Beste Peter, is Nintendo ten dode opgeschreven?

Wekelijks schrijven Leon en Peter elkaar over de dagelijkse dingen in het leven, maar vooral ook over games. Vorige week was het de beurt aan Peter, die liet weten teleurgesteld te zijn in Microsoft. Deze week schrijft Leon een brief terug.

Reactie op: Beste Leon, Microsoft was helaas niet arrogant Beste Peter,

Wij hebben het in onze briefwisselingen al vaak gehad over Nintendo. En dat was niet altijd in positieve zin, zeker niet bij de recentere brieven. Nintendo heeft er namelijk een potje van gemaakt met de Wii U, om het maar eens netjes uit te drukken. Maar gelukkig lijkt het bedrijf te leren van haar fouten.

Op de afgelopen E3 gaf Nintendo namelijk een spetterende show met titels als Mario Kart, Super Smash Bros., Bayonetta 2, Donkey Kong Country, Pikmin 3 en Super Mario 3D World. Stuk voor stuk games waar fans al maandenlang op zitten te wachten. En het mooiste is: het gros van deze titels verschijnt dit jaar nog! Nintendo is dus eindelijk op de goede weg en dat kunnen we uiteraard enkel toejuichen.

Maar is Nintendo niet te laat? Valt de Wii U nog te redden met een zootje AAA-titels, of is het apparaat inmiddels ten dode opgeschreven? Want laten we eerlijk zijn: Nintendo moet het straks echt gaan hebben van haar fans. Hardcore gamers zijn namelijk nu al hun geld aan het opsparen voor de PlayStation 4 en de Xbox One, terwijl de casual gamers zich momenteel prima vermaken met hun oude Wii en de spelletjes op hun mobiele telefoon. Zij hebben, zeker in deze tijden van crisis, helemaal niet de behoefte om 250 euro neer te tellen voor een console (en vervolgens nog eens 50 euro per spel).

De grote vraag is dus: hoeveel Nintendo-fans zijn er nog? Hoeveel mensen zullen straks, bij het zien van de nieuwe Mario-spellen, zeggen: “nu ben ik overstag, ik koop die Wii U!” Ik vrees dat het er (te) weinig zullen zijn, zeker aangezien Nintendo stoïcijns een prijs van 250 euro blijft hanteren. Tegelijkertijd is het van vitaal belang dat de Wii U beter gaat presteren, want als er geen verbetering komt, is dit zonder twijfel de laatste console van Nintendo.

Het toekomstige succes van de Wii U valt of staat bij de koopbereidheid van de hardcore fans en dat is, zeker in deze tijden van crisis en next gen-geweld, een onbetrouwbare factor. Ik hoop met heel mijn hart het beste voor Nintendo, maar vrees het ergste. Ik zou – voor de verandering – dan ook graag ongelijk krijgen.

Tot apps,

Leon

 1.   
  Noice!'s avatar

  Alleen een dwaas denkt dat één titel een systeem gaat verkopen. Nintendo moet niet op de lauweren rusten en wachten op succes, maar actief gaan communiceren wáárom ik zo’n Wii U moet willen.
  Door de slechte marketing en verschrikkelijke naamkeuze, denken velen dat een Wii 2 of Wii HD betreft… Niets is minder waar.
  Alleen gamers die de Wii U bezitten zijn enthousiast en kopen bovengemiddeld veel games (zonder dat er nog echte krakers tussen zitten), de rest van de wereld beschimpt de Wii U… Maar om de verkeerde redenen.
  Hoe kan het Nintendo, dat retro gaming zijn absolute high heeft bereikt nu, maar dat jullie hier helemaal niet op inspelen? De Wii U is voor mij alsof ik met de SNES speel in HD. Als ik dat ding opstart krijg ik weer dezelfde kriebels in m’n buik als die ik vroeger kreeg. Het gaat allemaal om het gevoel,plezier en innovativiteit bij de Wii U, maar als je dat niet communiceert, gaan er maar weinig een gok van €300 wagen.
  Ik durf stellig te beweren dat Nintendo de strijd kan winnen. 1 op 1 hardware vergelijkingen zijn natuurlijk kansloos, maar als iedere PS4 of One bezitter de Wii U er bij neemt voor de games die alleen Nintendo kan bieden, dan win je de strijd nog!
  Kom van je luie gat af Nintendo en laat de wereld zien wat je ons geschonken hebt.
  Ik ben jaren lang freelance editor geweest bij een gamesmagazine en bij een grote krant, waar ik over multimedia schreef. Ik ben vrij goed ingevoerd mag ik wel zeggen. Maar de Wii U heb ik pas zeer recentelijk ontdekt. Puur om het feit dat ik bij de naam al moedeloos werd en er compleet geen aandacht aan geschonken heb. Waarschijnlijk ben ik niet de enige die deze fout maakt!

