Ultra Street Fighter IV

Ultra Street Fighter IV brengt mij naar mijn vroege jeugd, die een hoge populariteit aan vechtgames bevatte, waaronder Street Fighter, Mortal Kombat, Tekken en Soul Calibur. De jaren ’90 waren grandioos als het gaat om vechtgames, maar na het jaar 2000 heeft het genre flinke klappen gekregen. De games werden vrijwel allemaal slechter of konden het niveau van toen niet meer bereiken, tot aan Street Fighter IV en de reboot van Mortal Kombat. Eerder dit jaar mochten we gelukkig kennismaken met het briljante en uiterst gestoorde Mortal Kombat X en Capcom hobbelt daar nu achteraan met Ultra Street Fighter IV voor de PlayStation 4, als voorbereiding op Street Fighter V.

Ultra update

Nee, Ultra Street Fighter IV is geen compleet nieuwe game, maar simpelweg een update, de derde versie inmiddels. De vechtgame rolt altijd eerst uit in de Japanse arcadehallen, waarna deze een port krijgt voor de consoles. Vorig jaar verscheen Ultra Street Fighter IV al voor de PlayStation 3, Xbox 360 en pc en nu eindelijk ook voor de PlayStation 4. Het is dus eigenlijk de ultra ultieme versie van dit deel, maar is dat wel zo? Zo spannend lijkt het allemaal nog niet, omdat de update nu 44 vechters bevat, waarvan vijf nieuwe. Nou ja, vier ervan komen rechtstreeks uit Street Fighter x Tekken of andere versies wandelen. Daarnaast komen de zes nieuwe locaties ook uit deze game, dus het is binnen dit wereldje al bekende koek. Deze stages zijn: The Pitstop 109, Blast Furnace, The Half Pipe, Mad Gear Hideout, Cosmic Elevator en Jurassic Era Research Facility. Deze laatste stage lijkt een knipoog naar Dino Crisis.

De vijf nieuwe vechters zijn Rolento, Hugo, Poison, Elena en Decapre. De eerstgenoemde is iets minder sterk dan in Street Fighter x Tekken, maar hij blijft vooral erg snel en kan je daarom binnen luttele seconden veel klappen verkopen. Hugo heeft vooral de spieren, is enorm lang en is een krachtige worstelaar. Poison is daarentegen een schaars geklede, borstige dame met een zweep. Long-range aanvallen en flink wat grabs maken haar strategisch en fel. Elena is een zilver harige Afrikaanse dame die een cultureel traditionele vechtstijl aanhoudt en flexibele aanvallen uit haar benen kan halen. Ze is vrij snel, wat een fijne afwisseling is binnen Street Fighter. De laatste vechter is Decapre, de enige echte nieuweling om mee te spelen. Zij lijkt op Cammy qua vechten, je kunt combo’s uit je controller trekken als je er vaardig in bent en ze heeft een speciale teleport move. Leuke characters, maar niet ultra vernieuwend.

Ultra rammen

De vernieuwingen zitten hem in de gameplay, waar diverse features om de hoek komen kijken. Capcom introduceert de Red Focus Attack, die net wat meer doet dan de Focus Attack. Als je de medium slaan- en schopknoppen indrukt, kun je beter en meer aanvallen absorberen. Je bent nog steeds niet bestand tegen bepaalde counteraanvallen, maar de Red Focus Attack doet zeker meer schade als hij lukt. Ook bevat Ultra Street Fighter IV een Delay Standing, waarbij je tegen harde aanvallen ervoor kunt zorgen dat je character langer blijft liggen om achtereenvolgende aanvallen te pauzeren. Op die manier verander je van tactiek en moet de tegenstander ook even nadenken. Street Fighter is immers geen hele snelle vechtgame, waardoor zulke features een potje behoorlijk kunnen veranderen.

Tot slot heeft Capcom, hoe kan het ook anders, de Ultra Combo Double toegevoegd aan de game. Super Street Fighter IV had al de Ultra Combo, maar de Double verdubbelt de combo dus. Je kunt nu twee Ultra Combo’s achterelkaar inzetten waardoor de game ook weer tactischer wordt. De ontwikkelaar heeft voor de balans deze aanval minder sterk gemaakt, om ervoor te zorgen dat ze niet te overpowered zijn en matches zo geëindigd zijn.

Ultra online

Ook online is het een en ander aangepast, zo heb je de Online Training die al in Street Fighter x Tekken zat. Je kunt online trainen om een baas te worden met je favoriete vechter. Offline trainen kan natuurlijk ook en als je wilt, kun je direct Fight Requests aannemen en een potje vechten. Veel gemakkelijker en sneller dan iemand eerst een bericht via de PlayStation 4 te moeten sturen om te vragen of ze tegen je willen spelen. Daarnaast is er een lag input-feature, waarbij je de vertraging tot twintig frames kunt instellen om aan eventuele lag in online potjes te wennen. Andere features zijn het op YouTube zetten van je meest geweldige gevechten ooit en de Elimination Mode. Deze modus geeft jou één vechter en je moet het opnemen tegen drie vijanden, de bedoeling: overleven.

Conclusie

Ultra Street Fighter IV is voor de liefhebber van de serie een echte update waar je wat aan hebt. De nieuwe features zijn prima aanvullingen en bieden weer de nodige uurtjes training om het spel meester te worden. Ook de paar nieuwe karakters en locaties zijn fijn, maar voor de leek zal de game niet veel anders aanvoelen dan de twee vorige versies van Street Fighter IV. Ik moest ook echt even zoeken naar de nieuwigheden en uitvinden hoe ik de Ultra Combo Double moest uitvoeren. Voor de diehard fan dus echt een prima update, maar als je al eens een versie van de vechtgame hebt gespeeld, kun je beter op Street Fighter V wachten die gepland staat voor 2016.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Ultra Combo's bieden meer diverse gameplay
 • Veranderingen merkbaar voor de fan
 • Toegankelijke Training-modus en uitnodigingen
 • Vecht weer lekker weg

Wat is NOT

 • Voor de leek niet heel speciaal
 • Veel uit andere versies geplukt

7.5

 1.   
  noah81's avatar

  prima review.
  lijkt me een leuk spel alleen die fun die je er vroeger van kreeg is er niet meer vind ik.
  dit zijn nu echt van die spellen die je strax voor een tientje ergens koopt en af e toe speelt alser een vriend langskomt. ze blijven wel tof om eens te spelen!

 2.   
  ronFCDH's avatar

  Jammer dat ze het niet zo “simpel” hebben gehouden als destijds bij de snes. Toen erg veel lol aan beleefd. Vind het nu allemaal te snel en teveel combos zijn mogelijk.