LittleBigPlanet Karting

Inmiddels is één van de PlayStation-iconen, Sackboy, niet meer weg te denken en al ruim vier jaar verovert LittleBigPlanet menig gamershart. Sackboy heeft meerdere games en speelt zelfs een rol in PlayStation All-Stars Battle Royale. Het was dan ook slechts een kwestie van tijd eer onze zakjongen verder ging kijken dan zijn neus lang is. United Front Games, ontwikkelaar van ModNation Racers, nam daarom LittleBigPlanet Karting in productie en hoewel het geen Mario Kart-beater zal zijn, is het toch een zeer vermakelijke racegame geworden in een geheel eigen universum.

Aan de formule is gelukkig niet gesleuteld, want in LittleBigPlanet Karting is direct het vertrouwde gevoel te merken. De aloude pod, nu gevuld met kart, en het heelal met de diverse planeten waar Sackboy naartoe reist om de wereld te redden. Er zijn dit keer zeven planeten om het verhaal door te lopen en uiteraard een planeet om je eigen creaties op te plaatsen. Het is LittleBigPlanet en dat blijft zo.

Racend door het verhaal

Zoals elke LittleBigPlanet-game, kent ook de Karting-variant een verhaal. Helaas is het zoals in elke andere racegame zo dat dit verhaal verwaarloosbaar is en zo ook in dit geval. Je belandt in een soort vervolgverhaal van het vorige spel en je moet nog steeds vijanden verslaan en de wereld in orde maken. Het is daarom veel leuker te gaan racen en dit mag je ruim zeventig keer doen, verdeeld over de zeven planeten. Elke planeet is uniek en bevat een eigen ‘genre’; je zult onder andere racen over zanderige, canyon-achtige wegen, maar ook door een futuristisch gebied dat zeker voor genoeg variëteit zorgt.

Elke race en track is daarom anders en gelukkig is het ontwikkelingsteam creatief genoeg om erg toffe circuits in elkaar te knutselen. Het mooie aan LittleBigPlanet is dat alles mogelijk is. Gekke shortcuts, grote krokodillen die je proberen op te eten, stieren die de baan oversteken en gigantische jumps met alle risico’s van dien. Je zult de race af moeten ronden in de top drie om volgende levels vrij te spelen en je puntenaantal op te vijzelen. Ook heb je op elke planeet een aantal extra races, zoals een tijdrit en een race met checkpoints die je van tijd voorziet en als de teller op nul eindigt, is de race afgelopen. Daarnaast zijn er levels die je geen items opleveren, maar echt te spelen zijn met je vrienden.

Kapot maken

Als alle races hetzelfde zijn, zul je LittleBigPlanet Karting niet snel uitspelen, maar natuurlijk bestaat het verhaal niet alleen uit hoofdraces. Ik had het al eerder over de checkpoint races, maar er zijn tevens ritten waarbij je als eerste verscheidene zones moet bereiken. Echter, één van de tofste modi is logischerwijs degene waarin je iedereen moet afknallen. Je belandt in een arena met een groep andere karters en de bedoeling is om zoveel mogelijk vijanden te raken met power-ups die je op kunt pakken. Denk aan hittezoekende raketten, verfbommen, stroomstoten, mijnen en ga zo maar door. Om te winnen moet je de meeste punten halen en dus de meeste vijanden hebben uitgeschakeld. Je kunt zelf ook sterven, maar na een respawn zin je natuurlijk op wraak. Om te voorkomen dat je ontploft kun je de opgepakte power-up ook gebruiken om de aankomende raket te ontmantelen. Zo zit er toch een strategisch element in de modus en vooral online of met vrienden zorgt dit voor hilarische momenten. De typische gezichtsuitdrukkingen van Sackboy komen dan al gauw naar voren en dat maakt de reeks erg leuk. Echter, de power-ups zijn ook in de normale races te vinden en dit vergroot je kans op winst. Het zijn misschien geen originele elementen in de game, maar het eigen sausje van LittleBigPlanet laat je dit even vergeten.

