GN Top 10: Horror games

Je kent het wel, het eeuwige gekibbel tussen twee mensen over wat beter is. Deze strijd gaat Glenn nu ook aan op GamersNET.nl in de enige echte GN Top 10. Zijn oordeel, grappig of serieus, over van alles en nog wat kun je hier lezen.

Vorige week heb je onze top 10 van vreemde games kunnen bekijken. Deze week gaan we eens lekker griezelen met de top 10 horror games!

Nummer #10

Op nummer tien van deze week staat een GameCube-titel die menig mindfuck-momenten met zich meenam. Plotselinge onthoofdingen, vreemde vijanden en het faken van een crash waren in de tijd dat de game uitkwam vrij nieuw en de algehele sfeer, die zoals gewoonlijk rond de thema’s van H.P. Lovecraft hangen, wisten menig gamer toch een zeker gevoel van angst te geven. Eternal Darkness staat deze week daarom op nummer tien.

Nummer #9

Vele horrorfilms en games delen vaak één terugkerend element; een klein meisje met lang, zwart haar. Zo staat Alma, het onderdeurtje uit de F.E.A.R.-franchise nog bij menig gamers in het geheugen gegrift. Ze is eng en laat overal waar ze komt een spoor van dood en verderf achter. Voeg hier een flinke dosis psychologische spelletjes bij toe en je hebt het recept voor je moderne horrorgame.

Nummer #8

Volgens velen de engste game aller tijden, maar naar mijn menig slechts een goede mash-up van schrikmomenten. Desondanks kent de game vele beklemmende momenten en is zowel op grafisch als op audio gebied een prachtproduct binnen het genre. Weet je al over welke game ik het heb? Amnesia: The Dark Descent natuurlijk.

Nummer #7

De eerste twee delen van deze franchise waren actievolle shooters, maar het derde deel is in geen enkel opzicht hetzelfde. Duistere, krappe gangetjes, enorme monsters en héél veel bloed vulde Doom 3. Gecombineerd met de snelle elementen van een first-person shooter maakte dit destijds een enge game.

Nummer #6

Het origineel van de volgende serie was in Japan een groot succes, maar deed het in de westerse wereld een stuk minder. Wellicht kwam dit door de slechtste voice-acting aller tijden die wij als westerlingen cadeau kregen, maar gelukkig heeft de man achter de originele Silent Hill-games opgelet en PlayStation 3-eigenaren blij gemaakt met Siren: Blood Curse, het vervolg op Forbidden Siren.

Nummer #5

Capcom wist mij als horrorgek niet bang te maken met het dramatisch slechte Clock Tower 3. Een typisch Japans schoolmeisje en een debiel met een hamer; wat eng zeg. Hierna kwamen zij met de volwassen versie van deze game, een die zichzelf wel serieus nam en een uniek gevoel van angst en claustrofobie op een disc wist te zetten. De vele vijanden, waaronder een enorme gek, waren niet te verslaan, het enige wat je kon doen was verstoppen. En juist om die reden is Haunting Ground zo sterk en verdient deze de vijfde plaats.

Nummer #4

Ongetwijfeld gebaseerd op de Aliens-franchise, de volgende game in de top 10 van deze week speelt zich af in de ruimte, waar niemand je geschreeuw kan horen. De game nam de bekende horror-formule van Resident Evil 4 en drogeerde deze met speed. Hordes snelle vijanden, gruwelijke executies en een beklemmende sfeer vulden Dead Space met walgelijke, maar vermakelijke momenten.

Nummer #3

Op nummer drie staat de franchise die het survival horror-genre benoemd en gevormd heeft: Resident Evil. Door de jaren heen is er ontzettend veel veranderd. De oudere delen focussen zich op het survival-element, terwijl de nieuwere delen meer actiegericht zijn. Desondanks kennen de verschillende games van de franchise veel angstige momenten, zelfs op de plekken waar helemaal niets aan de hand is. De remake van het origineel is een must-have voor elke horror-fan.

Nummer #2

Nummer twee wordt deze week ingevuld door één van de engste games van deze tijd. De tot nu toe twee-delige serie nam veel elementen van first-person shooters en horror games en wist dit te combineren tot een eng geheel. Onverwachte schrikmomenten, geniale mindfucks en gestoorde, afzichtelijke vijanden wisten mij een enkele keer de console uit te laten zetten. De Condemned-serie staat deze week op nummer twee.

Nummer #1

Voor de mensen die mij kennen zal dit geen verrassing worden. Op nummer één staat welverdiend de Silent Hill-serie, die keer op keer een nieuwe, spannende ervaring weet te bieden en tegelijk loyaal blijft aan de horror-roots. De soundtrack staat bij de games centraal en weet hoe je menig mens bang moet maken, op zowel fysiek als psychologisch gebied. Een must-have voor de fans van het genre.


Dit was alweer de achtste GamersNET Top 10. Ik heb de column met intens veel liefde voor het genre geschreven en hoop daarom ook dat ik jullie een beetje warm heb weten te maken voor de wellicht voor jullie onbekende games. Tip: Speel de games ’s avonds met een koptelefoon voor de optimale ervaring. Het is maar een spelletje… Toch?

Volgende week staat er weer een lijst klaar, maar wellicht hebben jullie zelf nog ideeën waar deze over moet gaan. Suggesties en tips kun je mailen naar [email protected]. Tot volgende week!

