RuneScape 3

Het was de allereerste keer dat Jagex, de ontwikkelaar van RuneScape, een wereldwijd persevenement organiseerde. En dat ze daar 15 jaar op gewacht hebben is vreemd, de grootste onafhankelijke uitgever/ontwikkelaar van Groot Brittannië is namelijk al meer dan een decennium enorm succesvol. RuneScape heeft inmiddels 200 miljoen accounts, waarvan er op dit moment 10 miljoen actief zijn. Het legt het bedrijf geen windeieren en dat wij op een kasteel in Engeland mochten kijken naar de nieuwe update die in augustus zal verschijnen, is daar een mooi voorbeeld van. RuneScape 3 is eigenlijk geen derde deel, maar de grootste update sinds RuneScape 2 in 2003.

Welkom in het jaar 2013

Dat de game succesvol is werd ons nog even goed duidelijk gemaakt door Mark Ogilvie, Design Director van de game, tijdens een presentatie die ons door alle vernieuwingen van de game leidde. En laat ik allereerst even duidelijk zijn, RuneScape 3 is een update en geen nieuwe game. Wij zijn meestal gewend dat een nieuw deel een nieuwe game is en vaak een geheel nieuwe ervaring. RuneScape 3 is geen nieuwe ervaring, dus als het spel nu niets voor jou is, is dat vanaf augustus ook niet het geval. Spelers die nog steeds van tijd tot tijd inloggen en gecharmeerd zijn van de simpelheid, de diepgang en de afwisseling van het spel, gaan wel verrast worden. RuneScape gaat namelijk HTML5! En dat is best bijzonder!

RuneScape is natuurlijk een browsergame. Dit heeft het altijd zeer toegankelijk gemaakt. De game is overal te spelen en elke computer draait RuneScape zonder problemen dankzij het feit dat het spel op Java draait. HTML5 is volgens de makers van het systeem echt helemaal klaar in 2014, maar Jagex wacht daar niet op en zal RuneScape volledig naar HTML5 converteren in augustus van dit jaar. Wij bij GamersNET weten hoe knap dit is, want ook onze nieuwe site zal gebruik maken van deze structuur en dat is niet altijd gemakkelijk. Het maakt de game in ieder geval mooier dan ooit. Niet dat het te vergelijken is met HD-titels op schijfjes, maar RuneScape is straks de mooiste browsergame op de markt. De verbeteringen zijn in alles te merken. Dynamische schaduwen, betere belichting, weerspiegelend water, grotere draw distances en mooiere textures. Ook is er een vernieuwde User Interface aanwezig, die volledig aan te passen is afhankelijk van je eigen smaak.

Toch blijft het een browser-game

Tijdens het spelen van de game zijn de verbeteringen mij zeker duidelijk geworden, al weet HTML5 nog één ding niet op te lossen en dat is de snelheid waarmee karakters reageren. Natuurlijk speelden wij een beta en is de game nog niet af, maar de grote ergernis die ik heb met browsergames is niet het uiterlijk vertoon (ik speel immers ook Minecraft), maar vooral de speelsnelheid. Het duurt mij gewoon net iets te lang vanaf het moment dat ik klik tot het moment dat het personage reageert. Dit is nog steeds het geval en het is hier waar Jagex zich wat mij betreft op moet focussen.

Een orkest in een browser-game?!

Niet alleen de conversie naar HTML5 is een grote stap voorwaarts, ook het geluid zal vernieuwd worden. En dat is eigenlijk best bizar! We spreken namelijk over een browser-game, maar wij kregen beelden te zien van een volledig orkest dat de nieuwe muziek van de game inspeelt! Dat is overigens geen kleine taak, want al 15 jaar wordt de game wekelijks geüpdatet en als je alle muziek uit de game wilt afspelen ben je tweeënhalve dag bezig! In augustus zal dat nog niet af zijn en zullen we de eerste zes uur aan nieuwe muziek kunnen verwachten. Ook is een aantal nieuwe missies voorzien van stemacteurs, wat de game weer iets volwassener maakt.

Het is eigenlijk een zegen en een vloek dat de game nog steeds dezelfde basis heeft als altijd. Maak je namelijk een volledig nieuw deel, dan kan je alles vanaf het begin opnieuw doen. Omdat RuneScape 3 een update is, zal ook alle oude content met terugwerkende kracht van nieuwe audio en stemmen moeten worden voorzien. Geen gemakkelijke taak en Jagex zal hier de komende jaren nog erg druk mee zijn.

