Beste Leon, het is weer voorbij die drukke zomer

Wekelijks schrijven Leon en Peter elkaar over de dagelijkse dingen in het leven, maar vooral ook over games. Vorige week was het de beurt aan Leon, die EA graag nog een kans geeft. Deze week schrijft Peter een brief terug.

Reactie op: Beste Peter, EA leert van zijn fouten Beste Leon,

Electronic Arts krijgt natuurlijk nog een kans van me. Maar dat heeft meer te maken met de nieuwe richting van EA, dan met mijn vrome hart. Nu ze minder games uitbrengen en langer de tijd nemen voor hun projecten, komen ze er vanzelf achter dat de kwaliteit en de verkoopcijfers omhoog zullen gaan. EA moet die kans dus gewoon zelf grijpen.

Wat een zomer is het geweest! Normaliter is de zomer het rustpunt van het jaar. Tussen de E3 en de Gamescom verschijnen bijna geen games, maar wat zijn we toch druk geweest met andere zaken. Het gedwongen sluiten van het oude GNHQ, de nieuwe wekelijkse content en de overname van GN heeft ervoor gezorgd dat dit onze drukste zomer ooit is geweest! Eigenlijk ben ik blij dat we vanaf deze week weer los kunnen.

Want hoewel we verre van uitgerust zijn, is het fijn om weer het gewone game-leven op te pakken. Het maken van toffe content rond games als Dragon Age: Inquisition, het reviewen van alle toppers die gaan verschijnen en nog korter op het nieuws zitten dan de afgelopen maanden. Het is fijn om weer bezig te zijn met games, want dat is toch wat we het liefste doen.

Dat allemaal ondanks de vele uitstellen. Want het lijkt erop dat we het ook volgend jaar enorm druk gaan krijgen met titels als Evolve en Battlefield Hardline. Gelukkig hebben we ook dit jaar niks te klagen, want nog steeds is de releaselijst indrukwekkend! Natuurlijk krijgen we twee Assassin’s Creed-games voorgeschoteld, Call of Duty: Advanced Warfare, The Evil Within, Sunset Overdrive en nog veel meer. Het is vooral Ubisoft die dit jaar vooral een concurrent is van Ubisoft. In november gaan ze los met Unity, The Crew, Assassin’s Creed: Rogue en Far Cry 4.

Was het vroeger Electronic Arts die zichzelf beconcurreerde, nu is het Ubisoft. Wat denk jij dat de gevolgen zijn van zoveel releases in een periode dat ook Call of Duty, The Master Chief Collection en Dragon Age: Inquisition verschijnen? Zeker gezien het feit dat Ubisoft bijna geen releases heeft in de eerste helft van 2015. Is het niet verstandiger voor ze om één of twee games uit te stellen? The Crew lijkt de verstandigste keuze voor een uitstel, maar zelfs Far Cry 4 zou een keuze kunnen zijn.

Het aantal games dat verschijnt aan het einde van dit jaar is kleiner geworden, maar kwalitatief is er weinig aan de hand. Voor ieder genre komt er wel een topper uit. Van racegames tot horror, van shooters tot adventures, er is altijd wel een game op te pikken. Het lijkt er wat mij betreft dan ook op alsof er nu een mooie mix aan releases verschijnt, zonder dat we overspoelt worden.

Er is echter één klein probleem voor al die uitgevers. Gamers hebben slechts geld voor een game of twee per seizoen (GN’ers iets meer waarschijnlijk) en als GTA V new gen nog dit jaar verschijnt, is dat toch weer een game minder om te kopen. Want die game pakt natuurlijk iedereen op.

Groetjes!

Peter

 1.   
  Thijs.'s avatar

  Ja Peter het wordt een druk druk druk najaar vergeet little big planet trouwens niet!!!!!

 2.   
  Petor's avatar

  Thijs. schreef, "Ja Peter het wordt een druk druk druk najaar vergeet little big planet trouwens niet!!!!!"

  Ik ben nog van alles vergeten, maar dan wordt de brief een beetje lang 😉

 3.   
  Thijs.'s avatar

  maakt toch niet uit haha

 4.   
  Andrevantoever's avatar

  Maar we kijken dit najaar toch het meeste uit naar AC Unity/Rogue en GTA 5 natuurlijk,, 🙂

 5.   
  GamerJaime's avatar

  Ik kijk het najaar nog het meest uit naar AC Unity en Far Cry 4 en verder wacht ik het allemaal even af. GTA V heb ik met veel plezier voor de Xbox360 gespeeld, en ik ben niet van plan die nog eens te halen voor de PS4. En Rogue ziet er wel goed uit, maar aangezien die voor de vorige generatie is en ik inmiddels in het bezit ben van een PS4 kan Rogue denk ik ook nog wel even wachten totdat die wat goedkoper is.

  Dat komt ook vooral omdat Rogue en Unity in dezelfde week uitkomen nu, het is inderdaad precies zoals jij zegt Peter Ubisoft concurreert in het najaar met zichzelf. Ik zou het slim vinden als Rogue naar het voorjaar van 2015 zou worden verplaatst. Ik vind het niet slim om 2 games van dezelfde franchise, die hetzelfde publiek aanspreken in dezelfde week uit te brengen.

  Natuurlijk zijn er nog steeds mensen die de Ps4 of Xbox One nog niet hebben maar als die games uitkomen denk ik dat de meerderheid wel in het bezit is van deze consoles. En als je dan een beperkt budget hebt, denk ik dat veel mensen toch eerder kiezen voor games die op de nieuwe consoles verschijnen.

  Hoe dan ook, ik ben benieuwd hoe Rogue het zal gaan doen en of ik er wellicht toch helemaal naast zit.