FIFA 15 Hands-on

Onlangs was het aan mij de eer naar Parijs af te reizen voor een game die pas deze week op de E3 echt werd onthuld met een gameplay trailer. De titel werd vorige week echter al met een teaser bekendgemaakt en het is daarnaast ook geen verrassende game, namelijk FIFA 15. We kregen hem met een groep pers te zien in een café in hartje Parijs en we mochten zelfs al hands-on. Is FIFA 15 revolutionair? Dat lees je hier.

Emotie

De tagline van de nieuwe FIFA is ‘Feel The Game’ en simpel gezegd bedoelen ze daar ‘emotie’ mee. FIFA 15 moet dezelfde emotionele gevoelens teweeg gaan brengen als echt voetbal en daar zal ik een paar voorbeelden van geven. Tijdens de presentatie werd duidelijk dat er meer gevoel binnen het team te zien is. Teamgenoten klappen en moedigen een speler aan bij een schot op doel. Echter, als dezelfde speler te vaak faalt bij diverse soorten acties, kan dat irritaties bij het team oproepen. Zo moeten meerdere emoties bij meerdere situaties te zien zijn, al zal dit het spel niet drastisch beïnvloeden. De ontwikkelaar meldde dat FIFA wel een spel moet blijven en het dus leuk moet zijn om te blijven spelen. Een andere emotionele waarde in FIFA 15 is de irritatie tussen twee teams. Bij een tackle kunnen er nu spanningen ontstaan waarbij twee spelers met de neus tegen elkaar niet heel vriendelijk een conversatie houden.

Bovendien is de tagline veel breder dan dit alles, want de emotie zit hem ook in het gevoel tijdens het voetballen zelf. Spelers zullen meer kunnen duwen, shirtje trekken en de bal nog meer met hun lichaam beschermen. Ook het publiek reageert beter op situaties, zoals het overtuigender juichen, zingen en springen na een aantal goals, of juist het heel stil gespannen op de tribune blijven zitten bij een naderende nederlaag. Om te zorgen dat jouw team een goede band behoudt tijdens een wedstrijd, kun je ze zo op het veld plaatsen dat ze directer connecties met elkaar hebben. Op dit gebied wil Electronic Arts de voetbalfranchise dus steeds realistischer maken door het gevoel te geven alsof je een echte wedstrijd beleeft. Het blijft natuurlijk een game, dus die emoties zullen waarschijnlijk nooit dezelfde waarde hebben. Ik zag dit in ieder geval nog niet.

Beter gedrag

Ook op het gebied van intelligentie moet het gevoel van voetbal worden verbeterd. Per wedstrijd reageren de fans anders, per gele en rode kaart tevens en er zijn 500 nieuwe animaties in FIFA 15 te beleven. De interactie is daarnaast veel meer op het team gericht. Het gedrag in deze game moet dus anders aanvoelen dan in de vorige FIFA’s en dat heeft deels met de graphics te maken. De focus ligt op de new-gen consoles, waarbij de spelersmodellen beter zijn, meer athletisch noemen ze het en zijn de belichting, het contrast, de velden, het weer en het publiek grafisch opgepoetst. Het is voor het eerst dat het veld sporen nalaat bij het verloop van een wedstrijd. Een streep op het veld na een sliding, maar zelfs op de kleding, is heel normaal. Zo zijn er nog veel meer kleine details waar ze mee willen pronken, zoals het doel dat beweegt bij een goal, de cornervlag waar je nu echt tegenaan kunt lopen etc.

Balletje schoppen

Allemaal leuk die visuele aspecten, maar we willen ook gameplay zien. Een verbetering daarin is weer de intelligentie. De spelers zouden meer menselijk moeten kunnen nadenken, agressiever reageren, beter meelopen en strategischer verdedigen. Termen als time wasting, attacking runs, support en last man back kwamen voorbij om aan te geven wat er allemaal kan in FIFA 15. Ook de individuele spelers voelen heel anders aan, want je hebt meer controle over ze. Ze zijn responsiever, kunnen sneller draaien en kleinere stapjes zetten om soepeler te bewegen en is het contact met de bal strakker. Het aanraken van de bal verloopt sneller en gemakkelijker tijdens het rennen. Bij elke beweging wordt het contact met de bal aangepast om ook hier meer controle over te hebben. Ook kiezen spelers echt hun voorkeur voor een been en gaan het niet meer forceren zoals voorheen.

Een andere verbetering moeten de man-to-man gevechten gaan worden, waarbij je als speler vaker je lichaam kunt gebruiken om de bal te veroveren of juist te behouden. Schouders zijn te gebruiken en de structuur van het tackelen is aangepast. Verder is het mogelijk spelers direct in het veld te bedienen voordat jouw andere speler een hoekschop neemt, waardoor zo’n corner veel dynamischer kan verlopen. Ook zijn de balaannames weer aangepast, zijn de passes vernieuwd en zijn er weer genoeg nieuwe skillgames te spelen.

FIFA 15 voelt inderdaad behoorlijk anders na een aantal gespeelde potjes. Het is weer erg wennen na FIFA 14 en dan met name de bewegingen van de spelers en de passes. Steekpasses zijn al snel te hard en je moet beter plannen wanneer je gaat passen. De tegenstander kan feller reageren, anticipeert beter op jouw acties en het voelt allemaal weer net iets sneller, vlotter en soepeler. Er zitten natuurlijk nog wel genoeg bugs in, maar die zullen er in de komende maanden uitgehaald worden, waardoor deze FIFA uiteraard meer geperfectioneerd wordt.

