WWE 2K15

Worstelen moet je liggen. Voor mij is het niet erg geschikt: mager, slungelig, amper vet – daardoor lijk ik wel eerder gespierd, maar de uitweg is dan natuurlijk WWE. Hou je van zwetende mannen, opgepompte spieren, strakke pakjes en een entertainmentwaarde die tot grote hoogte stijgt, dan is WWE 2K15 natuurlijk een game om niet te missen. 2K heeft de worstelreeks op de kaart gezet, maar de sport is nog niet gigantisch populair in Nederland, dus deze new-gen-versie moet het verschil gaan maken.

Motion capture worstelen

Een WWE die voor het eerst op de recente generatie consoles verschijnt, de PlayStation 4 en Xbox One, dat moet smullen worden. Ontwikkelaars Yuke’s en Visual Concepts hebben meer mogelijkheden tot hun beschikking en hebben dan ook alle grote worstelaars naar zich toe getrokken, gescand, de motion capture er overheen laten gaan en dat in WWE 2K15 geïmplementeerd. Direct is te merken dat de reeks hiermee een stap vooruit zet, want de personages zijn visueel een stuk beter en bewegen minder log en stug dan voorheen. Voor de fans van worstelen zal het een feest van herkenning zijn.

Een andere grote vooruitgang is de My Career-modus, die al te vinden was in NBA 2K en zo is overgenomen. Je start een carrière, maakt een eigen worstelaar aan die tot in de details is aan te passen en begint onderaan als nietsnut. De coach ziet potentie in jou en als je een contract hebt getekend, start je als beginnend Superstar die zich moet gaan bewijzen. Het doel is natuurlijk naast de grote jongens komen te staan als John Cena en Brock Lesnar. De eerste wedstrijden zijn ‘vriendschappelijk’ om jezelf te ontwikkelen en kleinere tegenstanders te overmeesteren. Hiermee verdien je punten om bijvoorbeeld kracht en uithoudingsvermogen te verbeteren. Je doorloopt een verhaal en deze carrière is leuk opgezet, want je krijgt tips, werkt jezelf omhoog en elke ‘show’ is weer een nieuwe uitdaging. Verlies je tijdens eerste wedstrijden te vaak, dan zorgt de coach voor minder sterke tegenstanders om niet alleen maar af te gaan.

Steen, papier, schaar

De gameplay is tevens een verbetering, maar voelt toch nog steeds onwennig aan. Tijdens mijn trip in Londen voelde WWE 2K15 nog niet af en ik hoopte dat de besturing nog opgepoetst zou worden. Dit is helaas amper het geval waardoor je niet volledig in de game zit. De nieuwe feature die als een steen, papier, schaar-methode werkt zorgt voor een gokje, waar je als verliezer ook nog aardig uit kunt komen door met de rechterstick te draaien en de rode punt te vinden. Bovendien zijn er nieuwe moves, afmakers en een staminameter om meer diepgang in de game te brengen. Echter, je kunt niet middels de sticks stoten of grabs ontwijken, dit gaat middels de R2-knop. Als de tegenstander een speciale move wil maken, of je een trap wil verkopen als je op de grond ligt, kun je op R2 rammen om deze schade te voorkomen. Hier zitten flinke haken en ogen aan, want het systeem werkt niet consistent. Heel vaak heb je maar een fractie van een seconde de tijd om de knop in te drukken, zodra het icoontje verschijnt. Echter, in de meeste gevallen klopt de timing niet en staat er dat je te vroeg of te laat bent. Ook al druk je als dit icoon in beeld komt de knop in, is het maar de gok of het systeem het goedkeurt. Druk je R2 veel te vroeg in en de tweede keer op tijd, word je alsnog gestraft. Het werkt dus helaas voor geen meter en we mogen hopen op een patch die dit verhelpt.

Entertainment

Net als de rammelende gameplay, is het visueel ook niet op alle vlakken even mooi. De worstelaars die motion capture ondergaan hebben, zijn inderdaad gedetailleerd en zien er tof uit. Echter, de omgevingen en het publiek zien er niet meer dan aardig uit. De sfeer maakt het redelijk goed, want het blijft uiteraard een feestje met vuurwerk, muziek en stoere houdingen van de gespierde iconen. Dit oogt verder prima en omdat WWE 2K15 genoeg content bevat, kunnen fans er zeker flink wat uurtjes in stoppen. Het blijft helaas wel een serie die, samen met NBA 2K, niet heel toegankelijk is. Het duurt echt wel de nodige uren voordat je het spel door hebt en wat je allemaal kunt doen. Sowieso kun je speciale moves kopen en je worstelaar uitgebreid laten ontwikkelen, maar het is echt een game die ‘hard to learn, nog harder to master’ is. Niet erg voor de liefhebber al zou het al fijner spelen als de gameplay soepeler is.

Conclusie

WWE 2K15 is een lastige serie die niche is en nog wel even zal blijven. 2K houdt van pittige sportgames en zet naast NBA 2K een worstelgame neer die lastig te hanteren is. Voor fans van het eerste uur ontzettend vet, al rammelt er nog het nodige aan 2K15. De gameplay is namelijk verre van perfect, omdat je niet volledig zelf klappen of grepen kunt ontwijken en de besturing nogal stug aanvoelt. Dit ontwijken moet met de R2-knop, die vaak heel even in beeld springt en je vaak oneerlijk ‘verkeerd’ hebt gedrukt. Het systeem werkt gewoon niet vlekkeloos en als je eenmaal op de grond ligt en je jezelf amper met R2 kunt herstellen, zal dit heel erg op je zenuwen gaan werken. De sfeer is wel zoals het hoort: bombastisch met vuurwerk, harde muziek en stoere houdingen. De worstelaars ogen door de motion capturing dan ook goed en herkenbaar, al had de omgeving levendiger gemogen. Het publiek valt wat tegen namelijk. De grootste vooruitgang is de My Career en het opwerken naar Superstar is leuk om te doen. Helaas is WWE 2K15 verre van perfect.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • My Career goede aanvulling
 • Geweldige moves
 • Prima sfeer van WWE

Wat is NOT

 • Stugge gameplay
 • Aanvallen afweren met R2 werkt slecht
 • Erg ontoegankelijk
 • Visueel kan beter

6.5

 1.   
  Hielke's avatar

  Hoezo heeft Sebastiaan hier geen reactie staan?

 2.   
  Noice!'s avatar

  Weer zo’n “sport” game die ze onnodig moeilijk maken. Wat was die WCW vs NWO op de n64 dan toch fijn he! Je had je knop voor de klap of schop die je kon tappen voor een lichte strike of inhouden voor een harde, en met grapples hetzelfde verhaal. En had je dan iemand vast in een greep, dan drukte je op een knop en een bepaalde richting en je deed de meest heftige moves…tenzij je gecounterd werd met een simpele knop. Het was allemaal zo intuïtief en simpel en iedereen hield van die game die hem speelde.

  Hetzelfde verhaal kan ik houden bij basketbal, ijshockey en in mindere mate voetbal en american football, maar ik zou graag zien dat deze games terug gaan maar de basis: plezier moet boven simulatie gaan.

 3.   
  sebastiaanwwe/Misterwwe's avatar

  Hielke schreef, "Hoezo heeft Sebastiaan hier geen reactie staan?"

  Hier ben ik, ik was de hele dag WWE 2k15 aan het spelen 😉

 4.   
  assassinkarsten's avatar

  t is niet zo heel moeilijk! im feite is het ook gwn slaan schoppen en grappelen

 5.   
  sebastiaanwwe/Misterwwe's avatar

  Ik snap Daniel helemaal met het R2 probleem, ik heb hem zelf op de Xbox one en het werk echt voor geen Meter, met de hooft letter M, in het begin dacht ik dat het even wennen was maar naar een tijdje begint het echt op je zenuwen te werken en raakt je light geïrriteerd, ik hoop echt dat dat opgelost word. 🙂 Veder, de My Career-mode is echt een mode waar alle WWE fans op wachte, dat had er van het begin af aan al in moeten zitten, je begint echt met niks, en probeert groter te worden en dat je je zelf kunt verbeteren is helemaal top, Wat ik ook jammer vind is als je zelf een match maakt, dat je weinig keus hebt, in wwe 2k14 kon je van alles maken, zoo als DQ aan en uit zetten, dat kan dus niet meer, je kunt een match kiesen en daar kun je het mee doen, heel jammer opzich. en de nieuwe besturing is even wennen, maar echt kapot ben ik der nog niet van, het maakt het wel echter, voor de rest is het echt top, je kunt weer een heel jaar voor uit met een top game, en dan is het nu wachten op WWE 2k16 😀