In Time

Het oude gezegde “tijd is geld” wordt in de nieuwe actiethriller In Time, van regisseur Andrew Niccol (Lord of War), wel heel serieus genomen. De film speelt zich af in de nabije toekomst, waarin het fysieke ouderdomsproces stopt als je 25 wordt! Dit klinkt niet slecht: heel je leven eruit zien als in je beste jaren. Het probleem is echter dat op dit moment ieders tijdklok wordt geactiveerd. Iedereen krijgt één jaar op zijn of haar klok. Is dat jaar om, dan ga je dood. Om in leven te blijven moet je dus tijd verkrijgen en dat kan bijvoorbeeld door te werken, tijd te kopen of door tijd te stelen. De rijken leven dus lang, de armen gaan een snelle dood tegemoet. Als het aan de makers van In Time ligt is tijd het betaalmiddel van de toekomst.

Een strijd tegen de klok

Will Salas (Justin Timberlake) behoort tot de armen en woont in een achterstandbuurt van Dayton. Iedere dag is weer een strijd tegen de klok om te kunnen leven. Het is letterlijk werken tot je erbij neervalt. Door toeval krijgt hij echter een grote hoeveelheid tijd op zijn levensklok bijgeschreven. Iemand met 100 jaren op de klok is vrijwel onsterfelijk, maar helaas niet veilig in Dayton. Spoedig krijgt hij dan ook de criminele Minute men achter zich aan, onder leiding van Fortis (Alex Pettyfer uit I Am Number Four) en de Timekeepers van politieagent Raymond Leon (Cillian Murphy). Dit zorgt ervoor dat Will niet langer in Dayton kan blijven en zijn toevlucht zoekt tot de rijken in New Greenwich.

In New Greenwich ontmoet Will de dochter van de steenrijke Philippe Weis (Vincent Kartheiser). Deze Sylvia Weis, gespeeld door Amanda Seyfried, kan wel wat avontuur gebruiken en heeft genoeg van haar onbezorgde leventje onder de vleugels van pa en zijn bodyguards. Samen met Will trekt ze eropuit om tijd te stelen van de rijken en dit terug te geven aan de armen. Ondertussen zitten de Minute men en de Timekeepers hen echter constant op de hielen.

Uniek uitgangspunt

De film gaat voortvarend van start en het eerste half uur is dan ook meteen het sterkste van de film. In dat deel van de film zit veel vaart en potentie, waar voor mijn gevoel in het tweede deel van de film niet genoeg mee gedaan wordt. In het tweede deel worden Will en Sylvia als een soort Bonny & Clyde neergezet, waarbij ze de ene na de andere tijdbank overvallen. Als Robin Hood in zijn beste dagen verdelen ze de verkregen tijd onder de armen. De actie is onderhoudend, maar niet bijzonder te noemen.

In Time moet het dus vooral hebben van het unieke uitgangspunt. Het feit dat het ouderdomsproces stopt als je 25 bent levert een aantal leuke, vaak grappige, momenten op. Zo begroet Will aan het begin van de film zijn moeder Rachel (Olivia Wilde), die nog steeds net zo jong oogt als hemzelf. Daarnaast roept de film ook de nodige levensvragen op, aangezien de tijdklok op Will’s tijdklok regelmatig aftelt richting de 0. Wat zou jij doen als je nog maar 1 minuut te leven hebt?

Sterke cast

In Time is een actiethriller met een vleugje sciencefiction. Door de rauwe, realistische setting valt dit laatste echter niet echt op en word je al snel de wereld van Will Salas binnengetrokken. Justin Timberlake zet een overtuigende hoofdrol neer en laat zien dat zijn goede optreden in The Social Network geen toevalstreffer was. Seyfried weet minder te overtuigen. Ze heeft weinig chemie met Timberlake en weet niet echt de overtuigende stap te maken van rijkeluiskindje naar stoere chick.

Gelukkig zijn de bijrollen sterk bezet met onder andere een altijd goede Cillian Murphy (The Dark Knight Rises, Inception) als de Timekeeper, die zich als een bloedhond vastbijt in zijn prooi. Daarbij weet hij ook sympathie voor zijn personage op te wekken, waardoor zijn laatste scène met Will zeker indruk maakt.

Conclusie

Ondanks een aantal negatieve punten, overheerst een overwegend positief gevoel na het kijken van In Time. Het gegeven dat tijd geld én leven is, leent zich perfect voor een spannende achtbaanrit. Dat dit uiteindelijk net niet wordt gehaald, ligt vooral aan het mindere tweede deel van de film. Gelukkig maakt het einde weer veel goed. Geen must see dus, wel een zeer vermakelijke sciencefiction actiethriller!

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Sterke cast
  • Uniek concept

Wat is NOT

  • Tweede deel minder
  • Weinig chemie tussen Will en Sylvia

7

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren