PlayStation 3 Super Slim Review

Enkele dagen nadat de postbode voor onze deur stond met Nintendo’s Wii U, bracht dezelfde man ons een nieuw pakketje. Het ging dit keer niet om een compleet nieuwe console, maar om een kersvers model van de inmiddels alweer zes jaar oude PlayStation 3. De Super Slim is niet krachtiger of sneller, wel een stuk kleiner en lichter. Weet de Super Slim zijn voorganger te overtreffen? GamersNET nam de proef op de som en onderwierp het apparaat aan een grondige test.

Stap achteruit

De PlayStation 3 Slim was een duidelijke verbetering ten opzichte van het oude “fat-model”. De Slim was niet alleen stukken kleiner en lichter dan zijn lompe voorganger, hij beschikte ook over meer geheugen, iets wat broodnodig bleek te zijn. Het grootste voordeel was nog wel dat de Slim stukken goedkoper was: voor dit nieuwe model betaalde je slechts 300 euro, terwijl je voor de originele PlayStation 3 maar liefst 400 euro moest neertellen.

Het eerste wat mij opviel toen Sony de PlayStation 3 Super Slim aankondigde, was dat het apparaat in enkele opzichten helemaal niet evolueert en in sommige gevallen zelfs stappen achteruit maakt! Zo heeft Sony een budgetmodel in de winkels gelegd dat slechts 12 gigabyte aan geheugen bevat. Daar dit het goedkoopste model is, zullen veel consumenten kiezen voor deze 12GB-variant. Zij zullen bedrogen uitkomen. Bezitters van een PlayStation 3 weten namelijk dat het bijna ondoenlijk is om te gamen met slechts 12GB geheugen. Veel spellen, waaronder het recent verschenen Far Cry 3, eisen dat je 6GB aan data installeert alvorens je de game mag spelen. Een snelle rekensom leert dat je nooit meer dan twee van dit soort spellen op je console mag hebben staan en dat kan frustrerende situaties opleveren. Wil je een derde game spelen die een dergelijke installatie vereist? Dan zul je een ander spel moeten deïnstalleren. Een extreem tijdrovend proces, dat je doet afvragen waarom Sony ervoor heeft gekozen een 12GB-variant op de markt te zetten.


Daarnaast staat dit 12GB-model haaks op de aandacht die Sony de laatste tijd besteedt aan de PlayStation Store. Op allerlei manieren proberen ze ons te pushen spellen niet in de fysieke winkels te kopen, maar ervoor te kiezen om het in de PlayStaton Store aan te schaffen. Dit is met de 12GB Super Slim bijna onmogelijk en ook demo’s zullen snel kostbare ruimte opsnoepen. De boodschap is duidelijk: ga niet voor de 12GB-variant, maar kies voor het duurdere 500GB-model.

Goedkoop uiterlijk

Een groot voordeel is dat de Super Slim een stuk compacter is dan zijn voorganger. Het apparaatje is 25 procent lichter en 20 procent kleiner dan de normale Slim. Bijgevolg kun je hem perfect wegmoffelen in je TV-meubel, maar hij past ook mooi onder je televisie. Over het design ben ik echter wat minder te spreken. Waar het apparaatje aan de zijkanten het matte zwart van de normale Slim heeft ingeruild voor de “piano black” look van het fat-model (in mijn ogen een welkome vernieuwing), gooit het middenstuk roet in het eten. Het geribbelde plastic ziet er goedkoop uit en de nieuwe disctray (te zien in onderstaande video) zit erg losjes en voelt instabiel aan. Het design maakt duidelijk dat we hier te maken hebben met een budgetmodel en dat is erg jammer.

Stil

Het grootste voordeel van de Super Slim kwam naar voren toen ik het apparaat ging gebruiken waarvoor het is bedoeld: gamen. Waar de vorige twee modellen soms nogal luidruchtig konden zijn, maakt de Super Slim nog minder geluid dan een non tijdens de stille mis. Of het komt door de vele ventilatoren aan de achterkant of dat Sony een ander trucje heeft uitgevoerd weet ik niet, maar het is heerlijk om tijdens het gamen niets anders te horen dan het geluid van je eigen spel. Alleen tijdens het laden van nieuwe gebieden – wanneer de disc intensief gelezen moet worden – wil het apparaatje zich nog weleens laten horen, maar dat is onvermijdelijk.

