Pokémon X & Y

Al sinds jaar en dag hebben Pokémon-fans altijd één droom gehad. Nee, dan bedoel ik niet die wens dat de wereld gevuld wordt met échte Pokémon, maar die andere. Die net iets subtielere wens. Waar Genius Sonority het destijds nog probeerde met Pokémon Colosseum werd het echte walhalla nooit bereikt. Nu bijna tien jaar later doet de originele ontwikkelaar van de zakmonstertjes, Game Freak, het stilletjes nog eens over. Het is tijd voor een Pokémon-game in een volledige 3D-wereld. Eindelijk.

Zelfde kern

Hoewel Pokemon X en Y natuurlijk voor het eerst op de handheld in een volledige 3D-wereld gepresenteerd wordt blijft de inmiddels alweer klassieke geest van Pokémon Red en Blue nog steeds in stand. Je bestuurt een jong persoon wiens droom het is om Pokémon-meester te worden. Hiervoor krijg je één van drie verschillende soorten Pokémon mee om je avontuur te starten. In de demo werd ons de kans gegeven om te spelen met onder andere de waterstarter Froakie en de nieuwe feeënevolutie van Eevee; Sylveon. Een nieuwe aanvalssoort die draak-Pókemon eindelijk geduchte tegenstand geeft.

Ook al hebben we al vaak op de eerdere thuisconsoles de honderden zakwezentjes in volledig 3D voorbij zien komen is het toch prachtig om eindelijk op de handheld de beestjes zo mee te maken. In plaats van de houterige 2D-afbeeldingen wordt er nu eindelijk ook emotie in de game gebracht. Zo volgt Pokemon X en Y zijn voorgaande consolebroers en brengt het de Pocket Monsters bijna echt tot leven. Daarnaast is het ook heerlijk om de droevige expressie op het gezicht van je tegenstander te zien, nadat je hem of haar met de grond gelijk gemaakt hebt.

Pokémon goes Dragonball Z

De grootste verrassing die Pokémon X en Y met zich meebrengt is toch wel de nieuwe mogelijkheid om in het heetst van de strijd enkele soorten Pokémon een zogeheten ‘mega-evolutie’ te laten ondergaan. Door middel van stenen die je op bepaalde plekken in de game vindt kun je, als je het moeilijk krijgt, net dat stapje verder zetten door je wezen naar een superieure vorm te veranderen. Wat het oplevert is uiteindelijk een soort Dragonball Z-effect waarbij je een soort ongekende supermodus bereikt waarin je Pokémon gemakkelijk boven zijn tegenstander uitstijgt. Mewtwo verandert bijvoorbeeld in Mega-Mewtwo en krijgt zo een dermate boost op gebied van vaardigheden en aanvallen. Het gaat enkel wel om een tijdelijke evolutie.

Echt origineel is deze toevoeging niet te noemen en het is natuurlijk de zoveelste poging van Game Freak, na de baby Pokémon, om hun oude wezentjes nieuw leven in te blazen. Toch voelt het heerlijk om je wezentje in een superieure gedaante te zien veranderen, ook al is de mogelijkheid nog slechts voor een select aantal zakmonsters weggelegd. Om de echte Pokémon-veteranen te overtuigen zullen uiteraard eerst ook een aantal oude gegadigden een mega-evolutie moeten krijgen. Want ja, wie wil er nou geen Mega-Charizard of Mega-Blastoise?

Voorlopige Conclusie

Nintendo lijkt met Pokémon X en Y nog wel eens de handheldtitel van het jaar in handen te hebben. Fans krijgen eindelijk waar ze al die jaren op gewacht hebben. Op basis van de demo is het enkel nog niet te zeggen of ook het verhaal en de gyms van een dergelijke kwaliteit zijn. Daarnaast worden de designs van de zakmonstertjes steeds minder en minder geïnspireerd. Ach, zolang ik maar in vol 3D met mijn oude vertrouwde 151 wezentjes op pad kan gaan, dan is mijn gamershartje al gestolen.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren