Metro Redux

We leven momenteel in een tijd dat het helemaal hip is om verbeterde versies van al verschenen games uit te brengen. Blijkbaar zitten wij als gamers hierop massaal te wachten en waarom zou je als ontwikkelaar een goede game niet opnieuw uitbrengen in een nieuw grafisch jasje? Ook ontwikkelaar 4A Games doet aan deze trend mee en brengt Metro 2033 en Metro: Last Light in een nieuw jasje naar ons gamers toe. Metrox Redux it is. Gaaf!

Metro 2033 en Metro: Last Light maakten indertijd al diepe indruk, maar niet op de meest positieve manier. De games waren enorm zwaar en het leek soms alsof de game tijdens de ontwikkeling al waren uitgegeven. Beide games vielen desondanks goed in de smaak door de wereld waarin je speelde. Diep in de duistere metrogangen moest je jezelf een weg naar buiten banen om zo het kwaad te bestrijden. De nieuwe Redux-reeks is een knap staaltje werk geweest, want ik moet eerlijk bekennen dat de graphics er stiekem toch wel erg goed uitzien.

Grafische pracht

Ik ga niet al te diep in op de verhaallijnen van beide games, want er zijn al eerder reviews verschenen van zowel Metro 2033 en Metro: Last Light. Kort samengevat: beide games zijn gebaseerd op het boek Metro 2033, waarin duidelijk wordt dat de wereld er na een atoomoorlog er een stuk minder rooskleurig uitziet dan voorheen. In de ondergrondse gangen vecht je tegen neonazi’s en tegen angstaanjagende schepsels. Bovengronds kun je alleen overleven door het dragen van speciale gasmaskers en ben je al helemaal niet veilig voor de monsters. Metro Redux is, zoals eerder gezegd, een geremasterde versie van de originele games. Erg veel veranderingen zijn er niet doorgevoerd, maar één springt er toch wel duidelijk bovenuit; de graphics. De game draait momenteel op de vernieuwde 4A-engine en dit is toch écht goed te merken. Omgevingen, wapens en karakters zien er levensecht uit en mijn pc lijkt op geen enkele manier moeite te hebben met de dynamische omgevingen. Uiteraard haal ik wat minder frames per seconde als ik word aangevallen door een enorme groep demonen, maar over het algemeen speelt het zeer lekker weg.

Verder valt meteen op hoe 4A games met licht aan de gang is geweest. Schaduwen zien er schitterend uit en kloppen met het werkelijke beeld, kamers zijn exact hetzelfde belicht als hoe het in de werkelijkheid zou zijn en zonlicht schijnt op een natuurlijke manier over het landschap.

Verbeterde A.I.

In de originele versies van de game waren wij niet erg te spreken over de A.I. van de tegenstanders en je medestanders. In de Redux-versies hebben ze dit gelukkig goed aangepakt. Monsters zien je een stuk sneller en de neonazi’s lopen natuurlijk naar je toe om je zo van achteren in je rug te kunnen schieten. Ook positioneren medestanders zich natuurlijker om je heen en heb je eindelijk het gevoel dat ze helpen. Een ander groot pluspunt is het verwijderen van de meeste laadschermen. In de originele versies moest je vaak erg lang wachten na vijf minuten spelen, maar nu kun je meer missies achter elkaar onafgebroken spelen.

Conclusie

Als je de Metro-serie nog nooit hebt gespeeld, dan is dit een uitermate geschikt pakket. Metro 2033 is wat verouderd, maar Metro: Last Light is daarentegen vrij nieuw en weet je echt in het spel te slurpen. De verbeterde A.I. van je tegenstander en medestanders zorgen voor een nieuwe ervaring en de opgepoetste engine laat je met recht genieten van de schoonheid die Metro te bieden heeft. Bovendien is Metro Redux voor een aardig prijsje binnen te halen. Zowel nieuwkomers als trouwe fans zullen heel erg blij zijn met deze game.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Enorm goede graphics
 • Verbeterde A.I.
 • Belichting

Wat is NOT

 • Meer vernieuwing 2033 dan Last Light

8.5

 1.   
  Supermanneke's avatar

  Meer vernieuwing 2003 dan Last Light

  Dat moet zijn 2033 neem ik aan? :D.

  Maar sowieso is het wel logisch dat 2033 meer vernieuwing krijgt? Die game is ook al een stukje ouder en Last Light liep sowieso al op de nieuwe(re) engine.

  ’t Is wel één van de weinige re-releases die mij enigzins aanspreken als ik eerlijk moet zijn. Maar goed, eerst nog een console kopen ;).

 2.   
  Cooky-NL's avatar

  Mejunior schreef, "

  Meer vernieuwing 2003 dan Last Light"

  Dat moet zijn 2033 neem ik aan? :D.
  Maar sowieso is het wel logisch dat 2033 meer vernieuwing krijgt? Die game is ook al een stukje ouder en Last Light liep sowieso al op de nieuwe(re) engine.
  ’t Is wel één van de weinige re-releases die mij enigzins aanspreken als ik eerlijk moet zijn. Maar goed, eerst nog een console kopen ;).

  Oeps… aangepast! 8)
  Het klopt verder wat je zegt, maar in vergelijking heeft 2033 véél meer vernieuwing. Ondanks de later uitgekomen Last Light.. 😀

 3.   
  3333/3333's avatar

  Ik begin toch steeds meer zin in deze remake te krijgen. Dus als ik het goed begrijp is de nieuwe engine beter geoptimaliseerd dan de oude?

 4.   
  Cooky-NL's avatar

  E Rommel schreef, "Ik begin toch steeds meer zin in deze remake te krijgen. Dus als ik het goed begrijp is de nieuwe engine beter geoptimaliseerd dan de oude?"

  Klopt zeker Erik! Je moet hem absoluut spelen als je de originele versies hebt gespeeld!

 5.   
  3333/3333's avatar

  Tof, ik heb Metro 2033 op Steam. Maar nooit uitgespeeld omdat de game niet lekker draaide.

  Wel hoge framerates en dergelijke maar verschrikkelijke screentearing die ik met geen mogelijkheid weg kreeg. (Vsync werkte niet, zowel via de game als via de AMD driver)

 6.   
  Cooky-NL's avatar

  Nergens last van..! Hij draait goed en soepel, geen belasting op mijn systeem. Heb hem overigens op high i.p.v very high gespeeld! Ultra kent de game niet..

 7.   
  Overload14's avatar

  Ik denk dat ik deze binnekort wel ééns in huis ga halen dan. Kheb ooit de eerste metro gratis gekregen voor op de pc maar mijn pc kon dat jammer genoeg niet aan.. Voor het kleine beetje dat ik daar heb kunne spelen vond ik het wel heel amuzant en vond ik het ook jammer dat mijn pc het niet aankon. Dus ik ben hier wel zker blij mee zeker aangezien je dan ineens de 2 games hebt 😀

 8.   
  Tom 2.0's avatar

  Deze game kwam voor mijn gevoel altijd nog het dichtst in de buurt van Half Life 2, qua storytelling, sfeer, en gameplay. Dat is overigens een heel groot compliment.

 9.   
  FireBallz's avatar

  Geweldig vet spel! zeker een aanrader.

 10.   
  Bram_M99's avatar

  Heerlijke game, heb ze allebei gespeeld en heel veel plezier gehad. Het verhaal is erg goed en de omgeving is zo mooi dat je bijna zou denken dat jij er in zit. Ook de details dat je bijvoorbeeld je helm schoon moet vegen helpt daarmee.