The Jak & Daxter Trilogy

Ontwikkelaar Naughty Dog heeft zojuist het schitterende The Last of Us afgeleverd en staat momenteel vooral bekend als dé ontwikkelaar van de Uncharted-games. Ten tijde van de PlayStation 2 was het echter een hele andere franchise waar we Naughty Dog van kenden: Jak & Daxter. Nadat deze games eerder al een HD-remake voor de PlayStation 3 ontvingen, kun je nu ook onderweg of op vakantie op de PlayStation Vita aan de slag met de Jak & Daxter-trilogie.

Een geschiedenislesje

Met de eerste Jak-game, Jak & Daxter: The Precursor Legacy, bracht Naughty Dog in 2001 een zeer vermakelijke 3D-platformer naar de PlayStation 2. In dit spel draaide het voornamelijk om de zoektocht van Jak, en zijn grappige sidekick Daxter, naar ‘power cells’. Het pure platformen stond hier centraal en Naughty Dog introduceerde in deze eerste game al het goedje Eco. Deze substantie maakte Jak sneller en krachtiger.

Jak II: Renegade verscheen twee jaar later en is duidelijk gebaseerd op elementen van het destijds immens populaire Grand Theft Auto III en Ratchet & Clank. Er wordt een free-roam-sausje over het spel gegoten en we krijgen te maken met een andere, donkere kant van Jak, wat veroorzaakt wordt door Dark Eco. Deze tweede game bevat dan ook de eerste shooter-elementen en is iets minder gefocust op het pure platformen zoals het eerste deel. Waar in The Precursor Legacy het zonnige, vrolijke Sandover Village nog centraal stond, speelt het tweede deel zich voornamelijk af in de grote, grimmige stad Haven City. Deze andere locatie staat symbool voor de veranderde gameplay.

Tot slot bevat de trilogie nog Jak 3, die in 2004 het levenslicht zag. Het derde deel van de serie brengt ons naar het verlaten wasteland en de game legt zijn focus op het in buggies rijdend verkennen van dit desolate landschap. Uiteraard spelen ook de platform- en shooter-elementen uit de voorgaande twee delen nog steeds een belangrijke rol in Jak 3. Hoewel deze veranderingen in het tweede en derde deel niet door iedere gamer werden gewaardeerd, zorgden deze er wel voor dat de Jak & Daxter-franchise ontzettend veelzijdig is en het is dan ook geen straf om alle games nog eens achter elkaar te spelen.

Jak & Daxter op de Vita

De drie games zijn, ieder op hun eigen manier, uitmuntend. Dat valt helaas niet over de port naar de PlayStation Vita te zeggen. Waar over de PlayStation 3-port van Mass Media niet geklaagd mag worden en de drie games op Sony’s derde console soepel op 60 frames per seconde draaien, kan dat over de HD-trilogie op de Vita niet gezegd worden. De framerate van The Precursor Legacy, met name in het begin, stelt zwaar teleur en dit speelt simpelweg niet erg fijn. De performance van Jak II is dan weer een stuk beter en hier valt veel minder op aan te merken. Helaas kent ook Jak 3, zij het in mindere mate dan de eerste Jak, inconsistentie in de framerate.

Het is overigens zeker te overwegen om de digitale versie van The Jak & Daxter Trilogy aan te schaffen, alleen deze variant beschikt namelijk over de Cross-Buy-mogelijkheid. Hierdoor krijg je bij aanschaf van de PlayStation Vita-versie, voor het zachte prijsje van 30 euro, ook toegang tot de kwalitatief betere PlayStation 3-versies van de drie games en vice versa. Helaas beschikt de trilogie niet over de cross-save-functie, waardoor je je savegame van de PlayStation 3 niet naar de Vita kan kopiëren of omgekeerd.

Conclusie

Alle drie de Jak & Daxter-games zijn, ieder op hun eigen manier, nog altijd uitstekend. Helaas kunnen we dat niet zeggen over deze port naar de PlayStation Vita. Met name de framerate van The Precursor Legacy stelt op Sony’s handheld teleur. Als je door deze performance-problemen heen kunt kijken, staan je echter vele uren speelplezier te wachten met één van de beste franchises uit het PlayStation 2-tijdperk en dit alles voor een zacht prijsje.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Drie uitmuntende games!
 • Zacht prijsje

Wat is NOT

 • Performance-problemen

7

 1.   
  FishHookz's avatar

  De beste Playstation games die ik ooit gespeeld heb 😉

 2.   
  Leon 2.0's avatar

  Deze Trilogy was de eerste keer dat ik met alle drie de Jak & Daxter-games aan de slag ben gegaan en het zijn inderdaad, nog altijd, erg goede games. 🙂

 3.   
  Andrevantoever's avatar

  Je wil niet weten hoeveel ik dat spel gedaan heb op de ps2 GE-WEL-DIG 😆

 4.   
  RNSgamez's avatar

  Had graag een Jak voor de PS4 willen zien..mja who knows! 😀

 5.   
  Rijstekorrel's avatar

  Ga hem wel halen goeie manier om ze toch nog een keer te kunnen spelen, ik heb op me ps2 toen alleen de demo’s gehaald maar nooit het hele spel 🙂

 6.   
  WorldGamer's avatar

  Hou van deze spellen, komt er een Jak and Daxter 4 uit meteen pre-order!