Ratchet & Clank: Nexus

Vorig jaar maakten we een uitstapje met Ratchet & Clank. Ontwikkelaar Insomniac Games bracht toen QForce uit, een game die het platformen opzij schoof en vooral aan tower defence deed. Dit jaar, mogelijk de laatste uit de serie op de PlayStation 3, staat Ratchet & Clank: Nexus voor de deur en het is weer ouderwets een platformer. Ouderwets inderdaad, want naast een vrij korte speelduur hoeven we ook geen grote vernieuwingen te verwachten. Echter, Nexus doet prima wat het moet doen.

Ruimtereis

Een serie als Ratchet & Clank kun je eeuwig behouden, want er zijn altijd nieuwe vijanden te verzinnen, een nieuw gevaar en dus een nieuw avontuur voor de twee vrienden om de wereld te redden. Zo ook in Ratchet & Clank: Nexus, waarbij de twee protagonisten Vendra Prog, een crimineel met een identiteitscrisis, escorteren naar het Vartax Detention Center. Natuurlijk is dit begin van de game niet direct het einde, want Vendra weet te ontsnappen en samen met haar broer Neftin Prog maakt ze het Ratchet en Clank graag niet gemakkelijk. Na een hoop heisa belanden ze in een verlaten sector van het universum, op de planeet Yerek. Het zou er spoken, maar Ratchet en Clank laten zich niet kennen en gaan op zoek naar de twee criminelen. En dat, is de rode draad.

Nexus gaat niet over heerschappij of corrupte handel, maar Vendra Prog wil gewoonweg bij haar gelijken zijn, bij haar soort. Bijna een nationalistisch tintje dus. Vendra voelt zich goed bij de spookachtige Nethers, die niet voor iedereen even aardig zijn. Als zij immers van hun eigen dimensie naar de realiteit worden overgebracht, zijn ze goed gevaar voor vijanden. Aan Ratchet en Clank de taak om ze te stoppen en vooral Vendra en haar consorten. De reis op Yerek is er één van pracht, spanning en humor.

Zonder humor geen Ratchet & Clank

Inderdaad, humor staat behoorlijk centraal in Ratchet & Clank: Nexus. Het spel laat veel oude bekenden terugkeren en zij zorgen voor de nodige grappige en lompe momenten. Quark is uiteraard van de partij, net als de altijd onkundige Zephyr en Cronk. Ook Smuggler is terug en zorgen de Thugs-4-less weer voor de tegenstand om je wapens op los te laten. Je krijgt tevens hulp van Pollyx, die voor het eerst te zien was in Ratchet & Clank: A Crack In Time. Al deze (redelijk) bekende gezichten zullen voor de fans fantastisch in de oren klinken en Insomniac Games weet van het verhaal dan ook iets leuks te maken. Verwacht echter geen grote vernieuwingen, want Nexus pakt de basis en doet daar een schepje bovenop.

Er zijn weer nieuwe wapens die geïntroduceerd worden, zoals de Nightmare Box. Als je deze afvuurt, komt er een enge gestalte uit die vijanden tijdelijk neutraliseert. Ook is de Winterizer nieuw, die een kerstliedje laat horen en tegenstanders in sneeuwpoppen laat veranderen. Allemaal erg leuk gedaan en verder zijn oude wapens in de schmink gegaan. Zo is de Temporal Repulsor een soort tweeling van shotguns uit andere delen. Je kunt de wapens verder levelen en upgraden. Er is genoeg plezier te beleven met de vele wapens en mogelijkheden, vooral als je bedenkt dat Nexus maar een speelduur heeft van zo’n vier uur.