The Sixth Sage

Tot zover de techniek, die zeer indrukwekkend te noemen is. Qua verhaal gaan we namelijk The Sixth Sage in, die moet zorgen voor één groot verhaal. Een grote uitdaging voor nieuwe spelers is namelijk dat de game zo groot is, dat het bijna niet te behappen is! De zesde saga gaat het verhaal omtoveren tot één groot hoofdverhaal, waar de gehele spelwereld bij betrokken zijn. In het kort komt het erop neer dat de oude goden zullen terugkeren en dat alle spelers individueel kunnen kiezen voor een bepaalde god. Dit zal gebeuren in delen van drie maanden en aan het eind van elk world event zal afhankelijk van de keuzes van alle spelers de wereld worden veranderd. Een voorbeeld: In de vijfde saga was er een verhaal van de Dragon King. Deze liet wezens verschijnen die enorm verbonden zijn met de wereld. Het zal straks mogelijk zijn dat één god deze wezens wil vernietigen en een andere god deze wil behouden. De keuzes die alle spelers (de nieuwe World Guardians) individueel maken in hun verhaal beslissen de winnaar en dus het lot van deze wezens. Omdat het een browser-game is valt de spelwereld voor Jagex gemakkelijk te veranderen en dat zal dan ook elke drie maanden gebeuren.

Ook zal een eerste van twee nieuwe skills worden geïntroduceerd in augustus. Deze laat je dieren trainen en dit kan nog wel eens heel diep gaan worden. Je kunt een babydiertje onder je hoede nemen en deze laten uitgroeien tot een gevaarlijk roofdier. Hiervoor zal je hem echter wel als een echte tamagotchi moeten verzorgen. Daarbij gaat ook het soort voedsel invloed hebben op het dier zelf. Uiteindelijk zal hij als een echte Pokémon voor je gaan vechten!

Voorlopige conclusie

De nieuwe update van RuneScape is de grootste tot nu toe. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat een browsergame ondersteund wordt met muziek gemaakt door een volledig orkest, maar dat gaat toch echt gebeuren! Ook de conversie naar HTML5 is grafisch een grote vooruitgang, al mag de uiteindelijke game wat mij betreft wat sneller reageren. Qua verhaal hebben we slechts nog een omschrijving gehad van The Sixth Sage, omdat Jagex niks wil verklappen over wat we kunnen verwachten in augustus. Wel hebben zij te kennen gegeven dat de strategie is om de game op werkelijk alle platformen te krijgen. RuneScape 3 is dus de eerste stap van een uitbreiding richting mobiele apparaten. Google Chrome zal de eerste browser zijn die in augustus de nieuwe HTML5-versie gaat aanbieden, maar andere browsers zullen daarna snel volgen. En heb je geen computer die dat aankan? RuneScape 3 is ook nog in Java te spelen. Alles voor de spelers…

  1.   
    Jarek's avatar

    Volgens mij heeft bijna iedereen hier op GN in zijn leven wel eens Runescape gespeeld! 😀

    Ik speelde rond 2005-2007 best veel, ik was ook member.
    Misschien dat ik het weer eens ga spelen als de vernieuwde versie uit is. 🙂

    Dat de characters sloom reageren is inderdaad een minpunt en behoorlijk iritant, maar uiteindelijk raak je er ook wel aan gewend.

  2.   
    DeAdSeYe's avatar

    Ik heb het misschien gespeeld, althans wat je gespeeld noemt.

    Zover ik me kan herinneren was het eerste stuk een soort dungeon/training. Daar ben ik nooit tot het einde geraakt en ben nog nooit een mede speler tegen gekomen. Maargoed, 4 minuten gespeeld beschouw ik niet echt als gespeeld. 😆

    Runescape 3 ziet al een heel stuk beter en interessanter uit. Maar ik denk dat ik het nooit zal gaan spelen!

  3.   
    Daan's avatar

    Tussen 2007 en 2009 heb ik het vrij actief gespeeld. Ongeveer twee maanden nadat Dungeoneering kwam gestopt. 🙂

  4.   
    Aprotodon's avatar

    Heb dit vroeger ook kapot gespeeld 8) Episch moment toen ik m’n Quest point cape haalde :D. Maar heb de game iets voor Evolution of combat wel links laten liggen. Nog wel heel even Runescape classic gespeeld trouwens 😉

  5.   
    Rivado's avatar

    Ik begon met spelen in 2005. Speel af en toe een maandje of twee (dat samengaat met memberschap) en dat stop ik weer een jaartje. Ziet in er ieder geval zeker gaaf uit, zal zeker weer een maandje memberschap aanschaffen.

  6.   
    Supermanneke's avatar

    ’t Zou imo toch beter zijn als ze zouden overstappen op cloud gaming, dan kan je de graphics enorm verbeteren zonder performance te verliezen.

  7.   
    Verbeemen's avatar

    Ik zou gewoon nog enkele jaren wachten

    een demo voor firefox gebruikers van de unreal 3 engine
    http://www.unrealengine.com/html5/

  8.   
    ShadyXL's avatar

    De hele ‘Sixth Sage’ alinea lijkt me echt vet. Misschien dat ik het weer ga spelen wanneer dat begint.

  9.   
    Rivado's avatar

    ShadyXL schreef, "De hele ‘Sixth Sage’ alinea lijkt me echt vet. Misschien dat ik het weer ga spelen wanneer dat begint."

    Deze is al begonnen joh!