Nieuwe PS4-review: NBA 2K14

Basketbal is meer dan tien jaar geleden mijn leven ingekropen. Ik heb drie seizoenen bij een club gespeeld en een aantal NBA-games versleten, maar op den duur heeft de sport mij steeds meer verlaten. Tot aan NBA Live 2007 speelde ik de titels van Electronic Arts volop, maar toen ging het bergafwaarts met de serie. We hebben de afgelopen jaren dan ook weinig van de reeks gehoord, terwijl 2K haar NBA-titels verbeterde. Zo bleef ik af en toe nog in het spelletje, maar de gloriedagen van toen zijn niet meer terug te vinden. Of toch wel? 2K brengt NBA naar de next-gen en 2K14 op de PlayStation 4 voelt ook echt zo.

De verschillen

We hebben bij de release van de nieuwste NBA-game van 2K al een review geschreven, dus verwijzen wij jullie voor alle details omtrent NBA 2K14 graag naar die recensie. We gaven de game een ferme 9.0. Hier bespreken we alleen de verschillen rondom de current- en de next-gen-versie. Ik heb de PlayStation 4-versie onder mijn hoede genomen, maar wat zijn de grafische verschillen?

Het is direct duidelijk dat 2K hard gewerkt heeft aan NBA 2K14 voor de next-gen consoles, want het spel ziet er grafisch zeer aardig uit. Op de PlayStation 4 is goed te merken dat de basketbalgame vooral vloeiend loopt. De beloftes over hogere framerates worden nu al bij meerdere games waargemaakt en bij NBA 2K14 is dat niet anders. Het moet ook haast wel bij zo’n vlugge sportgame, maar het is een goed gegeven dat de optimalisatie al zeer goed gelukt is. Bovendien zijn de animaties verbeterd. Niet alleen de game zelf loopt vloeiender op next-gen, ook de spelers bewegen soepeler en ogen nog realistischer dan op de current-gen. Het dribbelen met de bal ziet er goed uit, zo ook de tricks die je kunt maken, maar nog beter zijn de aanvaringen met tegenstanders. Het is mooi om te zien hoe echt het geduw, gebeuk en het vallen eruit ziet. Spelers lopen daarbij realistischer over het veld. Waar je in de current-gen-versies nog ziet dat ze soms over het veld ‘glijden’, is dit op de PlayStation 4 weg. Ook beweegt de kleding van de spelers met het lopen goed mee, het broekje wappert echt.

Een ander verbeterpunt is emotie. De bekende basketballers als Kobe Bryant, LeBron James en Tim Duncan hadden al een lichte voorsprong qua gezichtsuitdrukkingen en grafische elementen, maar dat is nu veel uitgebreider en mooier. De emoties van het gejuich, de boze blik na een fout of een aanvaring, of een korte uitwisseling met een teammaat zijn heel sterk verbeterd. Sowieso zien de spelers er grafisch gedetailleerd uit, maar de emoties die extra te zien zijn maakt deze game absoluut geen simpele port. Een laatste puntje is het publiek. Net als bij FIFA 14 zet ook 2K in op meer dynamischer fans. Ze springen op bij driepunters, als een speler een schitterende dunk maakt of als de wedstrijd aan zijn einde geraakt. Het publiek is grafisch nog geen wonder, maar NBA 2K14 zet veel meer sfeer neer, ook met het commentaar, de bombastisch Amerikaanse setting en een vrij bekende soundtrack.

Conclusie

Heel veel vernieuwingen zal NBA 2K14 op de PlayStation 4 nog niet kennen, maar grafisch is de game een fikse upgrade. Animaties zijn vloeiender, de game draait erg soepel, emoties zijn veel gedetailleerder en geven het spel meer sfeer. Ook kleine details als kleding en voetstappen die niet meer over het veld glijden zijn net die extra’s die we op de next-gen vaker terug zullen zien. Daarnaast is het publiek enthousiaster, dynamischer en levendiger en we hopen dat 2K hier nog meer verbeteringen in kan maken. Hou je van basketbal, dan is NBA 2K14 op de next-gen een goede keus.

  1.   
    Noice!'s avatar

    Een van de dingen waar ik me het meest op verheug deze gen zie je inderdaad in deze game al terugkomen; verbeterde gezichtsuitdrukkingen en -animaties. Ik ergerde me altijd dood aan games die fotorealisme na streefden, maar characters/ sporters hadden rondlopen met een zielloze uitdrukking. Vooral door deze game en door Ryse zie ik de toekomst wat dit betreft positief in. In het verleden prefereerde ik een cartoony stijl, puur omdat die minder beperkt waren op dit gebied, maar nu lijken de mensen in de game écht tot leven te komen en dat is een van de grootste pluspunten van deze gen tot nu toe!

  2.   
    pindanootje91's avatar

    Nice trouwens !!

    gaan jullie ook een ps3 – ps4 review doen van fifa?? ^^

  3.   
    xPRO_GAMERx's avatar

    ik vind dit een vette game maar wordt wel eentonig als je steeds hetzelfde doet 😛

  4.   
    See4urSelf's avatar

    Nou, mooi al die pluspunten 🙂