Geen prijsverlaging

Helaas brengt de Super Slim geen concrete prijsverlaging met zich mee. Met een adviesprijs van 230 euro is het apparaatje weliswaar twee tientjes goedkoper dan de normale Slim, maar realiseer je wel dat dit oudere model bijna 14 keer zoveel geheugen bevatte! Ik kan iedereen dan ook ten strengste afraden om te kiezen voor het 12GB-model. Verstandiger is om zeventig euro meer neer te tellen voor de 500GB-variant. Deze biedt genoeg opslagruimte voor al je games, demo’s en films en bevat tevens de Uncharted 3 Game of the Year-edition plus de Academy Edition van Gran Turismo 5.

Conclusie

Mensen die reeds een PlayStation 3 bezitten, hebben geen reden om over te stappen op de Super Slim. Heb jij Sony’s console nog niet aan je collectie toegevoegd, dan is dit het ideale moment om kennis te maken met de PlayStation 3. De Super Slim is immers heerlijk compact en hij maakt vrijwel geen geluid tijdens het gamen. Het is schandalig dat Sony een 12GB-model heeft uitgebracht, maar wanneer je deze in de winkels laat liggen en kiest voor de uitstekende 500GB-variant krijg je tevens twee uitstekende games die je tientallen uren zoet zullen houden. Neem je het goedkoop ogende design op de koop toe, dan krijg je voor 300 euro een prachtig totaalpakket.

 1.   
  Danielle.k's avatar

  De meeste ouders gaan in deze periode denk ik toch voor de 12GB versie die ik al heb zien liggen in de winkels voor rond de 170 euro, zelf zou ik gaan voor de 300 euro versie waar je 2 games en de 500GB versie bij krijgt maar niet iedereen heeft het geld ervoor.
  Zelf probeer ik geld bij te verdienen met me weekend baantje maar ik moet soms erg veel me ouders lief aankijken om geld erbij te leggen.

  De persoon die het filmpje gemaakt heeft van het open doen van het CD laatje had de camera beter op tafel kunnen leggen dan had hij wat minder last van parkinson gehad 😳

 2.   
  cool ice's avatar

  ik vind het oude fat model nog steeds verreweg de mooiste. en dit is o.a. om deze 2 redenen: mijn 80 GB fat model heeft aanraakgevoelige toetsen, dit ziet er gewoon heel strak uit. maar de daaropvolgende slim en super slim modellen hebben deze toetsen niet. deze hebben gewoon ”indruk” toetsen. dan denk ik, waarom nou! het was zo’n vet detail en dan halen ze het weg!

  reden 2: de fat en slim modellen hebben een blu-ray drive die de disc zo mooi ”opslokt”. dit is ook weer zo’n leuk detail, mooier dan een uitschuivende disc lade. en wat doen ze met de super slim? die heeft dat systeem ook al niet meer! in plaats daar van heb je een plastic kapje dat opzij schuift en waar je je disc in legt.

  die 2 dingen, daar snap ik echt geen hout van waarom ze dat hebben gedaan. het geeft echt een idee dat de console achteruit is gegaan wat dat soort details betreft.

  en dan nog even iets heel anders, vereist far cry 3 een installatie van 6 GB?! dan moet ik toch eens gaan ruimen, mijn 80 GB harde schijf heeft nog maar een kleine 10 GB aan ruimte vrij.

 3.   
  mmx's avatar

  Ik vind nog steeds het eerste model mooi .

 4.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  12 gigabyte is gewoon niks, je hebt tegenwoordig minstens 1 gb nodig voor install.
  En voor de grote open wereld games zelfs 4 gb install laat staan alle patches en dlc die je nodig hebt. Dus waarom is het zo’goed idee geweest van Sony om zo weinig in de nieuwe Super Slim te stoppen?!? 🙄

  Plus ik ben ook helemaal geen fan van hoe je de cd’s nu in de ps3 doet met dat vreemde schuif klepje.

 5.   
  toqeer's avatar

  die 12 gb is wel mooi ga hem niet halen ofz

 6.   
  Mr Sonic's avatar

  Prima review,heb zelf de oude dikke en de slim.

 7.   
  Rijstekorrel's avatar

  Mr Sonic schreef, "Prima review,heb zelf de oude dikke en de slim."