Richting eindbaas

In de reeks heb je altijd na een aantal levels een eindbaas om tegen te vechten. Nu wordt deze feature ook voor het eerst geïntroduceerd in een kartgame. LittleBigPlanet Karting doet hierin iets nieuws en zo nu en dan zul je tegen eindbazen moeten strijden. Hier komt wel even een minpuntje bij kijken, want waar de game al niet heel moeilijk is en de uitdaging miniem, is dit ook het geval met de eindbazen. Het is erg leuk in elkaar gezet, maar ook gemakkelijk. Dit zorgt ervoor dat het spel niet heel lang meegaat; de hoofdraces zijn in een aantal uurtjes uit te spelen en samen met alle extra levels ga je richting de tien uur. Niet heel slecht voor een LittleBigPlanet-game en de speelduur is natuurlijk flink uit te rekken. In elke race vind je puntbubbels, maar ook de bekende prijsbubbels, items die je kunt gebruiken om je Sackboy en je kart een unieke look te geven.

Echter, ook zijn de items handig tijdens het creëren van je eigen track. Ja, wat is LittleBigPlanet zonder de Play Create Share-kreet? Via de Popit kun je een eigen baan maken, de route bepalen, power-ups bepalen en plaatsen, shortcuts creëren, de stijl bepalen en natuurlijk regels invoeren. Je hebt hierin heel veel vrijheid en naarmate je meer items verzamelt, kun je creatiever te werk gaan dan ooit. Mensen die ModNation Racers hebben gespeeld of het concept van het banen ontwerpen kennen, zullen in Karting niet vreemd opkijken. Het is even wennen als je de creatiemodus van LittleBigPlanet gewend bent, maar het werkt best fijn en je kunt dan op den duur vrij vlug een baan af hebben. Het is wel veel leuker je creativiteit de vrije loop te laten en er meer moeite in te steken. Zodoende kun je uren of wel dagen aan een track werken die wellicht door duizenden gamers wordt gespeeld.

Conclusie

LittleBigPlanet Karting past prima in het universum van de franchise. De ontwikkelaar heeft een heerlijke 3D-weergave van de reeks neer weten te zetten met een simpele besturing, variëteit aan races en banen én het LittleBigPlanet-gevoel is gebleven. De features van het karten, zoals power-ups en de arenagevechten, zijn misschien niet bijster origineel, maar dit sausje weet de game wel een kans te geven. De creativiteit van de levels en planeten is heel erg te merken en de strijd tegen eindbazen is een nieuwe feature die ook tof is uitgewerkt. Daarnaast is de level editor uitgebreid, waardoor je er weer heel lang in kunt verdwalen en ook kun je genoeg plezier halen uit de multiplayer, online of op de bank met vrienden. Jammer is wel dat het verhaal van LittleBigPlanet Karting weinig toevoegt en er ook iets te weinig uitdaging zit. Dan maar hameren om de hoogste scores te behalen en alle items te verzamelen. Genoeg vertier met onze Sackboy dus.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Gevoel van LittleBigPlanet
 • Karten goed uitgewerkt
 • Eindbazen
 • Level editor

Wat is NOT

 • Weinig uitdaging in singleplayer
 • Niet bijster origineel

8

 1.   
  Fox's avatar

  Ik mis van dit soort games op de pc… Vroeger waren er nog een paar maar nu zijn die uitgestorven.

 2.   
  toqeer's avatar

  dit ziet er wel grappig uit maar vroeger waren die karting games beter idd
  vroeger was alles beter

 3.   
  Mr Sonic's avatar

  Prima review

 4.   
  svenysven's avatar

  Dit lijkt mij een leuk spel

 5.   
  Mario Ballotelli's avatar

  Ziet er netjes uit,