niet anders. Nog steeds mist Konami enkele belangrijke internationele licenties, wat voor veel voetbalfans een groot gemis zal zijn. Tegelijkertijd heeft het wel de UEFA Champions League en UEFA Europa League, twee licenties die FIFA nog niet heeft.

Voorlopige conclusie

Met Pro Evolution Soccer 2016 presenteert Konami zijn beste footie sinds jaren en voor het eerst lijkt EA serieuze concurrentie te hebben. De nieuwe animaties komen geweldig tot hun recht, de verbeterde A.I. van doelmannen is zeer welkom en de dynamische camera zorgt voor veel spektakel. Bovendien heeft PES met het dynamische weersysteem en de UEFA-licenties twee belangrijke voorsprongen op FIFA. Wordt EA dit jaar dan eindelijk van zijn troon gestoten? In september weten we het.

  1.   
    Fiscus's avatar

    Hoe goed PES ook wordt. Gamers die al jaren FIFA spelen zullen niet zo snel switchen.

  2.   
    Bosnegert's avatar

    ach ja het lijkt weer dat de spelers als robots bewegen in de ze teaser net zoals de voorgaande pes edities. Dus ik denk niet dat ea van de troon wordt gestoten.

  3.   
    Ippon99's avatar

    goed geprobeerd maar sinds fifa 15 ga ik niet weg bij ea. ik vind fut wel een beetje overschat

  4.   
    Downzilla's avatar

    Ze hadden het slimmer aan moeten pakken en doen wat elke game developer tegenwoordig doet, jetpacks.

  5.   
    Xtremie's avatar

    ”Ippon99″ schreef, "goed geprobeerd maar sinds fifa 15 ga ik niet weg bij ea. ik vind fut wel een beetje overschat"

    FUT lijkt nu wellicht overschat, maar was voorheen gewoon heel vet hoor. Echter is het door allerlei aanpassingen door de jaren heen niet meer zo verslavend als toen met FUT 11 en FUT 12.

  6.   
    FireBallz's avatar

    Fiscus schreef, "Hoe goed PES ook wordt. Gamers die al jaren FIFA spelen zullen niet zo snel switchen. "

    zeker niet, ik heb wel PES 12 en PES 13 gespeeld maar dat speelde niet vloeiend.

  7.   
    FireBallz's avatar

    Xtremie schreef, "

    ”Ippon99″ schreef, "goed geprobeerd maar sinds fifa 15 ga ik niet weg bij ea. ik vind fut wel een beetje overschat"

    FUT lijkt nu wellicht overschat, maar was voorheen gewoon heel vet hoor. Echter is het door allerlei aanpassingen door de jaren heen niet meer zo verslavend als toen met FUT 11 en FUT 12."

    FUT 13 was mijn favo, daarna FUT niet meer aangeraakt na de 1e maand van FIFA 14