The Legend of Zelda: Majora’s Mask 3D

In een donker en verlaten bos rijdt een eenzame jongeman rustig op zijn paard. De knaap heeft pas met eigen handen de wereld van Hyrule gered in The Legend of Zelda: Ocarina of Time. In het stille bos is hij op zoek naar een vriend. Eén die hij al lange tijd niet gezien heeft. Misschien is de held ook wel een beetje op zoek naar zichzelf en naar rust. Nietsvermoedend is hij echter van het feit dat zijn volgende queeste al op de loer ligt en een stuk sneller dan verwacht..

Magische maskers en vallende manen!

Op deze wijze begint feitelijk het verhaal van The Legend of Zelda: Majora’s Mask 3D. Link belandt voor hij het weet in een situatie waarin hij de wereld van Termina moet redden van een labiele gnoom. Deze zogeheten Skull Kid heeft namelijk een bijzonder masker gestolen, dat hem kwaadaardige krachten heeft gegeven en die hij zo snel mogelijk wil gebruiken. Met deze pas verkregen krachten is het mannetje vastberaden om de maan op aarde te laten inslaan: een stukje kwaadaardigheid waar Ganondorf nog een puntje aan kan zuigen. Aan de speler dus de taak om deze armageddon te voorkomen en daar heb je slechts drie dagen de tijd voor.

Meester van de tijd?

Hier komt gelijk één van de grootste facetten van The Legend of Zelda: Majora’s Mask 3D om de hoek kijken. In de game is het namelijk de bedoeling dat je meerdere malen dezelfde drie dagen overdoet en zo steeds een stapje dichter bij het moment komt waarop je Skull Kid een welverdiende schop voor zijn schedel kan geven. Na zijn avonturen in Ocarina of Time is Link namelijk bevorderd tot ware tijdgod. Na elke tijdreis zijn de gewone burgers je gehele bestaan vergeten, maar je bent wel in staat om de belangrijke voorwerpen te behouden. Zo behoud je wel de items die je vrijspeelt in de verschillende tempels, je wapens en je maskers. Dat is exact wat onze jonge held nodig heeft om dichter bij zijn doel te komen! Per cyclus van drie dagen kun je dus weer een beetje sterker worden.

Wat ook helpt bij het sterker worden is dat je tal van maskers kunt scoren in de game. Zo kunnen de drie belangrijke transformatiemaskers ervoor zorgen dat je in een fragiele kleine Deku scrub, een stevige dikke Goron of een flexibele Zora kunt veranderen. Alle drie de vormen geven je geheel nieuwe manieren van gameplay, waardoor je ze ook alle drie nodig zult hebben. Daarnaast heb je nog een hele verzameling aan gewone maskers, waarvan sommige je de hele game door helpen (zoals het bunny mask dat je sneller maakt) en andere slechts voor één quest bedoeld zijn. Er valt dus genoeg te verzamelen in The Legend of Zelda: Majora’s Mask 3D en dat is exact wat deze titel bijzonder maakt in de franchise. Majora’s Mask zit bomvol details en quests.

Vijftien jaar later!?

Toch moeten we niet vergeten dat het om een remake gaat. Vijftien jaar geleden konden gamers namelijk al op de Nintendo 64 aan de gang met ditzelfde avontuur, maar wat is er nu anders? De grootste verandering valt natuurlijk gelijk te zien. De klassieker heeft namelijk mogen genieten van eenzelfde grafische update als The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D. Zo is alles nu net wat kleuriger en zit er een stuk meer detail in de game, zonder dat de oorspronkelijke titel zijn nostalgische kracht verliest! Daarnaast heeft ontwikkelaar Grezzo ervoor gezorgd dat de game nu veel handheld-vriendelijker is. Zo hoef je niet elke keer naar de eerste dag af te reizen om op te slaan, maar kun je dit nu op praktisch elk moment doen bij de uilenstandbeelden die verspreid zijn over de wereld van Termina. Dit maakt de game een stuk geschikter om tussendoor even op te starten. Verwacht verder geen grote veranderingen in deze remake, de 3DS-versie blijft grotendeels trouw aan het origineel.

The Legend of Zelda: Majora’s Mask verschijnt tegelijkertijd met de New Nintendo 3DS en vormt dus als het ware een launchtitel voor het apparaat. Zo maakt de game ook gebruik van enkele nieuwe features die dit nieuwe model van de 3DS te bieden heeft. Je kunt bijvoorbeeld de extra C-stick gebruiken om tijdens het spelen de camera te bewegen. Hoewel dit prima werkt, moet ik bekennen dat ik zelf liever de oude, vertrouwde L-knop gebruikte om de camera achter m’n personage te gooien. Veel meer gebruik van het nieuwe model maakt deze titel nog niet. Zo hebben de extra ZL- en ZR-knop op de New 3DS geen bijzonder nut in deze titel. Dat is dus goed nieuws voor de bezitters van een oude 3DS, die liever niet overstappen en toch graag deze remake willen ervaren.

Conclusie

The Legend of Zelda: Majora’s Mask is na vijftien jaar nog steeds een verrekt goede game. De remake heeft weinig van zijn oorspronkelijke kracht ingeleverd en is enkel verbeterd ten opzichte van het origineel. Hiermee vormt het dus eigenlijk de beste versie van deze klassieker! Hoewel er misschien wat meer extra’s in hadden mogen zitten en de New 3DS-functies niet optimaal gebruikt worden, weet de remake meer dan genoeg te bieden om zowel nieuwe als oude gamers aan hun handheld te kluisteren. Ontwikkelaar Grezzo heeft dan ook gedaan wat het kon om het avontuur naar 2015 te slepen en dat betekent dat eigenlijk geen Zelda-fan nog kan wegrennen van deze game.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Nog steeds een geweldige game
 • Prachtig opgepoetst
 • Veel gebruiksvriendelijker
 • Wat extra content

Wat is NOT

 • Maakt weinig gebruik van New 3DS-functies
 • Te weinig vernieuwing

9

 1.   
  Goregash's avatar

  Oh wat ben ik blij met jullie minpunten 😀 Ik wil geen vernieuwing of gebruik van de 3DS functies. Sterker nog 3D gaat bij mij uit 😛 Dit is voor mij een nostalgische remake en ik ga mezelf helemaal verkneukelen in de game hihi

 2.   
  Valent!jn's avatar

  Goregash schreef, "Oh wat ben ik blij met jullie minpunten 😀 Ik wil geen vernieuwing of gebruik van de 3DS functies. Sterker nog 3D gaat bij mij uit 😛 Dit is voor mij een nostalgische remake en ik ga mezelf helemaal verkneukelen in de game hihi"

  Whaha. Het zijn natuurlijk een beetje de standaard ‘minpunten’ voor een remake, maar als je pure nostalgie zoekt dan word je zeker niet teleurgesteld. 😀