Michiel de Ruyter

In 2006 ontstond het idee om een film te maken over Nederlands grootste zeeheld Michiel de Ruyter. Hoe de film eruit moest komen te zien was toen nog niet bekend, maar het werd al snel duidelijk dat dit een groot project zou gaan worden. Met een budget van 8 miljoen, meer dan 5000 figuranten, vier unieke zeilschepen, special effects en binnen en buitenlandse sterren zou niks een succes meer in de weg hoeven staan. Zijn de makers erin geslaagd een boeiend en vermakelijk stukje Nederlandse geschiedenis neer te zetten?

Michiel de Ruyter is gemaakt onder leiding van regisseur Roel Reiné, die al vroeg in de wereld van film en televisie terecht kwam. Na het maken van een aantal tv-series waaronder 12 steden, 13 ongelukken en Brutale Meiden was het tijd voor het echte werk en stortte hij zich op de actiefilm The Delivery, die in 1999 uitkwam. Ondanks dat hij een Gouden Kalf won voor Beste Regie waren er weinig lovende woorden voor Reiné. Ook niet nadat hij in 2003 met de opvolger Adrenaline kwam. Hij besloot het daarom te gaan proberen in Amerika, waar hij een aantal actiefilms maakte waaronder The Scorpion King 3: Battle for Redemption en Death Race 2 en 3 die niet in de bioscoop, maar direct op DVD zijn verschenen. Hij leerde in deze tijd echter wel om het beste te halen uit een beperkt budget en aan deze kennis heeft hij veel gehad bij het maken van Michiel de Ruyter.

Het verhaal gaat over het tweede deel van het leven van Michiel de Ruyter (Frank Lammers), de nieuwe opvolger van de legendarische admiraal Maarten Tromp (Rutger Hauer). In Holland is het volk in de 17e eeuw zwaar verdeeld, omdat er een strijd gaande is tussen de Oranjeaanhangers en de republikeinen. De slimme republikein Johan de Wit (Barry Atsma) is als raadspensionaris de machtigste man van de Republiek der Nederlanden. Zijn tegenstanders proberen echter de zeer ambitieuze, maar nog wat onzekere en jonge prins Willem III (Egbert-Jan Weeber) stadhouder te maken. Voor de republikeinen is het daarom heel belangrijk dat de oorlog met de Engelsen wordt gewonnen om zieltjes te kunnen winnen bij het volk.

De Zeeuwse de Ruyter laat al snel zien dat hij een briljante strateeg is die veel overwinningen behaald in diverse belangrijke zeeslagen tegen zowel de Engelsen als de Fransen. Hij wordt daardoor een belangrijke pion in dit politieke spel. Hij wordt ongevraagd meegesleurd in een stroom van politieke ontwikkelingen die voortkomen uit onderlinge complotten en samenzweringen binnen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden die zich afspelen tussen de regerende macht en de aanhangers van de jonge prins. Deze zorgen tevens voor de gruwelijke en bloederige moord op de gebroeders De Witt (Atsma en Roeland Fernhout), die in de 12+ versie van deze film in de bioscoop is gecensureerd. De Ruyter en zijn gezin dreigen uiteindelijk het slachtoffer te worden, wanneer hij op een onmogelijke en gevaarlijke missie wordt gestuurd.

De hoofdrol van de charismatische bevelhebber wordt gespeeld door Frank Lammers (All Stars, De Enclave, Nachtrit), die met deze film maar weer eens laat zien dat hij grote rollen op het witte doek goed aankan. De man, die veel mensen wel kennen van zijn supermarktreclames, speelt de zeeheld overtuigend en geloofwaardig en de chemie tussen hem en zijn vrouw Anna, een rol van de wat onbekendere Sanne Langelaar is geweldig. Ook zij schittert in deze film en haar acteerwerk is bewonderingswaardig te noemen.

Andere castleden die er met hun acteerwerk uitspringen zijn Hajo Bruins als Cornelis Tromp, de zoon van de grote Tromp die jaloers is op de nieuw verkregen functie van de Ruyter en Derek de Lint als Johan Kievit, de slimste, meest fanatieke en misschien ook wel belangrijkste pion van de Oranjeaanhangers. Ook Egbert-Jan Weeber is goed gecast voor de rol van Willem III, die de geestelijke ontwikkeling en de stap naar volwassenheid van de jonge prins geweldig speelt. Voor de rest bestaat de cast uit een hele reeks bekende Nederlanders waaronder Lieke van Lexmond als de vrouw van Johan de Wit en Tygo Gernandt die de krijgsman Jozef van Ghent speelt die vaak alleen maar heel moeilijk kijkt. Ook zien we heel kort onze Nederlandse trots Rutger Hauer voorbij komen en daarnaast ook een acteur uit de serie Game of Thrones, genaamd Charles Dance die geweldig is als de Engelse koning Charles II.

Helaas zijn sommige dialogen veel te lang en worden teksten door een aantal acteurs gebracht alsof ze aan het voorlezen zijn. Een goed voorbeeld hiervan is Barry Atsma, die niet overtuigd met zijn acteerwerk en geforceerd overkomt. Victor Löw (Voetbalvrouwen, Kees & Co) spant echter de kroon met zijn slechte vertolking van Oranjeaanhanger en tevens woordvoerder in de Staten-Generaal De Waerd en levert tenenkrommende slecht acteerwerk af. Het is heel jammer dat een film van dit kaliber niet de moeite neemt om goede acteurs te casten voor zijn bijrollen.

De film laat veel grote zeeslagen zien die de Ruyter met zijn vloot uitvocht tegen de Engelsen en de Fransen en bij dit soort scenes is het duidelijk dat de regisseur een tijd in Hollywood heeft gezeten. De special effects en het prachtige camerawerk vanuit alle hoeken lopen prachtig in elkaar over en zorgen voor spectaculaire beelden, waarin we overladen worden met rondvliegende kanonskogels en explosies. Nadeel is wel dat er iets teveel zeeslagen in zitten, waar weinig variatie in lijkt te zitten, waardoor de film met een speeltijd van 2,5 uur eigenlijk een beetje onnodig lang is geworden. Ook het langdradige einde speelt hierin een grote rol. Daarnaast zijn het veelvuldig gebruik van de Nederlandse vlag, een overdaad aan houtsnippers en slow motion beelden ook niet altijd nodig en soms zelfs lachwekkend, omdat het keer op keer terugkomt. Tevens werkt de overdreven en bombastische muziek soms meer tegen dan mee. Een groot aantal rustigere en over het algemeen goed geacteerde scenes zorgen gelukkig voor de broodnodige afwisseling.

Schilderijen uit de 17e eeuw, die voor het grootste gedeelte hangen in het Rijksmuseum in Amsterdam, werden gebruikt als inspiratiebron om de omgeving, de schepen, de kostuums en veel andere belangrijke details tot leven te wekken. Voor de zeeslagen is er gebruik gemaakt van een aantal echte schepen die zijn aangevuld met creaties uit de computer. Los van een paar schoonheidsfoutjes valt er weinig aan te merken op de gecreëerde wereld die er werkelijk prachtig uitziet.

Ik geef dit explosieve stukje muziekgeschiedenis van Nederlandse bodem vanwege een aantal geweldige acteerprestaties en de prachtige special effects 3,5 ster.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • De zeeslagen

Wat is NOT

  • Acteerwerk Victor Löw
  • Muziek is teveel aanwezig

7

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren