Tower Heist

Een groep normale, hardwerkende jongens wil in hun eigen luxueuze appartementenblok de kluis van het penthouse beroven. Klinkt absurd? Misschien wel, maar de actie wordt dan ook geleverd door een hele leuke cast onder leiding van het komische duo Ben Stiller en Eddie Murphy. Met de economische crisis aan de gang wil iedereen wel eens zijn baas beroven.

Leuke Cast

Tower Heist is een lekkere no nonsense film geworden. Het verhaal is typisch opgebouwd rondom de drie bekende acts van een film. De reden, het plannen en het uitvoeren van de heist. Vooral het eerste deel wordt goed opgebouwd. Josh Kovacs (Ben Stiller) doet als manager zijn dagelijkse ronde in de Tower en wordt op de hoogte gehouden door zijn personeel. Zo leren we iedereen kennen en krijgen we een leuk beeld achter de schermen. We ontmoeten de nieuwe piccolo Dev’Reaux (Michael Peña), Josh’ schoonbroer en congiërge Charlie (Casey Affleck) en de stevige kamermeid Odessa (Gabourey Sidibe).

Na zijn tour beneden gaat Josh langs bij de gasten. Mr. Fitzhugh (Matthew Broderick) woont al jaren in het appartement en zit aan de grond dankzij de slechte economie. De belangrijkste gast van het hele complex is multimiljonair Arthur Shaw (Alan Alda) die bovenin het penthouse woont. Onder het toeziend oog van Kovacs wordt alles voor de man geregeld. De twee hebben zelfs tijd om online tegen elkaar te schaken. Dit alles verandert snel wanneer Shaw wordt opgepakt voor fraude. FBI agente Claire Denham (Téa Leoni) leidt het onderzoek. Het blijkt dat zelfs de pensioenen van alle medewerkers zijn verdwenen. Kovacs had ze toevertrouwd aan Shaw in de vorm van beleggingen.

Eddie Murphy is terug

Het hele hotel wordt flink geraakt door de fraude en iedereen verwerkt het verlies op zijn eigen manier. Shaw lijkt echter niet zo onder de indruk. Reden genoeg voor de loyale Kovacs om iets te doen. Hij wil samen met de andere jongens de 20 miljoen terugpakken van de machtige zakenman. Het is tijd voor een ouderwetse kraak. De jongens weten dan wel niks van inbreken, ze kennen het hotel van binnen en van buiten. Ze hebben alleen nog iemand nodig die de kneepjes van het vak kent…

En zie daar: Eddie Murphy als de kleine crimineel Slide. Met zijn eigen intro krijgen we eindelijk een comeback van de man die furore maakte met 48 Hours en Beverly Hills Cop. Tussen hem en Ben Stiller is er meteen die belangrijke chemie. De oneliners stapelen zich op en elke scène met Eddie Murphy zorgt voor een glimlach op je gezicht. Hij speelt als vanouds die onberekenbare, grofgebekte komiek zoals we hem graag zien. De wisselwerking met de rest van de cast is perfect. Iedereen krijgt genoeg ruimte om zijn rol naar hartelust te spelen. Zelfs de wat ouwbollig ogende Broderick komt regelmatig met droge humor uit de hoek.

Veel Vraagtekens

Helaas zijn er ook enkele minpunten te melden. Het is jammer dat tijdens de heist Murphy niet zo vaak in beeld is. De verschillende niet goed uitgewerkte verhaallijnen zorgen ervoor dat hij naar de achtergrond verdwijnt. Je blijft bovendien met heel wat vraagtekens zitten. De muziek is nogal aanwezig en voert vaak de spanning op terwijl er niet veel gebeurt. De inbraak zelf ziet er op voorhand al onmogelijk uit. Gelukkig ligt het tempo van de film best hoog en is er geen moment van verveling dankzij de onderhoudende dialogen. Het einde van de film kent genoeg twists en bevat zelfs wat spannende scènes à la Ocean’s Eleven.

Conclusie

Tower Heist krijgt een dikke voldoende, al is het alleen al vanwege de terugkeer van Eddie Murphy. Je vergeet de flauwe films die hij de laatste jaren maakte en denkt weer aan zijn gouden tijd. Samen met Ben Stiller en de rest van de cast brengt hij de film tot leven. Het verhaal heeft daar best onder te lijden, aangezien er heel wat subverhalen niet zijn uitgewerkt. Met een flinke lading humor wordt dit redelijk goed gecamoufleerd. Verwacht dus geen intelligente kraak, maar een popcornfilm met goede smaak.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Eddie Murphy
  • Veel bekende gezichten
  • Grappige situaties

Wat is NOT

  • De heist lijkt op voorhand onhaalbaar
  • Te weinig Eddie Murphy
  • Subverhalen zijn niet uitgewerkt

7

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren