Rocksmith

Tijdens de E3 van 2011 wist Ubisoft vriend en vijand te verbazen met de aankondiging van een nieuwe muziekgame. Activision was net met de Guitar Hero-franchise gestopt en daar was eigenlijk iedereen het wel mee eens. Het tijdperk van de plastic instrumenten was voorbij. Gelukkig gooit Ubisoft het over een andere boeg, want er zal geen enkel stukje plastic aan te pas komen in Rocksmith! Echte gitaren, zowel bas als elektrisch, zullen gebruikt worden in de game en het is de allereerste keer dat je écht gitaar kunt leren spelen door middel van een game. Games en leerzaam? Jawel, soms gaat het samen!

Hoeveel mensen hebben wel niet gereageerd met de vraag: “wat gaat die bundel kosten?!”. We zijn immers Hollanders en om direct even duidelijkheid te verschaffen, in de Benelux zal geen bundel verschijnen met daarin zowel de game als een gitaar. Wat je krijgt bij Rocksmith is enkel de game en een kabel, die van jack naar USB een verbinding maakt tussen gitaar en console. Je eigen gitaar wel te verstaan, want iedere (bas)gitaar (met een element, jack-ingang, red.) is aan te sluiten op je console om de edele kunst der gitareren te leren. En dat is ook precies wat je gaat doen! Iets wat voor ons gamers misschien uitdagender is dan we gewend zijn, want gitaar spelen is moeilijk! Elke gitarist (ikzelf ben begonnen op mijn 15e) zal je vertellen dat het bloed, zweet en tranen kost. Rocksmith gaat dat niet oplossen, het biedt alleen een speelse manier om te leren en doet dat in jouw eigen tempo.

Heb je nog geen gitaar en wil je beginnen? Hier een betaalbare tip!

Het begint allemaal heel simpel, stemmen! Voordat elk nummer begint, moet de gitaar even gestemd worden en je draait op de hals van de gitaar totdat je groen licht krijgt van de game. Vervolgens begin je met simpele handelingen tijdens liedjes, veelal het aanslaan van één snaar per maat. Daarbij voelen de beelden op het scherm wel direct als Guitar Hero, met het verschil dat knoppen vervangen zijn door zes snaren met fretten (daar waar je je vinger(s) zet). Rocksmith past zich aan aan jouw eigen niveau, dus als je een langzame student bent zullen de lessen zich langzamer opbouwen dan wanneer je al ervaring hebt. Het nadeel hiervan is wel dat je niet zelf de moeilijkheidsgraad kunt aanpassen. Heb je een goede dag kun je een nummer gemakkelijk aan, maar een dag later is het niveau misschien te moeilijk. Die stap terug is niet te maken.

Het voordeel van een game

Wat is nou het ultieme voordeel van een game? Multiplayer natuurlijk! En het feit dat je spelletjes kunt spelen. Voor het eerste heeft Rocksmith zijn best gedaan. Het is namelijk mogelijk om tezamen met een vriend liedjes te spelen. De ene persoon pakt een basgitaar en de andere een elektrische en voilà, een potje met zijn tweeën maakt alles leuker. Daarbij is het niveau aan te passen zodat je niet exact even goed hoeft te zijn. Daarnaast zijn er een aantal minigames (Guitarcade) te vinden. Zo kun je onder andere Space Invaders en Tetris nadoen met de Power of Rock en dat is zeer vermakelijk.

Van Clapton tot Kravitz

Via Song 2 van Blur, Breed van Nirvana, The Rolling Stones, Radiohead en zelfs Eric Clapton krijg je het spelen steeds beter onder de knie, er vanuit gaande dat je geduld hebt. Gitaar spelen is eigenlijk net als het spelen van een MMO, het wordt pas leuk als je er veel tijd in steekt. Uiteindelijk krijg je simpele tokkels, hele akkoorden en rifjes waar je eng van wordt. En dat werkt heel erg tof. Zeker als het lukt, want als de verschillende snaren wat sneller over het beeld verschijnen, kan je wel eens boos worden op jezelf (het is niet de schuld van je console!). Hou vol, je wordt beter!

Lost Rocksmith de frustratie van het leerproces op? Nee, nog steeds ga je van jezelf balen als je vindt dat het niet snel genoeg gaat. De game biedt echter wel een mooie oplossing voor een ander probleem, het zoeken van nummers die goed bij je niveau passen. Het is zo moeilijk om muziek te vinden die bij je past, Rocksmith lost het op, want je speelt mee met een schitterend archief van muzikale grootheden.

Conclusie

Rocksmith doet heel veel goed. Het scala aan artiesten zal iedere potentiële gitarist aanspreken en de aanwijzingen op het scherm zijn duidelijk genoeg om het gitaar spelen goed op te bouwen. Denk er echter wel goed over na, want gitaar leren via Rocksmith is net zo frustrerend als zonder de game. De handvatten zijn alleen gemakkelijker aan te pakken. Heb je altijd al gitaar willen leren spelen, dan gaat Rocksmith je absoluut helpen. En net als in het echte leven, vind je de gewone gitaar te moeilijk? Dan pak je toch gewoon de bas? Want ook dat kan gewoon!

