Beste Peter, weinig vertrouwen in de Steam Box

Wekelijks schrijven Leon en Peter elkaar over de dagelijkse dingen in het leven, maar vooral ook over games. Vorige week was het de beurt aan Peter, die vertelde over relatief onbekende nieuwe consoles als Ouya, de Steam Box, Gamestick en de handheld van Nvidea. Deze week schrijft Leon een brief terug.

Reactie op: Beste Leon, consoles uit onverwachte hoek Beste Peter,

In je laatste brief had je een goed punt: Sony en Microsoft hebben indie-ontwikkelaars te weinig mogelijkheden gegeven. Ondanks het feit dat er in zowel Xbox LIVE Marketplace als de PlayStation Store enkele pareltjes te vinden zijn, staat dat aanbod in schril contrast met die indie-toppers die Steam rijk is. De Steam Box zal dan ook zeker veel mensen aanspreken, maar ik betwijfel of Valve met dit apparaat serieuze concurrentie voor Sony en Microsoft gaat vormen.

Sony en Microsoft hebben namelijk niet alleen een grote schare fans, ze hebben ook jaren de tijd gehad om een uitgebreid scala aan exclusieve franchises toe te eigenen. Xbox-bezitters kunnen niet zonder hun dagelijkse portie Fable, Halo of Forza en PlayStation 3-eigenaren zweren bij franchises als Uncharted, God of War en Killzone. De Steam Box daarentegen draait op Linux, een platform waarvoor momenteel vrijwel geen games beschikbaar zijn. Valve moet straks dus vanaf nul beginnen met het opbouwen van een marketingplan, het contact leggen met ontwikkelaars en het toe-eigenen van exclusieve franchises. Zoals de vicepresident van Microsoft Europa al zei: dat zijn dingen die je niet moet onderschatten.

Had Valve een deal met Microsoft gesloten en ervoor gekozen om de Steam Box op een aangepaste versie van Windows te laten draaien, dan was er plotseling wel een serieuze concurrent geweest voor Sony en Microsoft. Wie wil er nu geen console met duizenden launchgames vanaf dag 1? Ik zie het dan ook als een gemiste kans dat Gabe Newell, een man die zijn haat jegens Windows niet onder stoelen of banken steekt, uiteindelijk toch heeft gekozen voor Linux. Natuurlijk: het is stabieler en Valve heeft de vrijheid om het platform naar hartenlust aan te passen, maar weegt dat op tegen de nadelen?

Het moge duidelijk zijn: ik ben nog niet overtuigd van de Steam Box. Valve heeft in het verleden weliswaar bewezen in staat te zijn om een groots distributieplatform op te zetten, maar dat was in een tijd dat er op dat gebied nog vrijwel geen concurrentie was. De consolemarkt daarentegen wordt volledig gedomineerd door drie partijen en het lijkt vrijwel onmogelijk om daartussen te komen. Zal Gabe Newell erin slagen om de grote drie van hun troon te stoten? Ik heb er weinig vertrouwen in, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit…

Greets,

Leon

  1.   
    soldierarjan's avatar

    Ik heb zelf ook weinig vertrouwen in de steambox door dat op linux weinig games beschikbaar zijn en het blijft een pc die drivers problemen kan hebben en zulk soort dingen heb je bij console geen last van.

  2.   
    Vinniel's avatar

    En toen kwam de aankondiging: Half Life 3 exclusief op de Steambox. =P

  3.   
    Caroldus_Maximus's avatar

    Vinniel schreef, "En toen kwam de aankondiging: Half Life 3 exclusief op de Steambox. =P"

    And suddenly, all bets are off….

  4.   
    MaxDamage_NL's avatar

    Caroldus_Maximus schreef, "

    ”Vinniel” schreef, "En toen kwam de aankondiging: Half Life 3 exclusief op de Steambox. =P"

    And suddenly, all bets are off…."

    De steambox is linux based <3

  5.   
    toqeer's avatar

    ik zelf zou hem wel willen maar ook weinig vertrouwen nog erin 🙂 ben benieuwd hoe het ermee gaat lopen

  6.   
    Gunrunner120's avatar

    steam moet steam op de betsaande consoles lanceren dit gaan ze niet maken