Chappie

Een van de grootste releases van de maand is Chappie. Neill Blomkamp’s derde science fiction blockbuster. Tevens ook zijn derde samenwerking met de Zuid-Afrikaanse acteur Sharlto Copley. In de films Elysium en District 9 ging Blomkamp aan de slag met Aliens en ruimteschepen, maar met Chappie lijkt hij zijn eigen versie van Wall-E te willen maken.

Het is overduidelijk dat Blomkamp niets liever doet dan het maken van science fiction films en dat moet hij ook blijven doen, want het is zeker iets waar hij erg goed in is. Nu is niet iedereen kapot van zijn kijk op het genre. Als je geen fan bent van zijn eerste twee films dan verkleint dit ook meteen de kans dat je Chappie leuk vindt. Ben je wel een fan, dan zal je ongetwijfeld met volle teugen van deze film kunnen genieten.

De robot Chappie (Sharlto Copley) is waar deze film om draait. In het Johannesburg van 2016 wordt het politiekorps versterkt door zogeheten ‘’Scouts’’. Dit zijn droids met artificial intelligence. Dit betekent dat ze niet direct worden bestuurd door een persoon. Deon Wilson, die fantastisch wordt gespeeld door Dev Patel (Slumdog Millionaire), heeft deze droids gemaakt, maar hij wil meer. Na jaren aan een programma te hebben gewerkt, weet hij eindelijk hoe hij robots een geweten kan geven. Zijn bazin, Michelle Bradley (Sigourney Weaver), wil hier alleen niks mee te maken hebben en verbiedt hem zijn programma te gebruiken. Het is algemeen bekend dat mensen bang zijn voor robots die zelfstandig kunnen denken. Dit is dan ook een heel belangrijk thema dat flink onder de loep wordt genomen doormiddel van het personage Vincent Moore (Hugh Jackman). Deze lijkt zichzelf te bevuilen van angst en noemt robots met een geweten het einde van de mensheid. Hij wil er alles aan doen om dat te voorkomen.

Een grote verassing in de film Chappie is het Zuid-Afrikaanse rap duo NINJA en Yo-Landi Visser. Zij staan beter bekend als de band Die Antwoord en spelen beide een grote rol in de film. Dat komt mede doordat ze grote fans zijn van Blomkamp’s werk. Het duo heeft een bijzondere eigen stijl in hun muziek video’s en live shows en dit weten ze goed te integreren in de film. Het is wel duidelijk dat de twee niet goed kunnen acteren, maar dit stoort niet echt. Het duo heeft een goede chemie met de rest van de cast en vooral met Chappie. Samen met hun bendelid America, gespeeld door Jose Pablo Cantillo (The Walking Dead), leren ze de robot alles wat ze weten. Niet altijd met de beste bedoelingen. Chappie is namelijk net een kind en moet als ieder ander leren. Door dit soort gevallen wordt hij steeds menselijker gemaakt. Het is duidelijk dat Blomkamp de grens tussen machine en mens wil overschrijden.

De balans tussen humor, drama en actie is haast perfect. Dit wijst erop dat Blomkamp veel tijd heeft gestoken in zijn script. Vooral de wijze waarop Die Antwoord de robot dingen aanleert zal bij veel mensen een glimlach op het gezicht toveren (ze veranderen hem in Gangster #1). Maar juist vanwege de menselijkheid van Chappie heeft de film ook een gevoelige kant. Om deze reden is de film hier en daar toch wel een beetje te vergelijken met Wall-E. Aan actie is er gelukkig geen gebrek. Vooral het einde zit vol met spectaculaire gevechten tussen meerdere bendes, robots en de politie. De film neemt ook een aantal onverwachte wendingen die het verschil tussen robots en mensen nog meer weten te verkleinen. De climax zal bij sommige mensen in de smaak vallen, maar kan ook een beetje overdreven overkomen.

Chappie is een heerlijke science fiction film, die het succes van Neill Blomkamp bij het grote publiek zeker zal weten te vergroten. Hij weet met deze film zeker Elysium te overtreffen, maar het zal de cultstatus van District 9 niet gaan bereiken. De film heeft goede special effects, vooral de motion capture van Chappie ziet er geweldig uit. Maar het sterk geschreven verhaal is wat deze film bijzonder maakt en waarmee het zich weet te onderscheiden van eerdere robot gerelateerde science fiction films. De film zal tevens ook goede reclame zijn voor Die Antwoord.

Chappie krijgt vanwege het sterke verhaal en spannende actie 4 sterren.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Sterk verhaal
  • Menselijkheid van een robot
  • Die Antwoord stijl

Wat is NOT

8

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren