Edge of Tomorrow

Veel mensen hebben niet echt iets met Tom Cruise. Het is een rare vent, die net zo vaak in het nieuws is met zijn Scientology activiteiten als met zijn films. Echter alle films waar hij in speelt zijn wel van hoge kwaliteit en er valt qua productie weinig op aan te merken. Zo ook weer Edge of Tomorrow, een grimmige sciencefiction/actie film, waarin Cruise in de rol kruipt van Major William Cage. Cruise blijkt zijn projecten zorgvuldig uit te kiezen en hij lijkt een zwakte voor dit genre te hebben. Denk aan het recent verschenen Oblivion of het iets oudere Minority Report.

In Edge of Tomorrow moet de mensheid zich staande houden tegen een overmachtige vijand. Bill Cage is persofficier bij het Amerikaanse leger en zorgt door de juiste propaganda voor de werving van nieuwe soldaten. Hij is geen vriend van de brutale gevechten aan de frontlinies en probeert door zijn bevoorrechte positie deze zoveel mogelijk te vermijden. Op het moment dat hij een meningsverschil heeft met een superieur lukt hem dat helaas niet meer en moet ook hij actief deelnemen aan de gevechten.

De regisseur van Edge of Tomorrow is Doug Liman. Hij is onder andere bekend van The Bourne Identity, Mr. and Mrs. Smith en Jumper. Hij heeft een handvol topacteurs ter beschikking, met naast Cruise de mooie Emily Blunt (Looper, Adjustment Bureau) in de hoofdrol. Maar ook Bill Paxton (Aliens, Titanic) en Brendan Gleeson (Gangs of New York, Troy) zijn goede toevoegingen aan de cast en zorgen voor de nodige coolness. Liman levert zoals we van hem gewend zijn een spannende film af, waarin de personages veel vrijheid krijgen en zo de mogelijkheid hebben de nodige diepgang te ontwikkelen. Het is zeker geen Oscar waardige vertoning, maar in de loop van de film raak je wel aan bepaalde gezichten gehecht.

Het verhaal is gebaseerd op de Japanse Manga, ‘All you need is kill’ van Hiroshi Sakurazaka. De actie werd verplaats van Tokio naar London en dat doet de film goed, want er zijn de nodige bezienswaardigheden die in de hitte van de strijd gesloopt worden. Op de filmposter krijgen we de zin ‘Live, Die, Repeat’ te zien, wat zoveel betekent als ‘Leef, Sterf, Herhaal/Probeer het opnieuw’. Dit motto kan je letterlijk nemen en het trekt zich als rode draad door de film. Cage krijgt in het gevecht tegen de vijand door bepaalde omstandigheden de mogelijkheid zijn fouten te herstellen en zich opnieuw te bewijzen. Helaas gebeurt het heel vaak dat de Major herkansingen krijgt, wat het middenstuk van de film erg repetitief aan laat voelen. Je mist daardoor een bepaalde vooruitgang en de geweldige spanningsopbouw van het begin wordt een beetje geneutraliseerd. Tegen het einde toe pikt Edge of Tomorrow wel weer snelheid op en word je getrakteerd op een indrukwekkende showdown.

De actie en de CGI effecten zijn erg goed en hier zie je dat deze film zeker van het formaat Hollywood Blockbuster is. De Amerikaanse soldaten, die in futuristische gevechtspakken en met indrukwekkende voertuigen ten strijde trekken tegen een tegenstander die overal en altijd onverwachts toe kan slaan, worden indrukwekkend maar met de nodige clichés in beeld gebracht.

Liman heeft met Edge of Tomorrow geen meesterwerk gemaakt, maar zeker een vermakelijke film naar de bioscopen gebracht, die je na twee uur met een prima gevoel de zaal weer uitstuurt. De acteurs doen hun werk goed en zorgen ervoor dat ook de langdradige stukken in de film net niet irritant beginnen te worden. Als je Scify of Actie leuk vindt, dan is deze zeker een bioscoopbezoekje waard.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Visueel overtuigend
  • Sterke / coole acteurs
  • Begin erg spannend

Wat is NOT

  • Film wordt door repetitief middenstuk uit de flow gehaald
  • Tegen het einde toe erg voorspelbaar

8

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren