New Super Luigi U

We vieren dit jaar het jaar van Luigi. De broer-van begon zijn semi-roemrijke carrière als tweede speler in 1983 in Super Mario Bros., en inmiddels heeft de loodgieter ook een eigen franchise. Eerder dit jaar verscheen Luigi’s Mansion 2 en nu introduceert hij de eerste echte DLC van Nintendo. Jawel! Nintendo heeft DLC! New Luigi U is een uitbreiding van formaat, want de gehele wereld van New Super Mario Bros. U is verbouwd en vernieuwd om ruimte te maken voor de eeuwige tweede keus. Dat is erg tof, alleen is deze game absoluut niet voor beginners!

Een nieuwe manier van spelen

Want wat ga je schelden, tieren, schreeuwen en brullen van New Super Luigi U! Persoonlijk speel ik de Mario 2D-games redelijk snel uit, maar met deze uitbreiding krijgen zelfs de meest ervaren spelers een flinke kluif. Dit heeft een aantal redenen. Allereerst laat Luigi zich anders besturen dan zijn dikkere broer. Zoals al vastgesteld is sinds Super Mario Bros. 2 kan Luigi hoger springen. Hij zweeft als het ware een stukje door de lucht. Dit heeft absoluut voordelen, maar hij reageert ook beduidend minder snel. Daarnaast remt hij ook langzamer, waardoor je fouten minder gemakkelijk kunt corrigeren. Maar de grootste uitdaging zit hem wel in de levels zelf. Ze zijn vele malen moeilijker geworden dan de levels uit het origineel. Veel vaker zullen speelvelden veranderen door bijvoorbeeld het verschijnen en verdwijnen van blokken, maar ook is de tijd die je krijgt per level vastgesteld op 100 seconden. De levels zijn dus korter en mocht je een speler zijn die zijn Mario-levels rustig verkent, op zoek naar verborgenheden, dan krijgt je het zwaar. De tijdsdruk is hoog, de obstakels zijn legio en bovendien is het besturen van Luigi vele malen moeilijker.

Persoonlijk vind ik het heel tof dat Nintendo DLC maakt met een hogere moeilijkheidsgraad, het is namelijk volledig optioneel om deze DLC aan te schaffen en voor veteranen is het echt een toffe afwisseling. Een kleine kanttekening is wel dat de game ook verschijnt op disc en als moeders denken dat dit wéér een gemakkelijk Mario-spel is voor de kids, dan kan het wel eens tegenvallen. Dat geldt natuurlijk niet voor de fans, want zij krijgen niet alleen Luigi en een andere manier van spelen voorgeschoteld, ook maken een aantal oude pakken hun terugkeer in New Super Luigi U. Het Penguin Suit is terug van weggeweest sinds New Super Mario Bros. Wii en ook de Propeller Suit is weer te vinden in de game. Het laatste pak is hard nodig ook, dus koester deze als je ze vindt.

Nabbit?

Net als het origineel is ook deze game met vier spelers op te pakken en ook kan een speler helpen met het tweede scherm. Het tweede scherm is overigens niet belangrijker gemaakt, dus helaas moeten we wachten op een écht vervolg eer we diepere functies krijgen met het tweede scherm (zoals in Rayman: Legends), buiten het zetten van platformpjes en het helpen verslaan van tegenstanders. Voor beginnende spelers is overigens wel een hulpmiddel bedacht, want een tweede (of derde, of vierde) speler kan als Nabbit spelen, die niet geraakt kan worden door tegenstanders. Wie dit zou willen is voor mij een vraag, maar misschien dat je drie jarige nichtje dan eens mee kan doen.

Dan is er de prijs, die via de Nintendo online shop goed is. Voor een kleine 20 euro haal je de DLC binnen, maar dan dien je wel een exemplaar van New Super Mario Bros. U te hebben. Koop je de game echter in de winkel, dan is hij wel aan de dure kant vind ik. Via deze weg kost de game tussen de 35 en 45 euro en dat vind ik wat veel voor een game met veel kortere levels.

Conclusie

New Super Luigi U. is voor mij een heerlijke uitbreiding gebleken. Als fanatieke Mario-speler verwelkom ik de hoge moeilijkheidsgraad en de andere manier van spelen in de game. Daarnaast is deze DLC groot, heel groot. Alle levels uit het origineel zijn nieuw en aangepast op de snelle gameplay van het spel. Elke seconde telt in ieder level en dat is zeker het geval als je bedenkt dat er in alle levels ook weer drie munten verborgen zitten. Rustig zoeken is er niet bij en dat kan soms frustrerend zijn. Voor mij is dat geen probleem, maar mocht je kinderen hebben, dan kan deze uitbreiding misleidend moeilijk zijn voor de kids. Voor alle echte fans van 2D Mario-games: dompel je onder in New Super Luigi U., want schelden, tieren, schreeuwen en brullen kan soms heerlijk zijn.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Erg uitdagend voor fans
 • Nieuwe manier van spelen
 • Alle levels zijn vernieuwd
 • Enorm grote DLC

Wat is NOT

 • Erg uitdagend voor beginners
 • Nabbit kan niet dood?

8

 1.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Ben ik de enigste die ziet dat de L verkeerd om staat op zijn pet ? 😛

  Anyway, dit lijkt me een erg leuke game. En geweldig om te zien dat de verloren broer ook eindelijk een waardige game heeft voor zichzelf.

 2.   
  Andrevantoever's avatar

  Gamer4Ever-NL schreef, "Ben ik de enigste die ziet dat de L verkeerd om staat op zijn pet ? 😛 "

  Jah wat een Loser 😛

 3.   
  toqeer's avatar

  jammer alleen op de wii u 😛

 4.   
  Daan's avatar

  Mijn fout. Inmiddels opgelost. 🙂