The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn

Als je me jaren geleden wist te vertellen dat ik ooit vol verwondering zou gaan genieten van een heus Kuifje-avontuur, dan had ik je uitgelachen. Ik ben totaal geen fan van de strips en ook de oude tekenfilms zorgden vaker dan eens voor tenenkrommende situaties. Toch is het Spielberg gelukt mij te laten genieten van de gekuifde journalist.

Kuifje

De eerste keer dat de wereld kennis kon maken met Kuifje, was in het jaar 1929. Zijn eerste strip verscheen en wist meteen de zieltjes van veel lezers te winnen. Nu, meer dan 350 miljoen verkochte exemplaren verder, is het aan de grootmeester van de familiefilms, Steven Spielberg, om de reporter opnieuw te introduceren zoals dat nooit eerder is gedaan. In samenwerking met Peter Jackson is The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn een prachtige animatiefilm geworden. Een animatiefilm die de 3D techniek van tegenwoordig volledig gebruikt.

Het is in Brussel waar we Tintin leren kennen wanneer hij een karikatuur van zichzelf laat teken (geheel in stijl van de strips) en zijn oog al snel valt op een prachtig model van een oud schip, The Unicorn. De digitale techniek die WETA Digital gebruikt om de wereld en karakters tot leven te brengen is ongekend. Nooit eerder zag je een animatiefilm met deze details. De hele film is dan ook met acteurs opgenomen, waarbij alle bewegingen op zijn genomen en digitaal zijn nagemaakt. We zagen de techniek eerder al bij Avatar. Fotorealisme weten ze nog niet te bereiken, maar voor het eerst zag ik digitale ogen die me compleet wisten te overtuigen. De ogen, het pad naar de ziel van het karakter.

Wanneer Tintin het schip weet te bemachtigen en hem thuis brengt met zijn trouwe viervoeter Snowy (Bobby voor de Nederlanders), weet hij nog niet in wat voor avontuur hij zich ongewenst heeft gestort. Al snel trekt het schip gespuis aan en is zijn gehele huiskamer overhoop gehaald. Verstopt in het schip zit een vel papier met daarop vage aanwijzingen die genoeg zijn om het avontuur aan te gaan dat drie boeken uit de Kuifje reeks op perfecte manier weet te combineren (The Secret of the Unicorn, The Crab With the Golden Claws en Red Rackham’s Treasure). Een raadsel, een vloek en een begraven schat liggen op de loer.

Indiana Jones

Meteen deed Tintin me denken aan een heuse Indiana Jones-film. Een groot avontuur door een bloedhete woestijn, actie op een boot, mensen die vanuit vliegtuigen anderen onder vuur nemen, complottheorieën en een langverloren schat, het lijkt zo een klus voor Indy te zijn. Het zorgt voor een film die niet alleen voor kinderen makkelijk te behappen is, ook volwassenen kunnen genieten van de avonturen van Kuifje. Helaas is het karakter van Kuifje minder diep dan zijn archeologische voorbeeld, maar dat is een compleet ander verhaal.

Kuifje staat er uiteraard niet alleen voor. Natuurlijk heeft hij zijn hondje altijd bij zich, maar ook leert hij gaandeweg Kapitein Haddock kennen. Schrijvers Steven Moffatt (Doctor Who), Edgar Wright (Scott Pilgrim) en Joe Cornish (Attack the Block) lijken de karakters door en door te kennen en laten dit zien door flink wat geschiedenis in Haddock te leggen, veel inside jokes naar buiten te brengen en vooral met respect om te gaan met wat Hergé jaren geleden al schreef. Het feit dat Tintin Haddock tijdens zijn avontuur pas leert kennen zorgt voor een mooi “origin story” dat de fans van de boeken vast en zeker kunnen waarderen. Hier zijn ze nog niet het overbekende duo, ze kennen elkaar nog niet eens! En ja, Jansen en Janssen (Thompson en Thomson) zijn aanwezig, perfect gespeeld door Simon Pegg en Nick Frost.

The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn is een film zoals alleen Spielberg ze maakt. Voor iedereen zit er wat in. Of je je nu mee laat slepen door het avontuur, de actie, de visuele kracht van de animatie (waarbij één achtervolging welke compleet uit één shot bestaat het hoogtepunt is) of de humor, Tintin heeft het. Dat de keuze voor animatie is gevallen kun je aan de ene kant afdoen als “makkelijk” aangezien Spielberg met de Indiana Jones films heeft bewezen dat hij dit soort films best op locaties kan schieten. Toch is het technisch een enorme stap vooruit, iets wat we de regisseur met respect in de schoenen kunnen leggen. Je ziet in elk shot dat Spielberg plezier had in het maken van de film, wat wederom extreem belangrijk is.

Conclusie:

The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn is een indrukwekkende eerste stap voor de Kuifje-franchise. Spielberg bewijst wederom dat hij weet hoe films in elkaar zitten en laat zien dat hij ook niet terugdeinst voor nieuwe technieken. Met een enorm open einde kunnen we in ieder geval al uitkijken naar het vervolg, een vervolg dat, als alles goed gaat, onder regie van Peter Jackson zal komen te staan!

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Visueel indrukwekkend
  • Avontuur is tof

Wat is NOT

8.3

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren