Mario Party 10

Na titels als Mario Kart 8 en Super Smash Bros. mag nu ook Mario Party eraan geloven! Voor het eerst kunnen gamers in vol HD op hun Nintendo-console het kleurrijke feestje ervaren dat Mario Party heet, maar weet de game na tien delen nog te vermaken of kunnen die taart en limonade gelijk de vuilnisbak in? Wij nemen de knalfuif met je door!

Mario Party 9.5?

Eigenlijk moet ik bekennen dat ik sinds Mario Party 4 al geen game meer in de franchise heb opgepakt. Alle delen van de partyserie die daarna kwamen leken namelijk steeds meer vrijheid af te staan. Ook bij Mario Party 9, die hiervoor verscheen, was dit commentaar van toepassing. In de game konden spelers niet meer zelf los op een map lopen, maar zaten ze gezamenlijk als een groep bejaarden in een karretje. Dat is tof, als je een jaar of zes bent dan. Jammer genoeg kent ook Mario Party 10 dit beperkte gamedesign. Voor een liefhebber van de oude games als ik dus een zeer zure appel om doorheen te bijten, al zit er gelukkig genoeg zoets in de kern.

In de kern draait de game namelijk nog steeds om de mini-games en die zijn er weer genoeg! Gamers mogen losgaan met meer dan zeventig mini-games in totaal, die nog vrij gevarieerd zijn ook! De game is verder opgedeeld in een drietal modi: Amiibo, Bowser Party en Mario Party. Zoals je waarschijnlijk al verwachtte vormt die laatste de hoofdmoot van de game. Spelers kunnen daarbij het bekende feest ervaren op een vijftal mappen variërend van een sprookjesbos tot een attractiepark. Net als in de voorgaande delen gaat het erom dat spelers om de beurt dobbelen en ondertussen zoveel mogelijk mini-games verzamelen, waarna uiteraard de beste wint. Of degene met het meeste geluk dan.

Bowser Party- en Amiibo-modus

Waar je minder lang lol aan zult beleven is de Bowser Party-modus. Daarin kun je met een vijftal spelers aan de bak, waarbij één in de huid kruipt van de angstaanjagende Bowser en met de GamePad te werk mag gaan. De andere vier spelers proberen voornamelijk weg te rennen in hun beurt, waarna Bowser ze mag proberen in te halen en ze kapot mag proberen te maken. Hoewel het idee best tof is en sommige mini-games best vermakelijk zijn, hangen de meeste net teveel af van geluk. Ook is Bowser eigenlijk iets té overpowered tegenover zijn rivalen. Tel daarbij op dat er slechts tien mini-games zijn en je begrijpt dat deze modus niet veel toevoegt.

Een andere twijfelachtige modus is de Amiibo-modus. Om überhaupt deel te nemen aan deze modus moet je namelijk eerst zo’n glanzend plastic poppetje scoren. Jammer dus dat je gedwongen wordt om een Amiibo aan te schaffen als je deze modus wil spelen. Als je wel in het bezit bent van zo’n poppetje dan kun je die gebruiken als een pion op een speciaal (eenvoudig) bord dat gerelateerd is aan dat karakter. Hier kun je, zoals je gewend bent, vervolgens weer volop sterren en munten scoren. Hoewel de modus zelf verder prima is, is het jammer dat je in feite eerst moet dokken voor je er bij kan.

Conclusie

‘Oude rotten’ zoals ik zullen eraan moeten toegeven. De nieuwe Mario Party-games worden niet zo vrij en tof meer als hun eerste voorgangers. Wat Mario Party 10 wel is, is een prima partygame die veel uiteenlopende nieuwe mini-games te bieden heeft. Tel daarbij op dat je een drietal modi voor je kiezen krijgt en je kunt genoeg tijd kwijt in de knalfuifgame. Al moet je daarvoor eigenlijk wel meerdere Amiibo’s hebben. Mario Party 10 is ook ditmaal een game die je eigenlijk vooral met vrienden moet spelen, want voor de einzelganger valt er niet zoveel te halen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • 70+ toffe mini-games
 • Meerdere modi
 • Prachtige visuals

Wat is NOT

 • Nog steeds beperkte vrijheid
 • Bowser Party-modus valt tegen
 • Doet weinig nieuws

6.5

 1.   
  Bram_M99's avatar

  Goede review, had eerlijk gezegd het cijfer wat hoger verwacht maar kan de 6,5 begrijpen.

 2.   
  WoKingNL's avatar

  Dus zit je nu wel of niet met z’n alle in een kar?

 3.   
  Valent!jn's avatar

  WoKingNL schreef, "Dus zit je nu wel of niet met z’n alle in een kar? "

  Jawel, jammer genoeg. 😉

 4.   
  Noice!'s avatar

  Valent!jn schreef, "

  ”WoKingNL” schreef, "Dus zit je nu wel of niet met z’n alle in een kar? "

  Jawel, jammer genoeg. 😉 "

  Niet in de Amiibo modus, die meer lijkt op het oude MP. Je kan lang discussiëren over of het daadwerkelijk wat nieuws doet, maar met de toevoeging van de Bowser mode en het leuke gebruik van Amiibo, vind ik dit een van de betere Mario Parties sinds jaren. Er zijn verschillende mini- games die écht leuk zijn en sommige vereisen zelfs enige skill. Bij veel reviews die ik lees krijg ik toch sterk het idee dat vooraf al is bepaald wat het cijfer gaat worden, ipv dat wat vrienden zijn uitgenodigd en deze game onder het genot van een biertje is gespeeld. MP zal nooit echt een “diepe ervaring” worden, maar dit deel biedt veel mogelijkheden en plezier!

 5.   
  noah81's avatar

  Bij mario party denk ik toch aan multiplayer. Ik begrijp dat er niet eens een online mp is en dat kan echt niet meer tegenwoordig, is toch juist geweldig als je dit online kunt spelen??
  Jammer dat dat niet eens een minpunt is in de review.

 6.   
  daantjuzzz 4.0's avatar

  Beetje laag cijfer vind ik ij zal 7.5 geven.

 7.   
  nielsiebro's avatar

  Waarom blijven ze ze maken???

 8.   
  EpicSoftworks's avatar

  with a vengeance schreef, "…ipv dat wat vrienden zijn uitgenodigd en deze game onder het genot van een biertje is gespeeld. MP zal nooit echt een “diepe ervaring” worden, maar dit deel biedt veel mogelijkheden en plezier!"

  Ik kan me hier echt bij aansluiten. Dit is echt een leuke game om samen met vrienden even tussendoor te doen. Biertje erbij en het kan niet mis gaan 😆