Nieuwe gameplay

De game bevat hierdoor gelukkig wel zelfspot, want de herhaling van eindbazen in die paar uurtjes of de hooverboots die Ratchet elke keer moet krijgen komt Clank uiteindelijk zijn neus uit. Deze eindbazen zijn geen drempel om het spel te laten liggen, want Nexus biedt genoeg toffe gameplay en variërend leveldesign om te blijven boeien. Een nieuwe feature in de game is de gameplay met Clank. De robot krijgt van Pollyx een soort radioactief goedje over zich heen, waardoor hij geheime gebieden kan ontdekken. Eenmaal ontdekt gaat Clank de geheime plek in. Op dat moment verandert het spel in een 2D-platformer en je zult met Clank op zoek moeten naar een Nether. Grappig is dat Clank de zwaartekracht kan beïnvloeden en je met de vier assen kunt spelen om veilig door het geheime gebied te komen. Als je de Nether hebt gevonden, maak je hem wakker met een klap en moet je zo snel mogelijk naar de uitgang. Een erg leuk, klein element in Nexus om de gameplay wat extra variatie te geven.

Een ander nieuw element is de Grav-Tether. Omdat de planeet Yerek oogt als de wereld in de film Avatar, zul je soms grote ravijnen moeten overbruggen. Door met de Grav-Tether op vooraf gepositioneerde installaties te schieten, creëer je een paarse stroom zwaartekracht. Door in deze stroom te springen, zweef je langzaam naar de andere kant. Dit wordt afgewisseld met kleine puzzels en meerdere zwaartekrachtstromen die je moet maken. Het werkt prima en het zou inventief zijn om in mogelijke vervolgen meer uitdaging te maken voor de Grav-Tether. Verder krijgt Clank op den duur vleugels, zodat Ratchet een soort jetpack heeft. Deze features bieden genoeg mogelijkheden voor de toekomst en zijn al in Nexus een welkome aanwinst voor de serie.

Tijd voor next-gen?

Hoewel Nexus een korte game is, blijkt maar weer dat ontwikkelaar Insomniac Games telkens weer nieuwe elementen weet te vinden om in Ratchet & Clank te implementeren. Op de PlayStation 3 raakt de serie een beetje op, maar voor de next-gen kan er genoeg evolutie plaatsvinden. De ontwikkelaar weet de reeks sowieso prima te behouden, want Ratchet & Clank: Nexus kent zoals altijd een goed verzorgde voice-acting met humor op de juiste momenten, hoogwaardige audio en uitstekende graphics. Nexus is kleurrijk, bevat genoeg detail en Insomniac weet hoe leveldesign werkt. Maar deze generatie consoles is op, dus zijn Ratchet en Clank rijp voor de PlayStation 4.

Conclusie

Al een aantal jaar verschijnt er geen volwaardig deel meer van Ratchet & Clank. Echter, zo voelt Ratchet & Clank: Nexus wel. De korte speelduur van vier uur is wellicht het enige wat steekt, maar verder voelt de game goed aan. Het is ouderwets platformen, met hier en daar nieuwe features, zoals de 2D-gameplay met Clank en de Grav-Tether, een aantal nieuwe wapens, upgrades en een nieuwe vijand met een identiteitscrisis. De introductie van Nexus is erg tof gedaan, planeet Yerek is prachtig en de prima voice-acting, humor en gewoonweg scherpe graphics maken de game af. Het is echter tijd voor vernieuwing, verandering, een langer en misschien grotesker verhaal en daarom is het ook tijd voor een PlayStation 4-versie van Ratchet & Clank. Tot dan kunnen we ons prima vermaken met Ratchet & Clank: Nexus.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Kleine maar uitstekende vernieuwingen
  • Humoristisch verhaal
  • Presentatie
  • Vertrouwd

Wat is NOT

  • We willen een volwaardig deel
  • Visueel aan de top
  • Serie moet vernieuwen

7.5

  1.   
    crazyshine4722's avatar

    Goede review! Ik ga deze van de week halen, zoals in de review beschreven, er werd lang gewacht op een volwaardige Ratchet-game.

  2.   
    Rijstekorrel's avatar

    Ben benieuwd ga hem wel een keertje halen inderdaad, dit blijven leuke spellen.

  3.   
    N-Sortin's avatar

    k heb deze game en zit nu vast ik hang in de lucht 😕