Trials Evolution: Gold Edition

Alles aan Trials ademt testosteron. Ronkende motoren, stevige rockmuziek en explosieve stunts: je zou er bijna spontaan een biertje bij open trekken. Nadat Trials HD en Trials Evolution exclusief op de Xbox 360 verschenen, komt de franchise nu terug naar de pc. Beide games zijn namelijk gebundeld in de Trials Evolution: Gold Edition! Vanaf 22 maart is het spel te koop, maar Leon Stougie mocht nu alvast met de volledige game aan de slag.

Lastiger dan het lijkt

Het doel van de Trials-games zal de meesten wel bekend zijn: probeer op een stuntmotor van punt A naar B te komen. Uiteraard moet dit zo snel mogelijk gebeuren en, ook niet onbelangrijk, in zo min mogelijk pogingen. De parcours zijn immers bezaaid met lastige stunts waar je zonder kleerscheuren doorheen moet proberen te komen. Dit doe je door op de juiste momenten gas te geven en naar voren of juist achteren te leunen. Misschien klinkt het simpel, maar het tegendeel is door RedLynx bewezen. Zoals de spelers op een Xbox 360 ongetwijfeld kunnen beamen, is het in de latere levels in Trials al een hele opgave om überhaupt de finish te halen.

Op de pc is dit misschien nog wel net een tikkeltje lastiger, want op het moment dat ik besloot het toetsenbord in te ruilen voor een Xbox 360-controller gingen de levels me ineens een stukje beter af. Wellicht is het een placebo-effect, maar met een analoge stick en triggers lijkt Trials toch net iets lekkerder te sturen. Overigens betekent dit zeker niet dat het spelen van Trials met een gewoon toetsenbord niet te doen is. Wat wel jammer is, is dat er slechts twee besturingsschema’s zijn bij gebruik van het toetsenbord en dat deze niet aan te passen zijn.

Ook op een ander gebied valt er vrij weinig aan te passen. Waar veel pc-gamers graag de mogelijkheid hebben om hun games tot in de puntjes te tweaken en het spel zo mooi en tegelijkertijd soepel mogelijk te laten draaien, is dit in de Gold Edition van Trials Evolution nauwelijks mogelijk. Deze mensen zullen dus wellicht wat teleurgesteld zijn in de mogelijkheden die ontwikkelaar Ubisoft Shanghai biedt in deze port. Er is namelijk maar een klein aantal dingen te veranderen in de grafische instellingen en ook de mogelijkheden zijn hier zeer beperkt. Zo kan je anti-aliasing bijvoorbeeld, in ieder geval bij de preview-code, alleen maar aan of uit zetten. Ook de meeste andere settings bieden maar twee standen. Vrees echter niet, want Trials ziet er op de pc, zeker voor een budget-titel, gewoon heel goed uit.

Levels bouwen

Een aspect waar de pc-versie een stuk beter uit de verf komt is de level editor. Toen ik een controller gebruikte, zat ik redelijk aan te modderen in dit walhalla voor creatievelingen. Op het moment dat ik echter aan de slag ging met de muis, had ik binnen een mum van tijd een level in elkaar geknutseld. Hoewel ook bij de level editor duidelijk zichtbaar is dat het ontworpen is voor gebruik van een controller, is het maken van maps naar mijn mening met een muis toch nog een stuk gemakkelijker.

Zoals eerder genoemd bevat deze Gold Edition niet alleen Trials Evolution, maar ook de tracks van Trials HD en dit brengt nog een leuk voordeel met zich mee. Waar Trials HD op de Xbox 360 geen multiplayer kende, en het dus tot op heden onmogelijk was om deze parcours online te spelen, kan je op de pc de banen van Trials HD wel online spelen.

Voorlopige conclusie

Met de Trial Evolution: Gold Edition komt niet alleen Trials Evolution maar ook Trials HD naar de pc. Hoewel de pc-port van Trials zeker niet optimaal is, is het nog steeds een genot om deze knotsgekke stuntracer te spelen. De gameplay, hoe simplistisch die op het eerste oog ook mag lijken, staat imeers als een huis. Dat het aantal instellingen op het gebied van de graphics en besturing dan ook wat karig is, vergeet je al snel tijdens het spelen. De Gold Edition van Trials Evolution biedt ook op de pc niets minder dan pure fun.

  1.   
    gatemaster64's avatar

    hoe duur gaat hij worden?

  2.   
    Leon 2.0's avatar

    Momenteel betaal je 20 euro voor een pre-order bij Uplay. 😉

  3.   
    3333/3333's avatar

    Op Steam is die ook 20,- dus dan koop ik hem liever op Steam.

    Wel net iets te prijzig, voor de helft van de prijs was het echt een geniale deal.

  4.   
    Leon 2.0's avatar

    Ah, daar had ik niet gekeken. Een tientje zou helemaal een goede deal zijn, maar dit is ook best een mooie prijs. Trials Evolution kost op de Xbox 360 al 14,99 en Trials HD zal ook wel een vergelijkbare prijs hebben.

  5.   
    3333/3333's avatar

    Ok, dan valt het inderdaad nog wel mee.

    Misschien toch maar de aankoop overwegen, de beelden en de deze preview zien er veelbelovend uit.