Resident Evil: Retribution

De succesvolle filmfranchise die wereldwijd bijna 550 miljoen euro opleverde door de populaire games, Resident Evil, is terug met deel numero vijf, Resident Evil: Retribution. Zitten we echter wel te wachten op een voortzetting van een serie die al geruime tijd het spoor bijster lijkt te zijn?

Een geplaagde wereld

Dat is de hoofdvraag die we ons dienen te stellen met de release van Retribution. Een film die opnieuw de schijnwerpers richt op Alice (Mila Jovovich), en haar strijd tegen de kwaadaardige Umbrella Corporation. Het dodelijke virus dat dit bedrijf heeft geproduceerd is ondertussen over de gehele wereld gegaan, waardoor er volksstammen aan vleesetende zombies over de aarde zwermen. Aan Alice de taak om de mensheid te redden, gesteund door een verzetsbeweging van bekende vrienden die geleid wordt door een oude vijand. Werk aan de winkel dus voor Alice.

Goedkope trucjes

En met werk bedoel ik met name een anderhalf uur durend actie-spektakel dat grotendeels met behulp van CGI in beeld wordt gebracht. Retribution is dan ook niet het stempel horror waardig door die focus op actie en doordat het slechts gebruik maakt van een aantal goedkope trucjes, waarbij je als kijker een paar keer onverwachts geconfronteerd wordt met bijvoorbeeld het hoofd van een met razernij doordrenkte zombie of een geheel misvormd monster. Vergeet het concept van opgebouwde spanning of de survival-horror waarmee de games de serie populair maakten. In Retribution draait het maar om een ding, en dat is actie shot na actie shot.

De eerder genoemde CGI in combinatie met een cast die van acteren geen kaas heeft gegeten leidt tot een onrealistisch schouwspel waarbij je als bioscoopganger regelmatig in de lach moet schieten tijdens momenten waarop de film juist serieus over probeert te komen. Tel daar nog eens bij op dat een goed script en dialogen, essentieel om een film in dit genre te verheffen boven de rest, ontbreken en de one-liners niet eens het keurmerk one-liners waard zijn, en de boodschap moge duidelijk zijn. Dankzij een open einde geeft de film tenslotte geen bevredigend antwoord op de ontwikkeling van het verhaal, dat alsmaar verder wordt opgerekt. Een zesde film met hoofdrolspeelster Mila Jolchovich staat al vast, maar na haar afscheid in die film is het niet uitgesloten dat Sony Pictures ons met meerdere delen wil verblijden.

Conclusie

Resident Evil: Retribution is niet het antwoord op geplaagde fans die graag een kwalitatief betere film hadden willen bekijken in een serie die ongeïnspireerd en lusteloos film na film ophoest. Voor degenen die echter zin hebben in anderhalf uur hersenloos – in de meest letterlijke zin van het woord! – popcornvermaak, kan ik deze film bij uitstek aanbevelen. Want het moment waarop je hersenen daadwerkelijk activiteit vertonen tijdens het kijken van deze film, zal het je ongetwijfeld veel moeite gaan kosten om hem in z’n geheel af te kijken.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Pure actie

Wat is NOT

  • Script
  • CGI
  • Stempel horror niet waardig
  • Acteren
  • wat is dat?

4

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren