Resogun

De PlayStation 4 ligt inmiddels in de winkels en dus is het tijd om de volgende stap van gaming te beleven. Naast (grote) exclusieve titels als Killzone: Shadow Fall en Knack biedt Sony Computer Entertainment ook twee gratis games aan voor leden van PlayStation Plus. Het begint dus lekker voor PlayStation 4-bezitters, want gamers met Plus kunnen aan de slag met Resogun en Contrast. We hebben flink Resogun gespeeld en de Finse ontwikkelaar Housemarque weet de glorie van Super Stardust HD zeker door te zetten.

Ouderwets schieten

De spirituele opvolger van Super Stardust HD staat klaar. Waar die game op de PlayStation 3 in 2007 floreerde, is het van dezelfde ontwikkelaar nu aan Resogun om hetzelfde effect over te brengen. In feite gaat Resogun terug naar de basis, waar veel games begonnen. Vooral schieten op wat ook maar vijandelijk is. Deze game doet het iets moderner en biedt iets meer dan dat. De levels in Resogun zijn zo gevormd dat je in een ruimteschip beweegt in een doorzichtige cilinder. Je kunt eindeloos rond blijven vliegen. Zo heb je de volledige vrijheid je naar links en naar rechts te bewegen, en naar boven en beneden binnen het gecreëerde gebied.

Tijdens elk level word je belaagd door vijandelijke schepen, objecten en ander schorem. Het doel is met jouw wapen alle tegenstanders met de grond gelijk te maken. Hier krijg je meerdere opties voor. Met je normale wapen, laten we het lasers noemen, vernietig je simpel alles en iedereen. Tussendoor zul je upgrades op kunnen pakken, die je echt nodig zult hebben. Het vijandelijke gebied wordt steeds uitgebreid met gespuis, waardoor het hele spel heerlijk chaotisch wordt en daar heb je meer vuurkracht voor nodig. Daarom heb je een aantal bommen tot je beschikking, die je zo nu en dan kunt verdienen. Ook loopt er door het slopen van vijanden een meter vol die jou de mogelijkheid tot Overdrive geeft. Dit wapen is een gigantische groene straal die de extra hulp biedt wanneer het nodig is. Tot slot is er ook een boost, om bijvoorbeeld te ontsnappen aan de ladingen vijanden.

Mensen

Natuurlijk is het doel overleven in Resogun, maar je hebt ook de keus om mensen te redden. In elk level zitten er tien mensen opgesloten in hokjes, die na het vernietigen van de zogeheten Keepers, schepen met een groene gloed, vrijkomen en aangevallen kunnen worden. Aan jou de taak deze mensen op te pakken en af te leveren in een haven, waar ze veilig zijn. Echter, dit is moeilijker dan gedacht, want soms heb je niet door dat er een mens vrijkomt en hoor je middels een stem dat er een mens is gedood. Het is niet verplicht mensen te redden, onderin je scherm loopt er namelijk gewoon een vorderingsbalk vol, maar het is wel handig. Sowieso krijg je er aardig wat punten voor en bovendien zorgt het voor power-ups. Deze upgrades heb je zeker nodig als de strijd heviger wordt. Je krijgt immers power-ups om je primaire wapen te verbeteren, maar soms verkrijg je een extra bom, leven of een schild. Resogun is ook een game die je speelt om de hoogste scores te behalen en dan is mensen redden toch echt wel goed.

Verslavend, maar kort

Wat maakt Resogun zo goed? Het is een verslavende game, omdat je steeds probeert alle mensen te redden, een highscore te halen en het level in één keer te halen. Na elk level heb je tevens een eindbaas, die elke keer anders is. Je zult dan ook bij elke baas een manier moeten vinden om hem te verslaan. Echter, het spel bevat maar vijf levels en als je even doorspeelt, is Resogun zo uitgespeeld. Bevat de game dan wel replaywaarde? Zeker, want er zijn vier moeilijkheidsgraden – de hoogste moet je nog vrijspelen, er is uit drie schepen te kiezen die elk hun eigenschappen kennen en je kunt het in co-op spelen. Net als Super Stardust HD blijf je doorspelen, omdat het zo’n verslavende factor kent. Nog hogere scores halen, de chaos doorstaan en met de volgende moeilijkheidsgraad starten.

Stralende kleurtjes

Iets waar ontwikkelaar Housemarque goed in is: grafisch spektakel. Zoals we al bij Super Stardust HD en Outland zagen, kent ook Resogun haarscherpe graphics met veel kleurtjes. Hoewel de levels uit zichzelf vrij grauw ogen, zorgt de regen aan kogels, vijanden die uit elkaar spatten en explosies voor fenomenaal veel kleur op je scherm. Explosies hebben ook invloed op de achtergrond van het level, wat een leuk detail is. Je denkt misschien dat Resogun te chaotisch is door alle bewegingen en kleuren op het scherm, maar daar ben je snel aan gewend. De hoge framerate, de vlugge besturing en de scherpe textures helpen hier zeker bij. Ook de audio is van goed niveau en de muziek past perfect bij een futuristisch thema dat Resogun bevat.

Conclusie

Housemarque ontwikkelt niet veel games, maar wat het bedrijf aflevert, is puur. Resogun zet zichzelf heel goed neer bij de lancering van de PlayStation 4. Een heerlijk ouderwets thema met een moderne twist. De chaotische actie, de prachtige kleuren, de prima graphics, de snelle en fijne gameplay en de audio zorgen allen voor een heerlijke game. En hoewel Resogun vrij kort is, zul je behoorlijk verslaafd kunnen raken aan de game, waarbij je alle levels nogmaals speelt voor de highscore of hogere moeilijkheidsgraad. Een geweldige game en dat gratis voor PlayStation Plus-leden!

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Verslavende en chaotische gameplay
 • Uitmuntende graphics
 • Co-op
 • Soepele besturing

Wat is NOT

 • Vrij weinig content

9

 1.   
  Caroldus_Maximus's avatar

  Ik vond Super Stardust HD altijd Sony’s mindere tegenhanger van het geniale Geometry Wars Evolved van de Xbox 360. Ik ben zeker benieuwd hoe deze game zich ten opzichte van laatstgenoemde titel verhoudt.

 2.   
  See4urSelf's avatar

  Leuke review Daniël! Was gezellig hé op Sony HQ? Beetje Resogun spelen 🙂

 3.   
  Daniel Z's avatar

  Was zeker tof! Heb thuis nog een tijdje verder gespeeld, echt awesome xD.

  @Caron, ik vond Super Stardust HD juist een ijzersterke game, daarom is het ook geweldig dat Resogun zo goed is geworden.

 4.   
  mrb80's avatar

  Weet iemand of je de game tegelijk met z’n 2en kunt spelen op 1 ps4?

 5.   
  Goldcobra's avatar

  Goede review en een leuk spelletje, maar een 9? Is dat niet een beetje hoog?