WRC 4

Racen over circuits is leuk en aardig, maar al dat asfalt gaat na verloop van tijd toch vervelen. Spannender en vooral ook spectaculairder zijn natuurlijk de rallyraces, waarin geracet wordt over parcours vol met modder, zand en blubber.

Voor de fans

Het heeft er alle schijn van dat WRC 4 een game wordt voor met name de trouwe volgers van de World Rally Championship. Evenals bij zijn voorganger brengt de game van Milestone namelijk weer heel veel auto’s en races. Niet minder dan alle auto’s die ook gebruikt worden in het huidige WRC-seizoen en ook iedere stage die dit seizoen gereden wordt, is bij WRC 4 inbegrepen. Trouwe volgers van de races kunnen dus sowieso met hun favoriete auto en stage aan de slag.

In de singleplayer begin je als een anonieme racer, welke je zelf vorm kunt geven, die zich langzaam maar zeker door het rijden van goede races opwerkt tot een heuse topper. Wat het verhaal betreft weinig nieuws onder de zon dus, aangezien het gros van de racegames een dergelijk verhaal gebruikt. De eerste gamer die een racegame echter voor het verhaal speelt, moet ik nog tegenkomen.

Veranderingen

Hoog tijd dus om ons te richten op de echte nieuwigheden van WRC4. Hoewel uit de presentatie op Gamescom niet bleek dat WRC4 drastisch veranderd is ten opzichte van zijn voorganger, zijn er wel enkele aangename nieuwe functies. Zo vertelde een ontwikkelaar van Milestone vol trots dat de game nu op meerdere dagdelen focust. De races spelen zich niet meer alleen midden op de dag af, met de zon hoog in de hemel, maar ook ’s ochtends en ’s avonds. Hoewel ik slechts races heb gezien op zonnige stages, vertelde de ontwikkelaar dat het verschil niet alleen op grafisch gebied aanwezig zal zijn.

De gameplay zou bijvoorbeeld beïnvloed kunnen worden doordat het ’s ochtends mistig is, of de zon ’s avonds laag staat, waardoor je zicht niet optimaal is. Het is misschien niet erg bijzonder, een dergelijke functie zit immers al in talloze games, maar zo wordt toch de herspeelbaarheid de diverse stages vergroot.

Op verzoek van veel spelers heeft Milestone daarnaast meer opties voor de camera toegevoegd. Uiteraard kan je deze achter de auto, op de bumper en in de cockpit plaatsen, maar er is meer. Zo zal er een modus zijn die de cockpit-view aanpast voor als je met een stuurtje speelt en kan je ook de cameravoering achter de auto aanpassen. Dit houdt in dat je voor je gaat racen kan instellen hoe dichtbij (of veraf) je de camera van de auto wilt hebben.

Ook onderweg

Tot slot wist men nog te vertellen dat WRC4, evenals WRC3, niet alleen voor PlayStation 3, PC en Xbox 360 verschijnt, maar ook naar de PlayStation Vita komt. Waar de Vita met WRC3 echter geen directe port ontving, maar een ‘versimpelde versie’, brengt Mileston ditmaal wel de volledige ervaring naar Sony’s handheld. Daar werd wel aan toegevoegd dat de multiplayer op de PS Vita met maximaal zes man te spelen is, tegenover de zestien op de (huidige generatie) consoles en PC. Ook zal de H.U.D. een kleine verandering ondergaan, zodat deze wordt geoptimaliseerd voor een kleiner scherm.

Voorlopige conclusie

Het lijkt erop dat WRC4 vooral een interessante game gaat worden voor de fans van het vorige deel. De rallygame blijkt namelijk geen drastische veranderingen te brengen, maar ontwikkelaar Milestone voegt wel degelijk verbeteringen toe aan de WRC-franchise. Zo kun je parcours op verschillende momenten van de dag spelen en heb je meer mogelijkheden met de camera. De vraag is echter of Milestone het ditmaal wel lukt om met WRC de middelmaat te ontstijgen.

Meer WRC: FIA World Rally Championship 4

12/8/2013Nieuwe trailer: WRC 4 Trailer 3
  1.   
    gamepower's avatar

    een rallygame tussendoor is altijd wel een leuk!
    veel veranderen kunnen ze ook niet doen! ze kunnen enkel up to date zijn met nieuwe wagen, en eventueel met de parcours, al vrees ik dat ik deze keer zal overslaan, er zijn genoeg andere games om de winter door te komen 😀

  2.   
    3333/3333's avatar

    Het is toch jammer om te zien hoe deze ontwikkelaar met de WRC licentie omgaat. Ik heb zelf alle delen (kort) gespeeld en ik werd telkens weer teleur gesteld. Er zit totaal geen gevoel in het rijgedrag van de wagens en er is nul uitdaging te vinden.

    Ik zou graag zien dat een andere ontwikkelaar deze licentie aan zou pakken. De WRC games van Sony ten tijden van de Playstation 2 waren echt fantastisch, evenals de Collin McRea games van die tijd.

  3.   
    soldierarjan's avatar

    Als er een demo komt ga ik die wel proberen op me vita want lijkt me leuk voor zo tussendoor.