 2.   
  ChrisBoers's avatar

  De Wii heb ik ooit aangeschaft vanwege de balance board. Veel meer heb ik er nooit op gespeeld. De WiiU heeft geenvergelijkbare ‘unique selling point’. Alles wat de WiiU kan, kan de Wii ook. En wat hij extra kan (gamepad), kan de next gen (ps4, xbox180) ook.
  Geen enkele reden om dan het volle pond te betalen voor een current-gen apparaat als de WiiU.

 3.   
  Noice!'s avatar

  ChrisBoers schreef, "De Wii heb ik ooit aangeschaft vanwege de balance board. Veel meer heb ik er nooit op gespeeld. De WiiU heeft geenvergelijkbare ‘unique selling point’. Alles wat de WiiU kan, kan de Wii ook. En wat hij extra kan (gamepad), kan de next gen (ps4, xbox180) ook.
  Geen enkele reden om dan het volle pond te betalen voor een current-gen apparaat als de WiiU."

  Dank je voor de reactie Chris. Je bevestigd hiermee wat ik in m’n ietwat lange relaas probeerde duidelijk te maken, de Wii U wordt niet begrepen.
  De vergelijking tussen de Wii en de Wii U gaat helemaal mank. Nintendo is weer terug naar de basis gegaan en niet een gekke gimmick is nu het selling point, maar de true gaming experience. Dat ze daarbij een tabletcontroller leveren is alleen om nieuwe wegen te kunnen bewandelen.
  Nintendo, ik heb nu al meer reclame gemaakt voor de Wii U dan jullie, zo moeilijk is het niet. Voor alle sceptici, probeer eens een Wii U bij de electronicazaak of bij vrienden, als je het dan nog niets vind dan kan ik dat helemaal begrijpen. Maar de antipathie bij de meesten is gebaseerd op een soort onterecht onderbuikgevoel, dat Nintendo compleet niet probeert te weerleggen.

  Waarom ik zo actief de Wii U verdedig vraag je je misschien af? Er bekruipt me al een hele tijd een “Dreamcast gevoel” bij deze console. Het zou verschrikkelijk zijn als dit inderdaad het einde van de hardware divisie zou betekenen. Nintendo fanboys blijven maar roepen dat Nintendo winst maakt op elke console en dat er nog genoeg liquide middelen voorhanden zijn. Nintendo is echter een beursgenoteerde onderneming die verantwoording moeten afleggen aan hun aandeelhouders. Winst is niet altijd voldoende, winstmaximalisatie is de sleutel. Als dit eenvoudig bereikt kan worden door de hardware divisie af te stoten, waarom zou je dan met die Wii U blijven zeulen?
  De Dreamcast was z’n tijd ver vooruit (nu nog speel ik de Dreamcast.. In HD!! Ondenkbaar in die tijd, maar Sega heeft het geïmplementeerd) en de verkopen van het eerste jaar liepen zelfs beter dan van de Wii U nu. Sega had al wat minder succesvolle consoles achter zich gelaten, dus de vergelijking gaat niet helemaal op. Maar uiteindelijk heeft wel de terugtrekking van third parties ze de kop gekost.
  Een wereld zonder Nintendo is voor een gamer toch ondenkbaar?

 4.   
  Rivado's avatar

  Laten we het zeker niet hopen, ik ben altijd een groot fan van Nintendo geweest en dat ben ik nu nog steeds! Om op Marinu$’ verhaal terug te komen; de reden dat ik geen WiiU heb ik simpelweg vanwege het prijskaartje. Een WiiU is 250 euro zeg je, koop er een spel bij en je zit op 300, en het blijft natuurlijk niet bij één spel dus ben je al snel 400 euro kwijt voor een WiiU met een paar games. Dit is mij gewoon te duur als arme student. Ik heb een PS3, hier heb ik in 6 jaar tijd zo’n 25 volwaardige games aangeschaft, en een nieuwe PS3 omdat me oude de YLoD had. Wat ik hiermee probeer te zeggen is dat gamen een dure hobby is, als je niet veel te besteden hebt zal je keuzes moeten maken, mijn keuze gaat dan eerder naar een PS3, omdat ik 400 euro voor een console die ik vooral voor Mario games zal gaan spelen gewoonweg te veel vind. Ik denk dat dit voor vele anderen ook de reden is…

