Bait 3D

Jaws, de moeder aller haaienfilms, is eindelijk uit op blu ray. Het genre blijft populair, de laatste jaren verschijnen er heel wat producties variërend van bagger zoals Sharktopus tot het spannende Open Water. Vorig jaar kregen we nog het degelijke Shark Night 3D voor de kiezen. Asylum levert dan weer de ene na de andere B-film. Met Mega Shark versus Giant Octopus veroorzaken ze een ware youtubehit terwijl films als Two Headed Shark Attack en Sand Sharks net zo nep zijn als de tieten van hoofdrolspeelster Brooke Hogan. De originaliteit is ondanks de titels ver te zoeken. Bait 3D is op dat vlak veel realistischer. Aanvallen van haaien zijn helaas hot news in Australië. Voor de kust wemelt het van de vinnige vissen en de overheid denkt er aan om de dieren af te knallen.

Naar de haaien

Als er in Bait 3D een tsunami plaats vindt lijkt het niet zo raar dat er op vreemde plekken enkele haaien opduiken zoals in een ondergelopen supermarkt. De overlevenden moeten niet alleen uitkijken voor het stijgende water en de elektriciteitskabels die loshangen. In zowel de winkel als de parkeergarage zwemt een haai van drie en een half meter lang. Onder de Australische acteurs bevinden zich enkele bekende gezichten. De hoofdrol is voor Josh, een voormalige strandwachter die, na de dood van zijn beste vriend en collega door een haai, zijn leven op een rijtje probeert te krijgen. Hij heeft het uitgemaakt met zijn vriendin en werkt als vakkenvuller in de supermarkt. Josh wordt gespeeld door Xavier Samuel en is binnenkort te zien in het Australische antwoord op The Hangover: A Few Best Men.

Zijn collega Ryan (Alex Russell) is de enigste overlevende ‘superheld’ uit Chronicle maar bezit deze keer geen speciale krachten om zich uit de puinzooi te redden. Julian McMahon, Dr. Doom in de twee Fantastic Four films, is een ander bekend gezicht en staat op het punt de zaak te overvallen voordat het noodlot toeslaat. Met zijn karakteristieke kop weet McMahon een bepaalde charme over te brengen en ontpopt hij zich als een soort anti-held. Voor de mannelijke kijkers zijn er enkele knappe Australische actrices. Sharni Vinson, de ex van Josh in het verhaal, zou je kunnen kennen van Step Up 3D.

Weinig Boe

De personages hebben allemaal een bepaalde reden waarom ze juist op dat moment in de supermarkt aanwezig zijn. De onderlinge relaties worden helaas breed uitgesmeerd en halen regelmatig de vaart uit het verhaal. De vader-dochter relatie of de ongemakkelijke driehoeksverhouding, uiteindelijk zijn ze allemaal bait en gaat het erom wie de volgende op het menu is. Onbewust plakken de slacht offers het label op zich. De ontsnappingen zijn best origineel, het MacGuyver moment met de winkelwagen lijkt leuk bedacht maar de spanning is niet voelbaar. In die uitgesponnen scènes had regisseur Kimble Rendall met wat meer actie op de proppen mogen komen. Nu schommelt de film tussen middelmatige horror en onevenwichtige pulp. De filmmaker heeft tijdens zijn werk als second unit director voor Matrix Reloaded en Revolutions helaas de eindeloze dialogen onthouden in plaats van de baanbrekende actie.

Rendall weet wel enig realisme te brengen al moet je bij dit soort films de logica met een flinke korrel zout nemen. Bovendien is het goorgehalte erg hoog en drijven de lijken en andere levensvormen lustig voorbij in 3D. De vaak overbodige techniek is best leuk gebruikt, niet zo expliciet als in Piranha maar de haaien zien er overtuigend uit. Ze ogen lekker mollig zoals de exemplaren in Deep Blue Sea. Sommige kills kijken lekker weg en gebeuren best onverwachts. Met een aardige groep survivors is het raden wie het volgende slachtoffer kan worden. In de garage bevinden zich in hun auto een blond stelletje met hun hondje die voor de lachmomenten zorgen. Samen zitten ze met Ryan beneden gevangen en is het gissen wie er weet te ontsnappen. Op dat vlak reizen er gedurende de film heel wat vraagtekens. Met zoveel mensen bij elkaar op de stellingen moet het toch niet zo moeilijk zijn om de dieren te overmeesteren laat staan om snel met goede ideeën te komen.

Conclusie

Films over haaien gaan al een hele tijd mee. De originaliteit is vaak ver te zoeken maar toch heeft Bait 3D zijn momenten. Zolang er maar niet onderling wordt gepraat. Het acteren is niet slecht maar de regisseur wil te veel diepgang met de personages meegeven. Zo belandt de film tussen wal en schip terwijl de overlevenden eigenlijk gewoon aas zijn. De haaien zien er realistisch uit en ook de special effects (de eerste kill, de tsunami) zijn goed opgebouwd. Misschien geen must see maar perfect voor een regenachtig dagje in het weekend.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Goed uitgewerkt idee
  • Mollige haaien
  • Australische actrices

Wat is NOT

  • Veel gepraat
  • Te weinig actie

6

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren