Dragon Ball Z: Budokai HD Collection

Alle spellen gebaseerd op de Dragon Ball Z-animatieserie, die verschenen op de HD-consoles, zijn meuk. Burst Limit, Raging Blast, Raging Blast 2, Ultimate Tenkaichi zijn langsgekomen en zelfs een Kinect-spel omtrent de gespierde mannen met superkrachten, heeft zich recentelijk aangedaan. Allemaal troep. We willen terug naar de tijd dat de Dragon Ball Z-games nog wel wat te vertellen hadden, de periode dat de spellen een zekere kwaliteit wisten te bezitten. We willen spellen van bijvoorbeeld de Budokai- of Budokai Tenkaichi-reeks, die waren tenminste wél goed. Het is dus zeker tijd voor een HD Collection.

1 + 3

Dragon Ball Z: Budokai HD Collection, de naam doet vermoeden dat we te maken hebben met een collectie van de Budokai-spellen. Jammer genoeg is dit niet volledig het geval. Alhoewel de bundel inderdaad Budokai en Budokai 3 bevat, ontbreekt het tweede deel op vreemde wijze. Het is niet zo dat dit deel een kwalitatieve misser was, of dat het praktisch een kopie was van de eerste iteratie, dus deze keuze van Namco Bandai is op zijn zachtst gezegd uniek te noemen. Vooral omdat er, voor de ogen van de speler althans, niet bijzonder veel tijd en moeite in de HD Collection lijkt te zijn gestoken.

We hebben gewoon te maken met de spellen zoals we die kennen, maar dan met een HD-laagje en hier en daar een grafische aanpassing. Ondanks dat, moet wel direct toegegeven worden dat met name Budokai 3 er flink op vooruit is gegaan. De belichting van de personages en het algehele kleurgebruik lijkt ook onder handen genomen te zijn, waardoor we het ietwat fletse kleurpalet van het origineel gewoon kunnen vergeten. Inhoudelijk zijn overigens ook enkele oneffenheden gladgestreken van het eerste deel, zoals het niet kunnen gebruiken van zelfgemaakte move sets voor de tweede speler in een multiplayer potje.

Gebreken

Hoewel enkele verbeteringen zijn doorgevoerd, blijken er nog genoeg punten te zijn die in het ontwikkelproces van de Budokai HD Collection ook nog aan bod hadden mogen komen. In de gevechten zijn er dan wel voldoende grafische verbeteringen waar te nemen, maar van de menu’s en de tussenfilmpjes kunnen we helaas niet hetzelfde zeggen. Een HD-laagje zit er overheen, maar beide onderdelen worden niet echt afgebeeld in de 16:9-beeldverhouding, die inmiddels de standaard is. Uiteraard wordt die verhouding op zich wel ondersteund, maar aan de zijkant wordt de leegte eenvoudigweg opgevuld met versierde, gele balken.

Verder was het wenselijk geweest als het pakket ook online te spelen was. Het slagveld hoort in vechtgames inmiddels ook via het internet opgezocht te kunnen worden, maar het is enkel mogelijk om de game met vrienden op de bank te spelen. Een gemis. Tot slot is het jammerlijk dat de oorspronkelijke muziek ontbreekt in beide spellen. Doordat componist Kenji Yamamoto, de man die verantwoordelijk is geweest voor een groot deel van de Dragon Ball Z soundtrack, plagiaat heeft gepleegd bij bijna al zijn creaties, bevatten de twee Budokai-delen nu ineens nummers uit andere delen. Het is begrijpelijk, maar het gevoel is wel ineens anders.

Knokken geblazen

Alhoewel al het bovenstaande toch wel erg negatief stemt, is het in de twee spellen weer als vanouds vechten geblazen en gelukkig heeft de simpele, doch voldoening biedende, gameplay door de jaren heen niet aan kracht ingeboet. Speciale aanvallen en vaardigheden zul je kunnen inzetten door gebruik te maken van je Ki-balk, een meter die zich opvult naarmate je meer klappen uitdeelt of ontvangt, maar zelf opladen is ook gewoon een optie. Verder is het weer zaak om snelle combo’s, variërend tussen lichte en zware stoten, te maken en ondertussen de aanvallen van je tegenstander te blokkeren of te ontwijken. Het klinkt allemaal niet bijzonder, maar in de uitvoering schitteren beide games beslist.

Conclusie

In de basis heeft Dragon Ball Z: Budokai HD Collection ook nu nog voldoende te bieden, maar helaas wordt het kleine aantal verbeteringen die deze versie meebrengt, grotendeels teniet gedaan door het aantal gebreken die de bundel rijk is. Zo ontbreekt het tweede deel van de serie, is de oorspronkelijke muziek niet aanwezig en was een onlinecomponent min of meer een vereiste geweest. Het resultaat is een collectie die voor de ware fan eigenlijk overbodig blijkt en voor de nieuweling te weinig om het lijf heeft.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Twee sterke games
  • Enkele verbeteringen
  • Grafisch flink opgepoetst

Wat is NOT

  • Waar is Budokai 2?
  • Geen toevoeging van onlinecomponent
  • Menu's en filmpjes geen 16:9-beeldverhouding
  • Ontbreken oorspronkelijke muziek

5.7

  1.   
    Hercules's avatar

    jammer hoor ze hadden beter hun best moeten doen en waarom 2 niet was zeker een vette vor erbij geweest

  2.   
    gragon3's avatar

    Kwam er ook niet een Tenkachi variant met 3 games? Want ik twijfel tussen deze en die alleen voor de nostalgie 😛

  3.   
    IyanHarm's avatar

    zonde! Zorg dat je een fatsoenlijke bundel op de markt zet!

  4.   
    RenevdGijp's avatar

    Was best een vette reeks, heb budokai 2 en 3 kapot gespeeld, misschien dat ik deze nog eens haal voor pure nostalgie en gewoon lekker meppen. Jammer van de 5,7. En waarom 2 er niet bij, als je toch bezig bent. En zoals Gragon3 schrijft, waar blijft de Tenkaichi reeks, wat in mijn ogen vele malen beter was dan alleen de Budokai reeks. We wachten af.