Anno 2070

Anno 2011 ben ik aan de slag gegaan met Anno 2070, waarin de speler wordt uitgedaagd om een toekomst te schapen voor de mensheid van die tijd. Vreemde technologie op een economische of ecologische manier, de keus is aan jou. Maar hier blijft het niet bij, mijn toekomstbeeld laat namelijk een dode aarde zien, dus er moet wat gedaan worden. De oplossing is simpel, we gaan onder water leven! En zo begint Anno 2070, een magische game vol uitdaging en verrassingen.

Geldwolf of hippie?

Anno 2070 is de nieuwe Real-Time Strategy-game uit de reeks waarin de speler wordt gevraagd om een nieuwe wereld te creëren. Ja, de wereld gaat naar de klote en jij moet de keus maken of jij deze leidt met geld of met een ecologisch verantwoord plan. Een geweldig idee om twee facties in een game als deze te verwerken, want op deze manier zal de titel altijd verrassend blijven. Ook zal het heel anders anders spelen dan de eerste keer dat je aan de slag ging met Anno 2070.

Zo begint de game met een ramp. Jij wordt daarom aangewezen als de persoon die de troep op moet ruimen van een kapotte dam en op deze manier jouw planeetje opnieuw moet bevolken met blije mensjes. Hoe je dit doet maakt niet uit, als je het maar doet. Meteen wordt er een keus naar je hoofd geslingerd; word jij een geldwolf of een hippie? Of misschien zelfs een geldzuchtige hippie?

Uiteraard moet er een beschaving opgebouwd worden, op de klassieke RTS-manier. Jij verzamelt resources en gebruikt deze om gebouwen op het land te produceren. Wat echter mooi is bij Anno 2070, is dat het stuk land dat jij beheert dood kan gaan, bijvoorbeeld door een olieramp in zee, het uitputten van de resources en het verslonzen van de verzorging hiervan. Je wordt constant in het diepe gegooid, terwijl je ook gelokt wordt naar de prachtige beelden van de game. Anno 2070 is een beeldschone RTS-game, een die zelden voorkomt. Zo zijn de verschillende eilanden en de zee een waar genot om te bezichtigen, iets wat ik vaker wil terugzien bij dergelijke titels. Van de bomen tot de zeer gedetailleerde gebouwen en de walvissen in de zee zien zwemmen… het is fantastisch. Uiteraard draait Anno 2070 meer om de gameplay dan om de graphics, maar het moge duidelijk zijn; dit is een pareltje op grafisch niveau.

Op naar een nieuw tijdperk

De game speelt dus als een RTS zoals je die gewend bent; jij plaatst jezelf op een mooi plekje, bouwt wat huisjes en klaar is Kees. Zou je denken, maar dit zou Anno 2070 niet zijn als het hier zou ophouden. Zo is het mogelijk om vanaf een bepaald punt in de game een duikboot te gebruiken om de onderwaterwereld te onderzoeken. Het uiteindelijke doel hiervan ligt vrij voor de hand, namelijk het beginnen van een kolonie onder water! Naast het festijn voor die oogballetjes in je hoofd is dit ook een strategisch voordeel. Je kunt op deze manier ongezien onder water een aanval plannen op je vijanden, of op je vrienden, als jij dat wilt. Het kan allemaal, dus waarom niet?

Maar naast het reguliere verhaal en verschillende missies heeft Anno 2070 ook nog een geweldige vrije optie. Eentje waarin jij de game zo makkelijk of moeilijk kunt maken aan de hand van de opties die jij instelt. Hier krijg je als speler totale vrijheid en kun je dus doen en laten wat je maar wilt, zonder ook maar enige tegenwerking van vijandige facties, of het constante gewauwel van allianties. Gewoonweg geweldig! Voor degenen onder ons die vol zitten met bloedlust is er ook nog een multiplayer-optie.

Greenpeace hates you!

Na al het geknok om de aarde en haar toekomst is de strijd nog niet af. Sterker nog, hij moet nog beginnen, want Anno 2070 heeft een multiplayer-modus die net zoals de campagne compleet naar wens gespeeld kan worden. Heb jij zin om je vrienden tot moes te slaan of om samen vredig een wereld te schapen, in harmonie met de elementen? Dan kan dit. Maar ook het opblazen van olievelden van de vijand, om zo Greenpeace figuurlijk op je dak te krijgen, behoort tot een van de vele mogelijkheden. Het voelt soms iets te veel aan, maar wanneer dat gebeurt springt de lieftallige, virtuele dame E.V.E. in beeld en helpt ze je verder met je queeste om een nieuwe wereld te stichten.