Tot zover mijn sneer richting mijn bassende collega’s (sorry Tom!), ik ga weer verder spelen!

Setlijst

    Best Coast – When I’m With You
    Blur – Song 2
    Cream – Sunshine Of Your Love
    Dan Auerbach – I Want Some More
    David Bowie – Rebel Rebel
    Eric Clapton – Run Back To Your Side
    Franz Ferdinand – Take Me Out
    Incubus – I Miss You
    Interpol – Slow Hands
    Jarvis Cocker – Angela
    Jenny O – Well OK Honey
    Kings Of Leon – Use Somebody
    Lenny Kravitz – Are You Gonna Go My Way
    Little Barrie – Surf Hell
    Lynyrd Skynyrd – Sweet Home Alabama
    Muse – Plug In Baby
    Muse – Unnatural Selection
    Nirvana – Breed
    Nirvana – In Bloom
    Radiohead – High And Dry
    Red Fang – Number Thirteen
    Silversun Pickups – Panic Switch
    Soundgarden – Outshined
    Spoon – Me And The Bean
    Stone Temple Pilots – Between The Lines
    Stone Temple Pilots – Vasoline
    Taddy Porter – Mean B.i.t.c.h
    The Animals – House of the Rising Sun
    The Black Keys – I Got Mine
    The Black Keys – Next Girl
    The Boxer Rebellion – Step Out Of The Car
    The Cribs – We Share The Same Skies
    The Cure – Boys Don’t Cry
    The Dead Weather – I Can’t Hear You
    The Horrors – Do You Remember
    The Pixies – Where’s Is My Mind
    Queens of the Stone Age – Go With The Flow
    Rapscallions – California Brain
    Red Hot Chili Peppers – Higher Ground
    The Rolling Stones – (I Can’t Get No) Satisfaction
    The Rolling Stones – Play With Fire
    The Rolling Stones – The Spider And the Fly
    The Strokes – Under Cover Of Darkness
    Sigur Rós – Gobbledigook
    The White Stripes – Icky Thump
    The Yellow Moon Band – Chimney
    Titus Andronicus – A More Perfect Union
    Tom Petty & The Heartbreakers – Good Enough
    Velvet Revolver – Slither
    White Denim – Burnished
    The xx – Islands

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Hele mooie line up
  • Maakt het begin makkelijker

Wat is NOT

  • Lost de frustratie van leren niet op

8

  1.   
    Tom's avatar

    En net als in het echte leven, vind je de gewone gitaar te moeilijk? Dan pak je toch gewoon de bas? Want ook dat kan gewoon!

    Onze gemakzucht wordt gecompenseerd door het altijd uit moeten horen van alle beledigingen die gitaristen naar ons gooien. 😉

  2.   
    LXZ-76's avatar

    ik speel zelf vanaf mijn 10e, en ik wil graag weten hoe het als gitarist zijnde aan voelt om dit spel te spelen. Ik hoor van een andere gitaar spelende vriend dat het moeilijkheids niveau heel snel omhoog gaat zodra het spel door heeft dat je al kan spelen.

  3.   
    See4urSelf's avatar

    Ik ben benieuwd of het input probleem al opgelost is. Dit spel vereist precisie en dat kan je niet geven als elke noot een vertraging heeft.

  4.   
    Remco_MUFC's avatar

    Hele mooie line up

    Ieders mening verschilt blijkbaar 🙄 😉

  5.   
    Mandamo's avatar

    Whoehoeee, Incubus = instant buy! De rest van de setlist is ook zeker niet verkeerd!

  6.   
    Cirdan's avatar

    Zeker een nette speellijst, maar ik heb geen idee of het wel aan durf op mijn 21e.. ^^ Ik laat het maar zitten.

  7.   
    heavenwarrior's avatar

    Lijkt me leuk.
    Ik hou van muziek

  8.   
    MikeGevers's avatar

    er zal geen enkel stukje plastic aan te pas komen in Rocksmith

    Een plectrum is nog steeds een stukkie plastic, hoor 😉

  9.   
    Coldkiller_NL's avatar

    Jammer dat er geen AC/DC nummers zijn of Black Sabbath of Guns n Roses 🙁

  10.   
    csjjsc's avatar

    Coldkiller_NL schreef, "Jammer dat er geen AC/DC nummers zijn of Black Sabbath of Guns n Roses 🙁 "

    Inderdaad, of Jimi Hendrix of Pearl jam enz. 🙁

  11.   
    FishHookz's avatar

    Ik speel zelf gitaar en ben heel erg benieuwd nar deze game. Ik weet dat het niet net zo goed zal gaan helpen als een echte gitaar leraar maar het lijkt me wel heel leuk om nummers mee te kunnen spelen. Alleen de tabs die je moet spelen tijdens een nummer zijn dat de echte tabs die bij het nummer horen ? Zodat je het nummer ook zonder Rocksmith kan spelen ?