Pokémon Art Academy

Vroeger toen ik nog een klein mannetje was (ja, zélfs kleiner dan nu) was er één manier waarop ik altijd mijn ei kwijt kon: tekenen. Als ik dan weer had lopen dagdromen of een anime-serie op de tv had gezien, wilde ik zelf altijd maar al te graag zo’n serie als Dragonball Z of Pokémon kunnen tekenen. Want zeg nou zelf: wat is er vetter dan dat? Jammer genoeg bakte ik er altijd helemaal niets van en kwamen mijn doedels nog het dichtst in de buurt van Tsjernobyl-slachtoffertjes. Eerlijk waar. Nu, vijftien jaar later, krijg ik eindelijk de kans om een echte Pokémon-artiest te worden met Pokémon Art Academy. Weet de game genoeg te inspireren?

Binnen de lijntjes kleuren

Net als eerdere delen in de Art Academy-reeks biedt ook deze Pokémon-versie een vrij simpel concept. Het is de bedoeling dat je door middel van je touchscreen allerlei kunstwerkjes op je handheld tot leven tovert. Ditmaal gaat het enkel niet om stoffige stillevens of saaie landschappen, maar om de wereldberoemde Pokémon. Om dit te leren start je samen met een andere beginnend student bij de gerenommeerde grootmeester Professor Andy. De man staat voornamelijk bekend om zijn beroemde designs voor allerlei Pokémon-kaarten. Designs die vooral de oudere Pocket Monster-fans zeer zeker zullen herkennen. Geïnspireerd door de professors enorme succes zoeken jij en je ‘rivaal’ uiteraard de roem, drugs en rock ’n roll op die bij het leven van zo’n groot artiest komen kijken. Yeah baby! It’s time to draw!

Nadat je je eigen authentieke handtekening op een ID-kaart hebt gezet kan het artistieke leven eindelijk beginnen! Waar je simpel begint met eenvoudige portretten van Pikachu, Piplup en Froakie zet je steeds een stapje verder. Elke les van professor Andy leert je weer nieuwe tactieken en technieken om meesterlijk mooie Pokémon-kaarten af te leveren. Voor je het weet creëer je perfecte tekeningen met ontzettend veel diepte. Wat dacht je bijvoorbeeld van een complex portret van badass Metwo? Gelukkig gaan de lessen niet te snel en zijn er genoeg Pokémon per niveau om allerlei technieken in de vingers te krijgen. Zo kun je op je eigen tempo blijven tekenen.

Pika-sso worden!

Mocht je ontevreden zijn met een lijntje of schoot je per ongeluk uit, dan kun je met een simpele klik op de L-knop gemakkelijk een stap terugzetten. Ook hoef je niet bang te zijn dat je loopt te prutsen met lijntjes waar je overheen tekent. De buitenste lijnen liggen namelijk op een losse laag, waardoor je er ongestoord overheen kunt kleuren. Perfectionisten worden zo dus op hun wenken bediend. Spelers hoeven ook niet bang te zijn dat ze snel uitgetekend zijn. Zo zijn er meer dan veertig lessen van professor Andy en kun je daarnaast ook nog vrij rondtekenen. De optie om een foto’s in te laden die je maakt met je ingebouwde 3DS-camera maakt het tevens mogelijk om foto’s in de wijde wereld te nemen en die vervolgens te bewerken in een vrije modus. Mocht je na een tijdje trots genoeg zijn op je virtuele doedels, dan kun je ze ook altijd nog op Miiverse zetten.

Toch werkt niet alles even ideaal in de game. Zo zijn de beginnerslessen wel erg simpel en kun je die ook nog eens niet overslaan. Daartegenover vereisen de eindlevels juist dat je als een meester moet tekenen. Dit wordt helemaal pittig als je enkel nog afbeeldingen als referenties voor je neus krijgt. Probeer dan maar eens in je eentje proporties aan te houden. Ook controleert professor Andy voor geen meter of je nou daadwerkelijk iets bakt van zijn opdrachten. Voor hetzelfde geld teken je een boom of een hondendrol in plaats van een Pikachu en rekent de man het nog goed ook. Je zou bijna denken dat het succes de man blind heeft gemaakt. Ten slotte zijn er enerzijds wel meer dan honderd Pokémon die je na kunt tekenen, maar is dat vrij weinig als je je bedenkt dat er inmiddels meer dan zevenhonderd van die wezens bestaan. Helemaal als je bedenkt dat dit in de vrije modus slechts plaatjes zijn, zonder enige instructies.

Conclusie

Pokémon Art Academy biedt exact wat de titel belooft: een perfecte kans voor de fans om Pocket Monsters te leren tekenen. Al is de game soms wel te strikt of juist te vrij. De tekeningen zelf vormen vooral een feest van herkenning voor de Pokémon-fans van het eerste uur. Zo duiken veel van de – inmiddels – beroemde Pocket Monster-kaarten op. Mocht je dus niet genoeg kunnen krijgen van Art Academy, tekenen of kun je gewoonweg niet wachten op een nieuwe Pokémon-game, dan moet deze game perfect in je straatje liggen. En wie weet, voor je het weet ga je als een echte Pika-sso door het leven.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Stap voor stap perfecte Pokémon tekenen
 • Zelf kunnen aanmodderen in de vrije modus
 • Je kunstwerken op Miiverse delen

Wat is NOT

 • Begint wel érg strikt en simpel
 • En eindigt wel érg vrij en moeilijk
 • Maar honderd tekenvoorbeelden

7

 1.   
  FireBallz's avatar

  Leuk bedacht, maar ik ben niet van plan hiervoor een 3ds te kopen