 5.   
  Noice!'s avatar

  Ik snap je punt Rivado, gamen is zeker duur. Nintendo games zijn in de regel ook minder vaak afgeprijsd dan van Playstation en Xbox. De prijsstelling van de Wii U zou inderdaad wat scherper kunnen, al krijg je met de premium editie wel leuke en waardevolle extra’s. De basic editie is momenteel te koop voor €200 en ik denk dat we in de toekomst richting deze prijs zullen gaan als standaard.
  Voor de échte budgetgamer is er momenteel maar één systeem interessant; de PS3. Met PS+ krijg je voor een vaste prijs het hele jaar door gratis games. Je bent misschien niet de nieuwste games, maar na 1 jaar heb je een indrukwekkende collectie die je waarschijnlijk niet eens helemaal uitgespeeld krijgt.
  Maar Nintendo vangt voor mij als geen ander de magie van het gamen. Toen ik een trotse PS3 bezitter was, kocht ik een GameCube “voor erbij”. Uiteindelijk eindigde ik met meer GameCube dan PS2 titels en heeft de GC nog een prominente plek in de kamer, waar de PlayStation stof vergaart op de zolder. De vorige keren dat Sony en Microsoft met een nieuwe console kwamen, was de oude meteen gedateerd. Er zijn wel enkele klassiekers, maar ik voel geen noodzaak de PS1 & 2 of de XBOX bij de hand te houden. Dit terwijl de NES, SNES, N64 en GC hier altijd binnen handbereik staan.
  Ik koester de hoop dat de Wii U de kans krijgt die het verdient van de gaming community en dat Nintendo een gedegen concurrent van Sony en Microsoft blijft. Dat de consument profiteert van deze concurrentie is afgelopen weken wel gebleken (prijsstelling ps4, Microsoft die terugkrabbelt vwb DRM etc).

 6.   
  Rivado's avatar

  Maar Nintendo vangt voor mij als geen ander de magie van het gamen.

  Deze gevoelens heb ik ook en dit heeft volgens mij maar één reden: Nostalgie. Nintendo doet al veel langer mee in de wereld van games en toen Sony er zich mee begon te bemoeien was (in ieder geval ik) ik nog te jong om een PS1 aan te schaffen, naar mijn idee was ik niet echt de doelgroep van Sony. Voor Nintendo was ik dat wel. Ik heb als kind uren en uren games als Mario, Ducktales, Felix the cat, etc om mijn goede oude NES gespeeld. Als ik af en toe op een Wii Mario speel komen die gevoelens van Mario nostalgie weer terug, hetzelfde geld voor Pokémon op mijn DS. Dát is de kracht van Nintendo, dat en party games. Echt totaal nieuwe titels (zoals watchdogs, the last of us, Uncharted etc op de PS3) maakt Nintendo niet zo veel meer, en als die gemaakt worden zal ik ieder geval deze minder snel binnenhalen.

 7.   
  ChrisBoers's avatar

  Tja, Nintendo is, samen met Sega een van de grote aanjagers van gaming in de jaren 80-90. Velen uit die tijd zijn ten onder gegaan. Ikzelf kom uit die tijd, heb Pong nog gespeeld (serieus, met een dedicated kast en roller-controllers, direct aansluitbaar op de tv).
  Het zou op zich jammer zijn als Nintendo voor de volgende generatie verloren zou gaan, maar voor mijn gevoel is Nintendo vergeten met zijn tijd mee te gaan. De Wii voelde aan als een opgevoerde DreamCast (en was dat in feite ook). Het succes van de Wii heeft mij dan ook enorm verbaasd.
  Echter, met een current-gen apparaat, en WEER een nieuwe Mario platformer, karter ed, daar kom je er gewoon niet meer mee. Alle nieuwe consoles komen met steeds nieuwe IPs, Sony heeft er zo’n 25 van op de plank liggen voor de PS4, begreep ik.

  Kijk gewoon even naar de line-up voor de Wii: Mario (Kart), Mario (Super Smash Bros) Mario (3d World), Pikmin (3 inmiddels), Rayman Legends (komt zelfs naar de Vita), Oddworld Strangers Wrath (oldie op de current-gens), Wii Fit U (nog een re-hash), Wii Party. Dat zijn niet de system sellers, die kan ik ergens anders ook wel spelen (wii, danwel PS3 of Vita).

  Het is gewoon too little, too late. Nu zouden ze nog mee moeten komen, en dat kunnen ze al niet. Als de next-gens er ECHT zijn (eind vh jaar), is de WiiU echt verloren.