  1.   
    DutchGamer-W-'s avatar

    Ik heb alle Silent Hill games gespeeld behalve “The Room” dus die ga ik zekker checken.
    Maar C’mon als een echt horror liefhebber heb je nog nooit de Fatal Frame series gespeeld?!
    Want die had ik zekker wel verwacht in deze lijst. 🙂

  2.   
    GamerJaime's avatar

    Ik zit jullie Top 10 te lezen en kom aan bij nummer 3 en vraag me meteen af waarom ze die oude Resident Evil games niet eens een keer opnieuw uitbrengen als een HD collectiebox net zoals Silent Hill,Metal Gear of Devil May Cry. Dat zou toch fucking tof zijn? 🙄

  3.   
    Flapjack's avatar

    uh hallo?
    amnesia op 8? waarom dat is serieus de eerste game die mij echt frikking scared gemaakt heeft die verdiend zowiezo nr. 2 en silent hill is echt met recht nr.1

  4.   
    studio dewolf's avatar

    Ik mis ‘Clive Barker’s Undying’. Ik moest veel keer schrikken. Het was echt eng 😮 Dit spel moet zeker in top 10 horrorgame.

  5.   
    I_Eat_Noobsz's avatar

    Dan maar toch Silent Hill HD Collection kopen

  6.   
    Codename_black's avatar

    Gelukkig is deze gedaan door Glenn, anders kon ik hem gewoon niet geloven!

  7.   
    JustB's avatar

    Ik had zels Siren Blood Curse op #1 gezet.

  8.   
    Neolite's avatar

    Jammer dat je Amnesia: The Dark Descent zo verschrikkelijk te kort doet. Maar het is een persoonlijke lijst en mensen maken immers fouten. 😛

  9.   
    SonyBoy's avatar

    Neolite schreef, "Jammer dat je Amnesia: The Dark Descent zo verschrikkelijk te kort doet. Maar het is een persoonlijke lijst en mensen maken immers fouten. 😛 "

    Ik heb het spel zelf niet gespeeld, maar van filmpjes die ik heb gezien heb ik nul keer geschrokken of het gevoel gehad dat ik het echt eng vond. Sterker nog, ik vond het zelfs meer een actie game waar je soms moet schuilen voor monsters dan dat het echt horror was.

  10.   
    I Juggy I's avatar

    nee de engste game ever
    Justin Bieber the experience 😥

  11.   
    Cyb3rp3n0zah's avatar

    Waar is ”Fatal frame” ?

  12.   
    Glennus's avatar

    Flapjack schreef, "uh hallo?
    amnesia op 8? waarom dat is serieus de eerste game die mij echt frikking scared gemaakt heeft die verdiend zowiezo nr. 2 en silent hill is echt met recht nr.1"

    Nope… Ik vind de game niet echt eng. Natuurlijk, je schrikt vaak… Maar eng? Echt eng? Nee, niet in mijn boekje.

    Cyb3rp3n0zah schreef, "Waar is ”Fatal frame” ?"

    Niet in deze lijst. Ook deze game vond ik nou niet bepaald eng, wel vermakelijk.

  13.   
    L19's avatar

    Het blijft een kwestie van smaak maar als ik kijk naar wat zich op nummer 5 bevindt moet ik toch echt zeggen: Amnesia is underappreciated. Als je zegt dat het ingrediënt wat de nr 5 zo goed maakt het feit is dat je jezelf niet kan verdedigen en alleen kan verstoppen, dan moet Amnesia toch op zijn minst beter zijn dan dat (gezien dat letterlijk exact hetzelfde is bij Amnesia), zeker wetende dat dat meiske ook nog eens haar hond terug vind die een blaf heeft die meer klinkt als de brul van een leeuw :p dan voel je je toch ook net een stukje minder bedreigt zou ik denken he :p (die rare fatso is overigens wel vermakelijk :D)
    En die zogenaamde horror games waarbij je gewoon alles overhoop kan knallen.. tja.. eng hoor.. ik sta bijna te trillen op mn benen :p Spannend? ja. Eng? nee. Gewoon een shooter met wat meer spice. En laten we eerlijk zijn, het angstwekkende is wat een horror game onderscheidt van andere genres.
    Maar een ding is wel zeker: Silent Hill is de onbetwiste nummer 1, helemaal eens, en ik hoef m ook echt nooit te spelen haha.

    En tussen haakjes

    Xboxfan schreef, "

    ”Neolite” schreef, "Jammer dat je Amnesia: The Dark Descent zo verschrikkelijk te kort doet. Maar het is een persoonlijke lijst en mensen maken immers fouten. 😛 "

    Ik heb het spel zelf niet gespeeld, maar van filmpjes die ik heb gezien heb ik nul keer geschrokken of het gevoel gehad dat ik het echt eng vond. Sterker nog, ik vond het zelfs meer een actie game waar je soms moet schuilen voor monsters dan dat het echt horror was."

    De magie van het spel is dat je zelf achter de knoppen zit, de trailer is idd totaal niet eng, en nee het komt ook totaal niet eng over (had zelf ook lage verwachtingen tot ik reviews las) maar je moet het echt zelf spelen om te ontdekken waarom zoveel mensen het zo goed vinden. Maar then again er zijn mensen met wie het simpelweg niet zo veel doet, blijkt maar weer, dat kan :p