Rhythm Thief & The Emperor’s Treasure

Snacks voor tussendoor? Handhelds zijn ervoor gemaakt. Hoewel het uiteraard erg leuk is om grote, meeslepende avonturen waar dan ook te kunnen ervaren, is het toch ook erg fijn om on the road eventjes een spel op te kunnen pakken. Puzzelgames zijn hier uitermate geschikt voor, maar ook ritmegames hebben zich op dit vlak al meerdere malen bewezen. Waar de DS een ruim assortiment had van dit type spel, bezat de 3DS er nog geen een. Rhythm Thief & The Emperor’s Treasure vult dit gat op met stijl.

Phantom R

Jij bent Rafael, een doodgewone jongeman te Parijs. Hoewel? Wanneer de nacht valt neem je de gedaante aan van de meesterdief Phantom R, een genie dat langs elk obstakel weet te glippen om zo de meest waardevolle spullen van hun rechtmatige eigenaar te ontdoen. Enkele dagen later breng je ze echter gewoon terug! Je hebt zo je redenen. Eentje die samenhangt met het feit dat een aantal jaar geleden je vader ineens verdween. Het enige dat hij achterliet was een munt met daarop een bijzonder teken, de eerste hint om een vreemd geheim te ontrafelen. Een absurd geheim. Eentje waarbij danspassen en flexibiliteit heel goed van pas komen.

Ritmekoning

Gedurende het avontuur wordt het verhaal namelijk afgewisseld met een veelvoud aan minigames, die gebaseerd zijn op ritme. Een achtervolgingsscène wordt zo bijvoorbeeld gekenmerkt door op het juiste moment op de A-knop te drukken om te springen en de B-knop te gebruiken om te duiken. Wanneer je precies iets dient te doen? Dat hangt volledig van de achtergrondmuziek af. Zo ben je dus continu bezig op de maat scènes tot een goed einde te brengen en hierbij een zo hoog mogelijke score te halen. Gelijk valt hierbij op hoe hoogwaardig de kwaliteit van het geluid is. Bovendien zitten er best wel aardige composities in de game. Toch wel fijn voor een game die met name draait om diens geluidsaspect.

Er zijn flink veel van de ritmegames aanwezig, waarbij de diverse mogelijkheden van de 3DS worden benut. Zo zul je de knoppen van het apparaat gebruiken, maar ook diens touchscreen en gyroscoop. Bovendien zit het spel niet alleen vol met logische ritmespellen, zoals dansen of rennen, maar ook met absurde. Je zult bijvoorbeeld een voetbalduel houden of op de maat boksen met een butler. Jammer is alleen wel, dat verscheidene van deze spellen worden hergebruikt. In een iets andere vorm zul je dus de meeste nog eens behandelen. Spijtig, omdat er verder veel originaliteit in Rhythm Thief zit.

Paris

In het verhaal is die originaliteit ook wel te vinden, maar dit is niet per se diens forte. De kracht zit hem in het succesvol en natuurlijk aan elkaar breien van een grote verscheidenheid aan ritmespellen, maar tevens in de vermakelijke en luchtige verhaalvertelling. Het speelt allemaal lekker weg. Ook de personages helpen hierbij, want deze kennen allen diens charme. Ze raken je, ondanks dat ze in het geheel niet complex zijn, namelijk wel degelijk. Daar scoort het spel echt op: je betrokken houden bij de gebeurtenissen, hoe simpel ze ook zijn. Het boeit.

Het grootste gedeelte van de game ben je niet bezig met het ritmegedeelte, maar met het rondlopen door Parijs. Net als in de Professor Layton-serie zie je bij elke locatie een plaatje, waarbij met behulp van het touchscreen op bepaalde plekken muntjes of andere extra’s kunnen opleveren. Tijdens dit wandelen door de stad kun je onder andere bepaalde geluiden opnemen, die je vervolgens kunt inzetten om eenvoudige puzzels op te lossen. Om iemand wakker te maken dien je bijvoorbeeld eerst het geluid van een haan op te nemen. Het is zo op zich leuk om door de stad rond te lopen, maar jammer is wel dat je dit wel heel erg veel doet. Regelmatig zul je namelijk van de ene kant van Parijs, helemaal naar de andere kant moeten.

Conclusie

Rhythm Thief & The Emperor’s Treasure weet met diens diverse en absurde ritmespellen gelijk een sterke eerste ritmegame op de Nintendo 3DS neer te zetten. Bovendien heeft de game ook genoeg te bieden buiten diens muziekaspect. Rhythm Thief is daarmee simpelweg een zeer originele game, die zijn inhoud erg goed uit weet te werken.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Diverse ritmespellen...
 • Heerlijk geluid
 • Vermakelijk plot en innemende personages

Wat is NOT

 • ... maar de meeste worden hergebruikt
 • Heel veel lopen

8

 1.   
  gerbenkees's avatar

  Ik vind dat de 3ds echt hoge cijfers krijgt 😆 😆 😆

 2.   
  Zeeha's avatar

  wow, had het veel slechter verwacht!

 3.   
  lesroom's avatar

  ziet er leuk ik uit jammer dat ik een 3ds heb