Trials Evolution: Gold Edition

Wie heeft Trials vroeger niet gespeeld? Het internet staat vol met simpele flashgames waarin je al stuntend met een motor een parcours af moet leggen. RedLynx heeft zich het afgelopen jaar weten te specialiseren in het genre en enkele uitstekende Trials-games naar de Xbox 360 gebracht. Zo verscheen vorig jaar het, door ons uitstekend beoordeelde, Trials: Evolution. Met de Gold Edition van Trials: Evolution zijn deze nu ook op de pc te spelen.

Loopings, explosieven en stunts

Aan de gameplay van Trials: Evolution hoeven we weinig woorden vuil te maken. Of je het nu op de Xbox of pc speelt, je moet zo snel mogelijk de finishlijn bereiken en als het even kan, doe je dit ook nog met zo min mogelijk crashes. Voor je het echter weet, beland je in levels die volstaan met loopings, explosieven en andersoortige objecten waardoor je de controle over je motor verliest. Dit kun je uiteraard nog tegengaan door op het juiste moment gas te geven en naar voor of achter te leunen.

Hoewel de bediening van de game dus niet bijzonder complex is, voelt het op de pc toch niet helemaal natuurlijk aan. Dit heeft er alleszins mee te maken dat de game oorspronkelijk ontwikkeld is voor de Xbox 360. Op het moment dat ik een Xbox 360-controller aan mijn pc koppelde, voelde het spel ineens een stuk soepeler aan. De bediening met een toetsenbord kan simpelweg niet op tegen besturing met analoge sticks en triggers.

Niet optimaal

Ook op ander terrein laat Ubisoft Shanghai steken vallen met deze pc-port. Waar de inferieure bediening met toetsenbord nog terug te voeren is op de basis van de game, zijn er ook punten die Ubisoft Shanghai, de studio die verantwoordelijk is voor de port, simpelweg beter had moeten doen. Zo kun je, in tegenstelling tot bij veel andere pc-games, vrij weinig tweaken aan de grafische instellingen van het spel. Alleen basale zaken als anti-aliasing zijn aan te passen en dit kan slechts door het aan of uit te zetten.

Dat de game niet perfect geoptimaliseerd is, komt ook gedurende het spelen van de game duidelijk naar voren. Bij bepaalde levels blijkt de framerate ineens in te storten en indien je weer opnieuw begint met het desbetreffende parcours, zijn de problemen ineens als sneeuw voor de zon verdwenen.

Uren speelplezier

Kun je voorbij deze problemen kijken, heb je met Trials: Evolution zeker een game binnen waar je heel wat uren mee zoet kunt zijn. Eenieder met een beetje masochisme zal elk level tot in den treure spelen om de felbegeerde gouden medailles binnen te slepen, waarbij je levels foutloos en binnen een bepaalde tijd moet complementeren. Zeker in de latere levels zul je hier vele uurtjes aan kwijt zijn. Daarnaast bevat de Gold Edition van Trials: Evolution ook nog eens Trials HD, waardoor je de beschikking hebt over nog meer levels.

Mocht je op den duur toch genoeg hebben van alle parcoursen uit Trials HD en Evolution, dan hoef je het spel echter nog niet weg te leggen. Het spel bevat namelijk ook een level editor waarmee je zowel zeer simpele als enorm complexe banen kunt creëren. Uiteraard kun je ook de bouwsels van anderen spelen, waardoor het aantal beschikbare levels schier oneindig is. Mocht het je spelen in je eentje je gaan vervelen, kun je tevens met de multiplayer aan de slag, welke zowel offline als online beschikbaar is. Daarbij dient wel de opmerking gedaan te worden dat de offline multiplayer, indien je niet beschikt over controllers, wat ongemakkelijk is, omdat je met meerdere personen gebruik moet maken van een toetsenbord.

Conclusie

Ook op de pc is Trials: Evolution een heerlijke game. De simpele doch uitdagende gameplay staat immers als een huis. Dat je daarnaast bij deze Gold Edition niet alleen Trials: Evolution, maar ook de content uit Trials HD ontvangt, is natuurlijk helemaal mooi meegenomen. Toch heeft deze pc-port ook zijn mindere kanten, de besturing met het toetsenbord is inferieur aan die met een (Xbox 360-)controller en op grafisch gebied had het ook beter gekund, met name de framerate is bij tijd en wijle matig. Laat dit je echter niet afschrikken van de game, deze Gold Edition van Trials: Evolution is zijn geld namelijk meer dan waard.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Gameplay staat als een huis!
  • Toegankelijke en uitgebreide map editor
  • Trials HD + Evolution

Wat is NOT

  • Geen optimale port

8

  1.   
    3333/3333's avatar

    Goede review, mijn ervaring met de game komen exact overeen. Vrij onstabiel nog op dit moment, maar desalniettemin zeker de moeite waard. RedLynx belooft ook de nodige patches voor de problemen.

    Ik speel het trouwens ook met de 360 controller, de latere levels zijn onhaalbaar met een toetsenbord.