Maar wat is er precies niet goed aan de game dan, vraag jij je natuurlijk af als je het cijfer ziet. Anno 2070 is een festijn voor je ogen en een waar genot om te mogen spelen, als je van het genre houdt, maar er is een aantal factoren die ervoor zorgen dat de game niet naar perfectie getild wordt. Zo laat de voice-acting het af en toe afweten. Een hyperactieve onderzoekster of een vervelende professor die constant jouw spullen wilt hebben. Met een beter setje stemacteurs had Anno 2070 een legendarische titel kunnen worden, maar helaas zijn het de kleine puntjes die net niet boven de i gezet zijn. Daarnaast word je ook het diepe ingegooid zodra je de game voor het eerst speelt. Een overdosis aan uitleg en kort daarop heel weinig uitleg spoort de speler wellicht aan om zelf opzoek te gaan, maar op sommige vlakken had het wat beter uitgewerkt mogen worden. Gelukkig is dit niet alleen gebonden aan Anno 2070; meerdere games binnen het RTS-genre kampen met dit probleem. De echte doorzetters onder ons zullen dit niet zo heel erg vinden en weten wel de schelp open te maken waar dit pareltje in verstopt zit.

Conclusie

Met Anno 2070 hebben zowel Ubisoft als Related Designs Software een waar juweeltje neergezet op strategisch gameniveau. Een goed uitgewerkt verhaal, een enorm scala aan opties en een geweldige visuele look, maken dit een must have voor elke strategische gamer onder ons. Het genot gaat verder waar de singleplayer ophoudt. In combinatie met de soundtrack, de presentatie en het totaalplaatje is dit dus een geweldige game. Twijfel je nog? Dan raad ik je aan om de game een kans te geven. Doe je dit niet, dan mis je zeker weten een ‘one-of-a-kind’-ervaring, eentje die ikzelf nooit eerder gevoeld heb bij een game als deze. Beide bedrijven mogen trots zijn op hun product.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Prachtig!
 • Enorm veel mogelijkheden
 • Competitieve en vriendschappelijke multiplayer

Wat is NOT

 • Voice-acting valt af en toe tegen
 • Lastig om in te stappen

9.5

 1.   
  NiSh's avatar

  Wauw wat een hoog cijfer, ik had de demo gespeeld en met alles op max is de game inderdaad prachtig!

  Het is inderdaad wel wat lastig om in te stappen, ik heb vaak dat alles aan elkaar verbonden moet zijn waardoor ik altijd de fout in ga 😛

  Goede review 😀

 2.   
  Sa.'s avatar

  Wow inderdaad hoog cijfer, maar ik speel zelf niet echt zoveel me broer wel. 🙂

 3.   
  Superwasbeer's avatar

  Ik vind dit geen 9.5 waard. Er zit gewoon teveel herhaling in van vorige anno spellen. En nog steeds duurt het tergend lang voordat je je rijk kan verdedigen/militariseren. Ook vind ik het minpunt dat het aardig onoverzichtelijk wordt omdat je nu met 3 facties speelt…

  En als je de Tycoons speelt, dan kan je ook gewoon de environment beïnvloeden dus heeft het niet veel zin om de Ecos te spelen omdat de Tycoons veel makkelijker money maken en machtigere soldaten hebben.

 4.   
  Hillianii's avatar

  Een hele goeie review!

 5.   
  See4urSelf's avatar

  Toffe review en een toffe game, i love it!

 6.   
  matdriks's avatar

  Ik vind juist laag instap niveau

 7.   
  coolsharpei's avatar

  en klaar is Kees

  kees moet zonder hoofdletter 😉

  Even een klein zeikerig grapje :P.
  OT: Anno is een leuke game en ik kan niet wachten om hem te spelen.

 8.   
  Genieter's avatar

  Hoi Forummers,

  Ik had zoveel gelezen over Anno 2070 en dacht dit is wat voor mijn man. Nou hij snapt er de ballen van ik heb net een uur meegekeken maar we komen niets verder, kan iemand ons wegwijs maken?

  Alvast bedankt 🙂

 9.   
  comn's avatar

  Deze game toch ook maar gehaald, vind de anno games altijd wel goed voor enkele uren tijdverdrijf en na het spelen van de demo kon deze toch ook niet ontbreken in mijn collectie. 🙂

 10.   
  Cherishe's avatar

  Mooie review en geeft mij zeker boost om aanschaf te overwegen als bankrekening het weer toelaat 😉

 11.   
  RenevdGijp's avatar

  Ga hem van de zomer halen, deze review heeft me overtuigt. Lijkt me super leuk voor lange periode, zo’n game die je ff lekker wegspeelt als je ff geen geld meer hebt voor een game! 8)