Review: New Super Mario Bros. U

Toen de Nintendo 64 verscheen, lanceerde Nintendo de console met Super Mario 64. Dit werd bij de GameCube gevolgd door Luigi’s Mansion en bij de Wii met Wii Sports. Bespeuren wij een trend? Jazeker, de launchtitels zijn minder groots geworden de laatste jaren. Met de Wii U heeft Nintendo besloten te lanceren met Nintendo Land, maar dat niet alleen, ook New Super Mario Bros. U is verschenen tezamen met de nieuwe console. Het vierde deel van de reeks sinds december 2009. Volgens sommigen is dit wat veel, maar geloof me op mijn woord dat Mario in HD echt enorm bevredigend is.

Mooie Mario!

Ik had verwacht dat het mij niet zoveel zou doen. Ik speel graag Minecraft, ik vind Black Ops II nog best een mooie game en ook Knight of the Old Republic speel ik nog steeds met liefde. Graphics doen mij weinig, het is de gameplay die telt. Dit was mijn stelling totdat ik New Super Mario Bros. U in volledig HD speelde op mijn TV. In mijn hoofd fantaseer ik al rijkelijk over de eerste Zelda, 3D Mario en Donkey Kong in hoge definitie, om direct weer terug te keren naar de werkelijkheid van New Super Mario Bros U., die zorgt voor een kleurrijkheid zoals je die nog nooit hebt gezien in een echte Nintendo-game. De sneeuw is echt wit, het lava is echt rood en de woestijn is echt geel! Nu hoor ik jullie denken, dat hebben wij al jaren op de PC, PS3 en Xbox 360. Daar ben ik het volledig mee eens, maar iedereen die Mario in HD ziet, sluit hem in zijn armen.

Want ook qua gameplay is er weinig aan te merken op New Super Mario Bros. U. De hele franchise is namelijk gebaseerd op Super Mario Bros. 3, volgens velen de beste Mario ooit gemaakt en dat is ook te merken aan deze titel. Natuurlijk voegt Nintendo dingen toe, maar de basis van die topper uit 1991 is nog steeds ongeëvenaard goed. En ik zeg het nog één keer, in HD. HD!

Yoshi’s, eekhoorns en konijn/aap-achtige wezens

Wat een terugkeer maakt is de grote wereldkaart, die niet meer per wereld is verdeeld, maar bestaat uit één grote wereld waar je doorheen reist. Onderweg gebeurt hier ook genoeg. Zo zullen verschillende tegenstanders je stoppen voor een gevecht, zijn er nieuwe minigames te vinden om extra items te verdienen (balletje, balletje!), zal een gek aap/konijnding Nabbit af en toe opduiken waarna je hem moet vangen en zullen splinternieuwe Yoshi’s je af en toe assisteren in levels. De bekende groene Yoshi is aanwezig in verschillende levels, maar ook roze, blauwe en gele baby-Yoshi’s maken hun intrede. Eentje daarvan zorgt voor een grote ballon en ook de krachten van de anderen zijn erg nuttig.

Ook wordt een nieuw pak geïntroduceerd met het Squirrel-pak (ik weiger eekhoorn te zeggen!). Welke ervoor zorgt dat Mario, Luigi en Toad kunnen zweven en zelfs iets kunnen opstijgen door het schudden van de Wii Remote. De drie munten die je per level kunt verzamelen zijn terug en ook alle andere bekende Mario scenario’s vinden hun terugkeer, inclusief levels gebaseerd op Luigi’s Mansion (wat blijft die soundtrack toch geweldig!).

Neem Mario mee naar bed!

Dan het gebruik van de GamePad, want New Super Mario Bros. U is een game die tot vijf spelers te spelen is. Allereerst kan je de game in je eentje spelen op de GamePad, wat voor minder ruzies zorgt thuis als moeder-de-vrouw GTST wil kijken. Tot vier spelers kunnen een Wii Remote (niet bij de Wii U inbegrepen) pakken om de game te spelen zoals we het kennen, maar de echte vernieuwing zit hem in de vijfde speler, die platformen kan bouwen door middel van het drukken op de GamePad. Iets dat niet makkelijk is! In het begin zullen die platformpjes namelijk eerder irritant zijn dan nuttig, want de vijfde speler moet echt leren waar de platformen goed tot hun recht komen. Speel echter een half uurtje en je merkt dat er een echte samenwerking ontstaat tussen de mensen op het grote scherm en de assistent met de platformpjes. Deze kan overigens ook tegenstanders verdoven en bepaalde geheime items doen verschijnen. Het is een enorm leuke toevoeging die de gameplay in den beginne moeilijker maakt, maar uiteindelijk echt helpt! “Wat nou wall jump voor die moeilijk te bereiken ster!”

Een kleine kanttekening is toch wel te noemen met betrekking tot het werk van de vijfde speler met de GamePad. Wij hebben immers al wat gezien van Rayman: Legends en deze game legt veel meer focus op het gebruik van de GamePad. Het is bijzonder dat de meeste innovatie op gameplay-gebied in platformers nog niet komt van Nintendo zelf, maar van een derde partij. En wederom moet echt gezegd worden dat je voor meerdere spelers niet genoeg hebt aan de meegeleverde GamePad. Heb je geen Wii in huis, dan dien je echt wat Wii Remotes in huis te halen om met meerdere spelers te spelen. Aan de andere kant, liever meerdere Remotes dan meerdere GamePads, ze zijn toch een stuk betaalbaarder.

Conclusie

Mario in HD speelt heerlijk en New Super Mario Bros. U is enorm verslavend. Dat is niet gek ook, want de basis komt van een enorm sterke game. Voelde Super Mario Bros. 2 op de 3DS een beetje als meer van hetzelfde, New Super Mario Bros. U heeft een eigen smoelwerk. Met een nieuw en zeer nuttig pak, het gebruik van toffe krachten van baby-Yoshi’s en een hele levendige wereldkaart. Ik smacht net als jullie allemaal naar een 3D Mario, maar tot die tijd ga je heel wat uren vermaakt worden in New Super Mario Bros. U.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Eindelijk HD
 • Enorm kleurrijk
 • Eigen smoelwerk
 • Vijfde speler voegt echt wat toe

Wat is NOT

 • Het is de vierde
 • Meer gebruik GamePad was leuk geweest

8.2

 1.   
  BartjeZ's avatar

  Hahaa Geniaal spel alleen ga geen WiiU kopen

 2.   
  WesterW's avatar

  Heerlijke review Peter! Heb al even kunnen proeven van Mario, alleen was dat niet in bed, maar op de bank, afgelopen weekend. En dat voelde zeker goed! 😉

 3.   
  ReinsNL's avatar

  ik heb een Livestream er van gezien.
  En alles is bijna exact het zelfde als op mijn Super Nintendo uit 1992.
  Des ondanks blijft het een geweldig game en nu helemaal als party game.

 4.   
  sthij's avatar

  Wat vindt ik het jammer dat ik geen wii u heb :P. Maar ik denk niet echt dat nintendo gaat slagen helaas.

 5.   
  lassieman's avatar

  Alleen voor zo’n game zou ik al bijna een WiiU kopen, bijna..

 6.   
  TheMessenger's avatar

  Haha, het ziet er super awesome uit!