  Waarom heb je er 2 werkt de slim beter ofzo door dat die meer geheugen heeft ?, Ik heb zelf de oude fat ook van 40GB werkt goed kan niet alle instal data bewaren maar dat vind ik niet erg.
  Meeste spellen speel toch een tijd niet meer dus kan de install gegevens er ook wel effe van af.

  De Slim was niet alleen stukken kleiner en lichter dan zijn lompe voorganger

  Kan je hem kom noemen hij is wel de mooiste van alle 3, Ik heb de slim versies psone/ps2 slim en suoer slim nooit echt mooi gevonden fat versies altijd mooiste.

 8.   
  LightFasher's avatar

  Als ik dit zo lees dan hoop ik dat mijn slim model nog jaren mee gaat.

 9.   
  Garuda's avatar

  Ik heb de 500 gb versie van de super slim, omdat helaas mijn oude fat 60 GB ja die van 600 ballen de ylod kreeg, ik heb de super slim 500 gb voor 230€ bij de media markt gekocht

 10.   
  DeAdSeYe's avatar

  Er zijn ook nog casual gamers op de wereld, volgens mij vergeet een groot deel dat.
  Ik vindt dit een zéér goede zet van Sony, 12gb voor Casual en 500gb voor Hardcore

  . Simpel toch? Ik zie dit niet als een minpunt…..

  Net hetzelfde als de Wii U of de verschillende Xbox versie’s. Toen ter tijd ben ik ook voor de Arcade versie gegaan, want had een gratis HDD ontvangen voor de Xbox. Moet ik dan nog altijd voor de uitgebreidste versie gaan?

  Als men langer kijkt als wat hun neus lang is, zullen ze ook gaan begrijpen tot de 12gb niet zomaar op de markt is verschenen. Er zijn nog genoeg casual/jongen gamers wat weinig tot geen gebruik maken van een HDD dan alleen hun savegames. Maak het zelf nog dagelijks mee tot ouders voor hun “jongen” kinderen met de kleinste HDD gaan omdat ze er geen gebruik van maken.

 11.   
  Superwasbeer's avatar

  Dus het enige minpunt is het design en dat er een 12GB variant op de markt gebracht is.
  Die tweede vind ik niet echt een minpunt maar een typisch kenmerk waarvoor deze goedkopere variant voor bedoeld is; het volk met weinig geld

 12.   
  Goldcobra's avatar

  Lol ik las laatst zo’n folder en daarin stond ook al 12 GB. Ik dacht dat het een drukfout was ofzo, maar het blijkt dus te kloppen.

 13.   
  jamrex007's avatar

  Die 12 GB zou je alleen kunnen gebruiken voor het afspelen van films. dat zou misschien de reden van Sony zijn.

 14.   
  Bajoroja's avatar

  Ik heb zelf mijn oude Phat 60 GB ingeruild voor de superslim 500 GB. De belangrijkste reden hiervoor was het geluid van de ventilator. Dat is bij de Super Slim aanzienlijk minder en hij slaat ook niet na 10 minuten gamen in de derde trap van koeling wat gepaard gaat met nog meer herrie zoals bij de Phat. Tot nu toe staat hij constant zacht te snorren maar misschien verandert dat als hij wat ouder is. Het lezen van de disc is wel meer hoorbaar dan bij de Phat: je hoort dan voornamelijk de disc ronddraaien en af en toe het getik van het bewegen van de lens. Dit is echter lang niet zo irritant als het constante gezoem a la Boeing 747 wat mijn Phat kenmerkte.

  Wat betreft de prestaties tijdens gamen merk ik geen verschil. Voor wie een stillere game ervaring wil hebben kan ik de Super Slim echter wel aanraden. Ik heb mijn Phat voor een redelijke prijs kunnen verkopen en vond het geld wat ik bij moest leggen voor de Super Slim de moeite waard.

 15.   
  Jan Zonder Vrees's avatar

  Maar is die 12Gb niet met SSDkaart?
  Ik dacht dat je de mogelijkheid had om hem uit te breiden met HD
  met zelf te kiezen aantal gigabyte
  12Gb SSD voor het OS is genoeg toch
  en dan een extra HD van 500 GB vooe de spelletjes

  Hebben de andere PS3 Varianten ook SSD???

 16.   
  Jan Zonder Vrees's avatar

  even nagekeken
  als je er een HDD instopt wordt de SSD niet meer gebruikt

  Dit is iets wat bij Xbox 4GB wel gebeurd