Titanfall Expedition DLC

Titanfall werd eerder dit jaar in onze pc-review omschreven als “het begin van een prachtige franchise”. De veteranen van de jonge ontwikkelstudio Respawn Entertainment hebben een heerlijke shooter op de wereld gezet. Snelle actie, verticale gameplay, rennen langs muren en gebouwen, lompe gevechten met Titans… de game heeft een bijzonder vermakelijke basis. Inmiddels is deze prille franchise twee maanden oud en is het tijd voor de eerste van drie stuks DLC. Tijd voor het map pack Expedition. Zijn deze 3 mappen de moeite waard?

Meteen in het diepe

De Expedition DLC voegt 3 mappen toe aan Titanfall: Runoff, Swampland en War Games. De eerste keer dat ik aan de Expedition DLC begon werd ik meteen in het diepe gegooid, halverwege een potje Attrition in de map Runoff. Het was werkelijk verschrikkelijk. Deze grauwe, industriële map kent meerdere lagen, met op de grond een stelsel van open rioolwater en daar omheen wat hoger gelegen gebied. In de praktijk blijkt het vooral Titan-mania te zijn op de grond. Het is moeilijk om de vinger op de zere plek te leggen, of het slecht level design is of het feit dat Runoff vrij inspiratieloos en generiek oogt, maar dit was geen fijn begin van de Expedition DLC.

Een goede balans

Ik prijs mezelf gelukkig dat ik niet uit frustratie ben gestopt, want damn… Swampland en War Games zijn werkelijk heer-lij-ke mappen. Voor alle spelmodi zelfs. Hoewel ik bij voorkeur Hardpoint (Domination) speel, merkte ik dat ik nu zelfs met veel plezier Capture the Flag, Pilot Hunter en Last Titan Standing speelde. Het verdienen van XP gaat in Hardpoint vaak wat sneller, maar mede dankzij de Expedition DLC ben ik toch stiekem ook fan geworden van de andere spelmodi.

Swampland biedt alles wat je van de naam mag verwachten. Een moerasachtig gebied, veel begroeiing, hoge bomen om tegenop te rennen, kleine ruïnes, open ruimtes, snelle ziplines en vooral een goede balans tussen Pilots en Titans. Spelers met elke speelstijl kunnen zich in deze map uitleven, of je nu houdt van sniperen of close-quarters-combat met een shotgun.

War Games wordt gepresenteerd als een echte Pilot-simulatie. De countdown richting een potje is leuk geanimeerd alsof je jezelf voorbereid op een training, waarna je te horen krijgt welke spelmodus je voorgeschoteld krijgt. Je springt dus niet standaard uit een dropship, maar je stapt juist in een simulator. De map zelf is heel high-tech opgezet. Felle neon-kleuren, spelers die tot sterrenstof uit elkaar spatten als ze gedood worden, lange wanden om langs te rennen… Het lijkt wel een soort level uit Portal, maar dan in de wereld van Titanfall. Het mooie van deze map is vooral het level design, met meerdere grote wegen die naar centrale punten leiden. Dit zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld in de spelmodus Last Titan Standing niet standaard recht naar het vijandige team loopt. Flankeren is zeker een optie. En dankzij de lange wanden kan je als Pilot enorm snel grote afstanden afleggen. Ideaal ook voor een hectisch potje Capture the Flag.

Het gemis…

De kritische noot die resteert is tweeledig. Enerzijds heeft de game nog altijd last van een incidentele framedrop. Zeker in een toffe map als Swampland is dit echt zonde, want het lijkt soms wel voor een paar seconden op een diashow (op de Xbox One). Dat is echt iets wat Microsoft en Respawn zichzelf mogen aanrekenen. Anderzijds is er nog altijd het gemis van meer verdiepende content: extra spelmodi en bijvoorbeeld nieuwe Titans en nieuwe wapens. Zeker op het gebied van spelmodi blijft Titanfall wat karig en dat wordt met dit map pack uiteraard niet opgelost.

Conclusie

DLC voorzien we over het algemeen niet van een cijfer. Dat zou in het geval van dit Expedition map pack ook vrij lastig zijn. Runoff is zeer generiek en maakt weinig indruk, maar daar staan de sublieme mappen Swampland en War Games tegenover. Of je er een tientje voor over hebt (of iets minder als je de Season Pass koopt), dat is een open deur. Fans van Titanfall kunnen deze mappen blind aanschaffen. In mijn geval heeft de DLC er zelfs voor gezorgd dat ik Titanfall weer intensiever ben gaan spelen. Van level 40 Generation 3 was ik in no-time weer op weg om binnen Generation 4 het maximale level te bereiken. Het wachten blijft op meer dan alleen nieuwe mappen en het is te hopen dat toekomstige updates nog wat aan de technische missers kan gaan doen. De Expedition DLC is eigenlijk net als de volledige Titanfall-game: een heel mooi begin, maar stiekem hopen we al op meer.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren