MXGP – PlayStation 4-versie

In maart mocht ik al door de modder zwoegen, het zand overwinnen en zwevend door de lucht crossen met de PlayStation 3-versie van MXGP: The Official Motocross Videogame. We zijn een aantal maanden verder en ontwikkelaar Milestone komt met de PlayStation 4-editie van de game, waar het op de Gamescom lyrisch over was vanwege de vele verbeteringen. Ik zat al klaar voor meer modder, vuiligheid en betere gameplay. Maar krijgen we dat wel?

Meer viezigheid

Allereerst beloofde Milestone meer content en dat heeft de PlayStation 4-versie van MXGP zeker gekregen. We mogen op vier nieuwe parcours crossen, namelijk op Lierop (Nederland), Arco di Trento (Italië), Loket (Tsjechië) en Sevlievo (Bulgarije). In totaal bestaat de carrière nu uit achttien Grand Prix in plaats van veertien en dat is een mooie aanvulling. Heel erg springen de tracks er niet uit, maar ze zien er allen anders uit en zijn divers genoeg om je extra te vermaken in de modder. Qua content is dit momenteel alles en er is nog niet bekend of MXGP eventueel DLC krijgt. Andere ‘extra’ toevoegingen aan de game zijn de rode nummerplaat, die de bestuurder op pole-positie krijgt, meer coureurs tegelijk op de baan en de lightbar die van kleur verandert bij het aantal toeren van de motor. Groen is weinig tot geen gas, geel/oranje gemiddelde toeren en als de bar rood kleurt, slaan de toeren vol open. Leuke extra’s, maar verder niet baanbrekend voor een release op een new-gen console.

Net iets andere modder

De andere punten waar de ontwikkelaar erg over te spreken was op de Gamescom, waren de grafische upgrade, betere 3D-modellen en animaties, belichting, de audio en het parcours dat nog meer vervormt tijdens het crossen. De Nobelprijs wordt in ieder geval niet uitgereikt aan Milestone, omdat de verbeteringen aanzienlijk tegenvallen. Ja, de gameplay is zeker een stukje lekkerder geworden, maar de aanpassingen zijn minimaal. Bovendien moest ik soms goed kijken of ik wel de PlayStation 4-versie aan het spelen was, want op de meeste vlakken straalt MXGP niet meer uit dan zijn broer op de PlayStation 3 en bovendien zijn de laadtijden soms tergend lang. Het ziet er allemaal wel iets scherper uit en de game loopt vloeiender, maar het is geen volwaardig new-gen spektakel en dat komt mede dankzij de sporadische framedrops. Ook van de beloofde betere belichting heb ik weinig gemerkt.

Over de 3D-modellen van coureurs en motoren ben ik iets positiever, want die zien er iets meer gepolijst uit en het achterspatbord beweegt wat meer als je gas geeft. Echter, alles daar omheen is bijna net zo knullig als op de PlayStation 3. De animaties tijdens het vallen zijn niet verbeterd en de modellen van je technici tonen nog steeds geen emoties. De audio zou authentiek opgenomen zijn voor deze versie, maar ook hier is weinig van te merken. Ik heb wel het idee dat het beter klinkt, al zijn hier tevens geen baanbrekende verschillen te merken. Leuk is wel dat de parcours meer vervormen tijdens het crossen. Zo stuiter je vaker alle kanten op, wat de gameplay net wat pittiger maakt, zeker met de Pro-instellingen. Je valt sneller en je moet je motor echt beter in bedwang houden. Wat betreft gameplay zit MXGP dus nog steeds goed in elkaar.

Conclusie

Jammer genoeg is ontwikkelaar Milestone een kleine studio en dat is aan al zijn games te merken. De PlayStation 4-versie is namelijk ook weer geen grote verbetering ten opzichte van de last-gen-editie. Ja, het ziet er net iets strakker uit en het loopt soepeler, bevat meer tracks en kent iets meer content. Echter, aan het grafische aspect, de animaties en het geluid heeft de studio gewoon niet heel veel gedaan. Zonde, want Milestone maakt meestal prima games, maar het budget is er helaas niet naar. Toch bevat MXGP: The Official Motocross Videogame genoeg content om je uren zoet te houden, de Carrière-modus is vermakelijk en de gameplay is nog steeds in orde. Leuk voor fans, maar wellicht niet voor mensen die de PlayStation 3-versie al hebben gespeeld.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Nog steeds prima gameplay
 • Vier extra parcours
 • Baan vervormt meer

Wat is NOT

 • Nauwelijks opgepoetst
 • Animaties nog altijd matig
 • Audio amper veranderd
 • Tergende laadtijden

6.8

 1.   
  Fabianb's avatar

  Als de dikke plus Nog steeds prima gameplay is, zegt dat vaak al genoeg. 😛

 2.   
  call of duty fan21's avatar

  Spijtig dat MXGP niet voor Xbox One uitkomt 🙁