Voorlopige conclusie

Een revolutie is het vooralsnog niet, maar FIFA 15 speelt wel weer prima weg. De game focust heel erg op de emoties en die komen al aardig uit de verf, al komt alles beetje bij beetje. De gameplay elementen die we nu bijvoorbeeld meemaken, waren al beloofd in FIFA 14. Echter, de new-gen consoles worden nu wat beter benut en je merkt dat FIFA met dit deel iets meer nieuwe elementen kan gaan toevoegen dan voorheen. Het is vooral goed om te zien dat er schot in de gameplay zit, zoals het verdedigen of een aanval opzetten, die wat realistischer en moeilijker verlopen. Maar ook het contact met de bal, het duwen met tegenstanders en het meelopen van teamgenoten voelt allemaal net weer lekkerder aan. In de komende maanden zullen we vaker aan de slag gaan met FIFA 15, zodat we meer kunnen vertellen. Voor nu ben ik vrij positief, maar de echte verrassing blijft uit.

  1.   
    Andrevantoever's avatar

    Van die trailer krijg ik gewoon kippenvel, elke keer maar weer als ik hem kijk. Ik mag misschien niet geweldig goed in FIFA zijn maar ik geniet er wel van als ik het speel, en ik zie al aardig wat verbeteringen ten opzichte van FIFA 14 🙂

  2.   
    D_Dog's avatar

    Word mijn eerste next gen fifa dus ja, ik heb er verdomd veel zin in. Sowieso met de komst van mijn eerste next gen console en al die pracht titels.

  3.   
    fdennis's avatar

    D_Dog schreef, "Word mijn eerste next gen fifa dus ja, ik heb er verdomd veel zin in. Sowieso met de komst van mijn eerste next gen console en al die pracht titels. "

    Als ik Fifa 15 naast Nba,Nhl ,Ufc en Madden zet. Dan zou ik absoluut niet zeggen dat dit next gen fifa is. Eind juni komt de eerste Pes 15 gameplay video. En daar wacht ik nog wel even op. Zeker omdat Konami belooft heeft dat Pes 15 volledig next gen gericht is. Fifa 15 voelt voor mij als een ps3/x360 port voor de ps4 en x1.

  4.   
    lassieman's avatar

    Een andere emotionele waarde in FIFA 15 is de irritatie tussen twee teams. Bij een tackle kunnen er nu spanningen ontstaan waarbij twee spelers met de neus tegen elkaar niet heel vriendelijk een conversatie houden

    Terug van FIFA 2004?

    Lijken me trouwens allemaal wel leuke verbetering, niet heel schokkend maar nu de nieuwe engine ook op die PC komt ga ik hem wel halen.

  5.   
    Andrevantoever's avatar

    lassieman schreef, "[quote]Een andere emotionele waarde in FIFA 15 is de irritatie tussen twee teams. Bij een tackle kunnen er nu spanningen ontstaan waarbij twee spelers met de neus tegen elkaar niet heel vriendelijk een conversatie houden"

    Dit gaat ook sowieso irritaties opleveren bij de mensen die dan FIFA aan het spelen zijn! De eerste paar keer lachen ze erom en vinden het nog wel een leuke toevoeging maar denk dat veel mensen zich er ook nog wel eens snel aan kunnen gaan irriteren.

  6.   
    Sa.'s avatar

    @Fdennis, hold your horses! Je hebt nog 0 gameplay gezien/gespeeld, dan moet je het ook niet gaan vergelijken met NBA en weet ik et allemaal. 😉

  7.   
    FireBallz's avatar

    FIFA-fan in hart en nieren, heb alleen PES 6 gespeeld, ook geen onaardige game. 25 september komt ie toch? Gelukkig is ie er ook nog voor de PS3, niet zoals AC Unity. Had er erg naar uitgekeken om die ook weer te spelen na aangehaakt te zijn bij Revel. Maar FIFA 15 wordt weer de game die ik meteen bij de lancering koop!

  8.   
    SonOfTorture's avatar

    Elk jaar word het maar beter en beter, Ik hoop echt dat ze het ranking system in de 1v1 online modus eens goed aanpakken en het echt weer een uitdaging word ! Die divisies zijn leuk maar eenmaal in de hoogste te zijn gekomen begint het weer saai te worden.

    Daarnaast wat ze nu doen in de BarClays Premier League, vind ik een erg goed initiatief, dit betekent dat ze wellicht volgend jaar in meerdere landen de stadions, spelers etc. kunnen gaan aanpassen !

    Al met al, ik heb er weer ZIN IN! 😆 😆 😆

  9.   
    inaspettato's avatar

    Van die trailer krijg ik gewoon kippenvel, elke keer maar weer als ik hem kijk. Ik mag misschien niet geweldig goed in FIFA zijn maar ik geniet er wel van als ik het speel, en ik zie al aardig wat verbeteringen ten opzichte van FIFA 14

    Inderdaad @Andrevantoever! Kippenvel. Ben alleen benieuwd hoe dit gefixt wordt in de nieuwe versie. Eerste twee dagen voelt FIFA nog zo, maar daarna valt het altijd tegen. Ben benieuwd dit jaar!