Saints Row: Gat Out of Hell

De Saint Row-franchise heeft de afgelopen jaren een behoorlijke transformatie ondergaan. Waar het begon als een serieuze concurrent van Grand Theft Auto (qua gameplay, niet qua verkoopcijfers), is het inmiddels een levende parodie geworden op eigenlijk alles wat popcultuur is. Gat out of Hell is een stand alone uitbreiding op Saints Row IV en doet precies wat je verwacht. De onlangs uitgebrachte musical-trailer liet me al schaterlachen en dat we nu eindelijk in de huid mogen kruipen van Gat zelf, kan maar één ding betekenen. Deze game slaat nergens op. Gelukkig maar.

Gat The Musical!

Satan is pissig. De antichrist heeft immers ambitie en wil dat zijn bloedeigen dochter, Jezebel, gaat trouwen met de president van de Verenigde Staten. Jij speelde deze president natuurlijk in Saint Row 4 en in het beginfilmpje wordt je oude personage (ook écht jouw personage als je een SR4 savegame hebt) dan ook ontvoert richting de hel. Dit gebeurt natuurlijk tijdens een onschuldig spelletje met een Seance-bord (Spirit Board). Gat en Kinzie zijn not amused en gebruiken hetzelfde bord om achter de president aan te gaan. Dit betekent een tripje naar de hel en dat is precies de plek waar deze game zich afspeelt.

Aangekomen in New Hades krijg je precies wat je verwacht. Een donkere, grauwe stad die de hel moet voorstellen. Nu was SR4 al behoorlijk donker, maar deze plek is nog veel lelijker. De voetgangers op straat zijn demonen en natuurlijk rijden deze demonen in lelijke afgeragde bakken. Je wordt niet echt vrolijk van de omgeving, al zijn er wel kleurrijke personages te vinden. Het eerste wat Gat moet doen (of Kinzie, zij is ook speelbaar) is het vormen van vriendschappen. De duivel versla je immers niet in je eentje. Gelukkig is Ultor altijd bereidt om te helpen als er geld te verdienen valt. Daarnaast ga je op zoek naar een aantal bekende mensen uit de geschiedenis, die je gaan voorbereiden op je avonturen.

Captain Blackbeard woont op een vervallen piratenschip en zal je helpen met het verkrijgen van minidemonen, die je op vijanden kunt afsturen. Shakespear is ook te vinden in een ruige discotheek, alsmede Dracula zelf en Kiki & Viola, de bekende tweeling uit de franchise. Samen met hen ga je het bewind van Satan ondermijnen. Dit doe je met heel veel lompe gadgets en wapens. Allereerst kan Gat vliegen. Niet omdat hij een superheld is (zoals in SR4), maar omdat je vleugels krijgt als een echte duivel. Nieuwe wapens zijn ook te vinden, waaronder een grote stoel waarin je kunt zitten en waarmee je tientallen raketten al zittende kunt afvuren.

Serieus wordt de game nooit, wat voor- en nadelen heeft. Als grappen goed lukken ga je zeker lachen, maar als een grap net-niet leuk genoeg is, wordt het snel een beetje flauw. Daarbij zal de gameplay ook geen grote vernieuwingen brengen. Natuurlijk krijg je vleugels, maar vliegen konden we ook al in SR4. De meeste Activities zijn hetzelfde als in het vorige deel, met slechts een aantal variaties op de oude en hier en daar een nieuwe. Het leuke aan de uitbreiding is dat je een nieuw verhaal en een nieuwe (kleinere) stad krijgt, maar heel veel vernieuwing zal het niet brengen.

Voorlopige conclusie

Misschien is een nieuw hilarisch verhaal wel genoeg voor een uitbreiding en zullen de echte vernieuwingen pas komen in een vijfde Saints Row. Als je gek bent van het derde en het vierde deel, dan zal Gat out of Hell een lekkere verse snack zijn. Het is leuk om eens in de huid te kruipen van Gat en Kinzie en de karakters uit de game zijn over het algemeen erg grappig. Een nieuwe game ga je echter niet krijgen, maar daar is de game ook niet naar geprijsd (€ 19,99). Vanaf 23 januari is Saints Row: Gat out of Hell verkrijgbaar als losse download (voor alle platforms) of in bundel met Saints Row 4 als Saints Row 4: Re-Elected voor de PlayStation 4, Xbox One en pc.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren