Metro Redux

De HD-remakes vliegen ons de laatste maanden om de oren en ook Deep Silver, een uitgever die de afgelopen twee jaar is uitgegroeid van figurant in de game-industrie tot wereldspeler, stapt binnenkort op de beruchte remake-trein. Metro 2033 en Metro: Last Light, twee games die vooral onder pc-gamers ontzettend geliefd zijn, maken namelijk eind deze maand hun opwachting op de new-gen consoles. De grote vraag is dan natuurlijk: biedt deze Redux-versie – in tegenstelling tot veel andere HD-remakes – genoeg interessants om zijn bestaan te rechtvaardigen?

Geen simpele port

Op een drukke en hectische dinsdagmiddag op de Gamescom word ik door Deep Silver naar een klein, afgelegen kamertje geleid. Daar bevindt zich een medewerker van 4A Games, die mij persoonlijk door Metro Redux zal leiden. De eerste vraag die hij me stelt is: “heb je ooit een Metro-game gespeeld?” Schoorvoetend gaf ik toe dat ik weleens een paar leveltjes uit Metro 2033 doorploegd had, maar dat ik Last Light nog nooit heb aangeraakt. “Perfect,” antwoordt de man. “Dan beginnen we met Metro 2033, zodat je mooi het verschil met de originele versie kan zien.”

Al vanaf de eerste minuut werd ik weggeblazen door de grafische kracht die Metro 2033 op de PlayStation 4 te bieden heeft. Hoewel het spel al vier jaar oud is, kan het zich nog steeds meten met de games van tegenwoordig en het weet de meeste zelfs met gemak uit het veld te slaan. Bovendien betalen de optimalisaties die 4A Games heeft doorgevoerd zich zeker uit. De ontwikkelaar vertelt me dat Metro 2033 volledig opnieuw is gebouwd voor de new-gen consoles en dat het spel nu gebruikmaakt van de technologie van Last Light. Dat resulteert merkbaar in een vloeiendere en fijnere spelervaring, die bovendien is geoptimaliseerd voor de consoles. Ook pc-bezitters moeten de aanschaf van Metro 2033: Redux om deze reden zeker overwegen: aangezien de Last Light-technologie slimmer gebruikmaakt van de kracht van je computer, is de Redux-editie van Metro 2033 minder veeleisend. Je kunt het spel dus op een veel hoger grafisch niveau spelen en dat is natuurlijk iets om als pc-gamer ontzettend blij van te worden.


Later kreeg ik ook de PlayStation 4-versie van Last Light te zien en hoewel deze grafisch ook zeer wist te imponeren (vooral de dynamische licht- en weereffecten zijn om je vingers bij af te likken), was er weinig verschil merkbaar met Metro 2033. Op grafisch niveau zijn beide versies dus redelijk rechtgetrokken, maar dat is totaal niet storend. De ontwikkelaar vertelde me dat je de Redux-versie van de Metro-games op de PlayStation 4 zou kunnen vergelijken met de pc-versie op High tot Very High. Geen slap aftreksel dus, zeker wanneer je je bedenkt dat beide games op een constante 60 frames per seconde draaien.

Waar voor je geld

De grote vraagt blijft nu: biedt Metro Redux genoeg content om zijn prijskaartje te rechtvaardigen? Daar kan ik heel kort over zijn: ja. Voor veertig euro krijg je twee complete games inclusief alle reeds verschenen DLC, maar als je รฉรฉn van de twee titels al hebt, kun je de ander ook digitaal los aanschaffen voor twee tientjes. Twintig euro voor Metro: Last Light, een game die vorig jaar nog voor zestig euro te pre-orderen viel en nu ook nog eens alle DLC bevat inclusief verbeterde graphics? Dat soort goede deals laten mijn Hollandse hartje sneller kloppen.

Fanservice

Ook werd duidelijk dat 4A Games goed heeft geluisterd naar zijn fans. De ontwikkelaar heeft in het verleden al laten blijken dat het actief fora en nieuwssites doorzoekt om feedback van spelers te verzamelen en dit is ook duidelijk merkbaar in Metro Redux. 4A Games heeft niet alleen massa’s kleine aanpassingen doorgevoerd, ook grotere problemen zijn aangepakt. Zo is het beruchte, tergende stuk uit Metro: 2033 waarbij je een mede-overlever moest begeleiden nu beter gebalanceerd en Last Light is bovendien voorzien van een compleet nieuwe moeilijkheidsgraad. Omdat veel fans klaagden dat dit spel minder de focus legde op overleven en meer op actie, heeft 4A Games een speciale Survivor-modus toegevoegd. Hierin zijn kogels schaars en loert de dood achter elk hoekje: precies zoals fans van Metro 2033 dat graag zien dus.

Voorlopige conclusie

Metro Redux is perfect voor gamers die geen pc van duizenden euro’s bezitten, maar wel twee van de meest bejubelde pc-games van de afgelopen jaren willen spelen. Voor vier tientjes krijg je twee complete games – waarvan er een pas vorig jaar is verschenen – inclusief alle DLC en dat is zonder meer een goede deal. Bovendien is 4A Games niet over รฉรฉn nacht ijs gegaan: Metro 2033 is volledig opnieuw ontworpen voor de consoles en ook Last Light is – voor zover ik kon zien – uitstekend geoptimaliseerd, dus we hebben hier absoluut niet te maken met een simpele port. Wil je vlak voor het drukke najaar nog snel tientallen uren aan adembenemend spannende gameplay binnenhalen, dan lijkt Metro Redux de perfecte game voor jou. Kom later deze maand dus zeker terug op GamersNET voor een uitgebreide review!

 1.   
  ShadyXL's avatar

  Ik was erg verrast toen ik de beelden van Redux zag. Ik vind het erg indrukwekkend. Ik heb Metro 2033 voor een kleine deel kunnen beleven op de PC toen ie net nieuw was, maar had het uiteindelijk weggelegd. Dit wordt voor mij een kans om een (totaal/erg) vernieuwde versie van het spel te spelen. Ik kijk er erg naar uit en ik hoop dat ik er dit keer wel volop mee bezig ben aan het einde van de maan ๐Ÿ™‚

 2.   
  Supermanneke's avatar

  Voor X1 en PS4 lijk het me wel vet. Maar voor de PC lijkt het me weinig meerwaarde hebben.

 3.   
  mattioza's avatar

  In verschillende shops is hij al onder de 30 euro te vinden, 2 games van de serie in nieuw HD jasje gestoken (voor de mensen die vorig jaar gemist hebben, zijn het gouden tijden met de remakes op de new-gen consoles ๐Ÿ™‚ )

 4.   
  sksk55's avatar

  mattioza schreef, "In verschillende shops is hij al onder de 30 euro te vinden, 2 games van de serie in nieuw HD jasje gestoken (voor de mensen die vorig jaar gemist hebben, zijn het gouden tijden met de remakes op de new-gen consoles ๐Ÿ™‚ )"

  ik ben er een van ! ๐Ÿ˜›

 5.   
  sasda's avatar

  ik speel nu op pc metro redux 2033 wat een geweldige spel silver games
  op pc is echt mooi maar op ps4 of xbox one met online is veel leuker
  wat een mooie game ben nu bijna bij de helf al hard bezig met metro redux aan het gamen ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜‰ ๐Ÿ˜€