Trials Frontier hands-on – Upgrades, stunts en missies

De afgelopen maanden ben ik met enorm veel plezier Trials Frontier aan het spelen op mijn iPad Mini. De game is wat mij betreft ook al wel af, maar blijkbaar zijn de heren van RedLynx nog niet klaar voor een release, want een officiële lanceerdatum is er nog niet eens. Dit is echter totaal niet te merken. Dat de game gemakkelijk is op te pakken is al te lezen in onze vorige Trials Frontier hands-on, maar vandaag zal de focus liggen op het doen van trucjes in de game, alsmede het systeem van upgrades van de verschillende racemonsters.

Iedere motor kan beter

Want dat upgraden is een groot deel van de gameplay van de game en je hebt dit nodig om verder te komen in het spel. Niet alleen heb je snellere en beter gebalanceerde bolides nodig om snellere tegenstanders te verslaan, ook merk je direct dat een gouden medaille niet te halen is met de allereerste motor. Tevens krijg je verschillende missies die je verschillende upgrades laten verzamelen om je zo klaar te stomen voor een nieuwe set aan moeilijkere opdrachten. Sowieso is het missiesysteem van Trials Frontier zeer vermakelijk. Verschillende NPC’s geven je opdrachten en als je deze voltooit ga je verder in het spel. Je kunt echter ook gewoon verschillende parcours rijden zonder je wat aan te trekken aan de missies. Echter kom je dan niet ver.

Het aanpassen van je motor is niet kleinschalig. Je kunt het motorblok aanpassen, maar ook het frame, de wielen en het stuur. Dit alles om je snelheid, acceleratie, grip en behendigheid te verbeteren. Als je voor een upgrade kiest, zal dit daadwerkelijk tijd in beslag nemen. Dit is te versnellen door, je raadt het al, diamantjes te spenderen. Deze verdien je door het spel te spelen of door echte knaken neer te tellen als je daar het geduld niet voor hebt. Het is een simpel verdienmodel, maar ik heb daar persoonlijk weinig problemen mee, omdat ik het spel nooit uren achter elkaar speel. Ga je dat straks wel doen, dan ontbreekt wellicht het geduld om te wachten op upgrades.

Salto Galore!

Voor de upgrades heb je niet alleen in-game geld nodig, maar ook onderdelen. Deze kun je aan het eind van iedere race verdienen door te draaien aan een rad. Hierbij komt dus wat geluk kijken en met een beetje pech duurt het best lang voordat je alle benodigde onderdelen (of schematics voor nieuwe motoren) bij elkaar hebt. Dit alles is natuurlijk geen ramp, want je blijft iedere race wel in-game geld verdienen, dus blijf je bouwen aan de toekomst van je spel. Ikzelf ervaar de manier van progressie als prettig, want het racen is gewoon zeer tof (zoals te lezen is in de eerdere preview) en een langzame opbouw verlengt wat mij betreft het plezier.

Dan de stunts, want Trials Frontier is de eerste Trials-game waarbij stunts lonen. In alle voorgaande Trials was het simpelweg uitrijden van een race binnen een bepaalde tijd voldoende, maar vanwege de missies die je ook tijdens races meekrijgt ga je stunts ook semi-verplicht uitvoeren. Toen dit werd aangekondigd had ik verwacht dat het mogelijk zou zijn om voeten op te tillen of met je hoofd op het zadel te staan, echter, dit is wat beperkt gebleven tot het maken van salto’s met je motor. Dit kan al in alle andere Trials-games en het enige verschil is dus dat je daar nu voor beloond wordt. Een leuke toevoeging, alleen zijn er geen vernieuwingen doorgevoerd in het daadwerkelijk stunten in de levels. Je wordt er nu alleen voor beloond.

Voorlopige conclusie

Mijn mening over Trials Frontier is te zien in hoe vaak ik het speel. Meermaals per week pak ik even de iPad op voor een aantal races. De progressie is in het begin snel, maar zal steeds langzamer verlopen. Dat is voor mij absoluut geen probleem, ik pak Trials Frontier immers af en toe op. Voor de fanatiekere Trials-spelers onder ons kan dit betekenen dat je het geduld verliest, maar volgens mij is de game juist gemaakt om af en toe op te pakken. De missiestructuur is prettig en het upgraden gaat diep genoeg zonder dat het complex wordt. De vernieuwing binnen de stunts is er eigenlijk niet, maar dat heeft Trials natuurlijk niet eens nodig. Het is al verslavend genoeg zoals het is. Het is nu alleen nog wachten op een lanceerdatum, want de game voelt op mijn systeem al helemaal af.

  1.   
    Tom's avatar

    Denk dat Trials Frontier een heel verslavend tijdverdrijf zal worden op mijn Galaxy Tab. Wel even hopen dat de game een beetje vlot draait op Android straks.