Kirby: Triple Deluxe

Eén ding is zeker: ik ben een Nintendo-fan. Wellicht een die-hard fan. Hoewel praktisch elke Nintendo-gameserie wel een plekje in mijn gamekast heeft, is er één serie die ik nooit echt heb aangeraakt. Ook al is het kleine roze bolletje Kirby wel één van mijn eerste keuzes in de Super Smash Bros.-games, liet ik zijn eigen avonturen altijd links liggen. Kirby: Triple Deluxe laat zien dat ik nog veel in te halen heb.

Hij is klein, rond, was wit en is nu roze! Kirby is wellicht één van de meest obscure karakters uit de historie der games. Het kleine rakkertje moet het vooral altijd hebben van zijn onuitputtelijke longcapaciteit waarmee hij alles wat los en vast zit op kan zuigen. Zo ook in dit nieuwste deel. In Kirby: Triple Deluxe wordt de corpulente pinguïn King Dedede gekidnapt door een mysterieus wezen en richting een gigantische bonenstaak genomen. Gezien dit drama is er natuurlijk maar één epische held die dat op kan lossen. Spreid uw kaken: het is tijd om te zuigen!

Treinen slikken

De grootste vernieuwing in deze stap naar de 3DS is Kirby’s nieuwe hypernova-kracht. Door speciale zaden in te slikken, krijgt het roze blobje speciale regenboogkrachten waarmee hij gemakkelijk hele delen van de levels op kan slokken: van bomen tot hele treinstellen. Soms slokt hij zelfs hele eindbazen zijn keel in. Want praktisch álles gaat door het maag-darmkanaal van het kleine mannetje. Gelukkig eindigt de vernieuwing daar niet, want deze nieuwe handheld-versie voegt nog veel meer toe.

Zo zijn er in Kirby: Triple Deluxe in totaal 26 verschillende transformaties, waarvan zes nieuwe. Zodra de roze blob namelijk een vijand opeet neemt hij doorgaans de kracht van dat wezentje over. Van het veranderen in een boogschutter tot het veranderen in een ninja. Er zijn veel manieren om door de platformlevels te komen. Gelukkig zijn sommige levels ook zo pienter in elkaar gezet dat je ook echt specifieke krachten nodig hebt om alle verzamelobjecten te kunnen krijgen. Vaak zijn dit de kersen op de taart. Toch doen niet alle levels dit even sterk en goed.

Kort avontuur

Want hoe kleurrijk en vermakelijk de levels ook zijn, zijn ze vaak toch wel erg kort en simpel. Tel daarbij het feit op dat je soms verplicht meerdere keren tegen dezelfde eindbazen in andere levels moet vechten en je snapt dat de game niet de perfecte platformer is. Mocht je uitdaging en frustratie zoeken, dan ben je bijvoorbeeld beter op je plek bij de gorilla-avonturen van Donkey Kong. Gelukkig biedt Kirby: Triple Deluxe wel veel verzamelmogelijkheden. Zo kun je honderd sterren verzamelen en daarnaast nog een hele lading sleutelhangers gebaseerd op legendarische Kirby-figuren. Verder heeft ontwikkelaar HAL Laboratory zijn best gedaan om de levels dynamisch te maken, wat erop neerkomt dat veel levels zowel een voor- als achtergrond hebben. Dit maakt het zeker een betere platformgame. Het hoofdverhaal heeft dus duidelijk zijn hoogte- en dieptepunten.

Super Smash Kirby

Mocht je binnen een tien uur aan het eind van het hoofdavontuur zijn, dan is er nog genoeg om je tijd mee op te vullen. Zo zit er onder andere een ware brawler à la Super Smash Bros. in, genaamd Kirby Fighters. Daarin kun je met een viertal Kirby’s (hierbij is de Download Play-functie mogelijk) de strijd met elkaar aan gaan. Hoewel het wel mogelijk is om met alle transformaties van de ronde stofzuiger te spelen, is het niet een modus die je lang bezig houdt. Daarvoor is het vechtsysteem gewoonweg niet diep genoeg. Hetzelfde geldt voor een ritmespelletje waarbij je met King Dedede van drum naar drum springt. Hoewel deze modi de gameplay zeker verlengen, had HAL Laboratory zich misschien dan ook beter kunnen richten op het verlengen van het hoofdavontuur.

Conclusie

Kirby: Triple Deluxe is een veelzijdige titel. Zoals de naam al suggereert is het een titel die zich op veel modi wil richten. Hoewel deze allemaal wel vermakelijk zijn, had het hoofdverhaal toch nog wel iets meer diepgang mogen krijgen. Zo had ik voor ik het wist de laatste eindbaas al weer de binnenkant van mijn zuigende strijdertje laten zien. Ook de mogelijkheid om het verhaal nog eens opnieuw met King Dedede te beleven en de extra modi verlengen de gameplay maar gedeeltelijk. Want hoe lekker de slagroom ook is, het gaat uiteindelijk om de taart. Al smaakt die zeker goed, want Triple Deluxe is een degelijke platformer die de 3DS-bibliotheek absoluut versterkt. Eén ding is dan ook zeker: de avonturen van de kleine roze blob zullen vaker hun weg in mijn gamekast vinden.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Heerlijk vrolijke platformer
  • Explosie van transformaties
  • Veel extra modi..

Wat is NOT

  • Vrij kort
  • Soms erg simpel
  • ..maar die blijven niet lang interessant

7.7

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren